Olaszország hihetetlenül hosszú és változatos vidék, amelynek minden pontján termesztenek bort és mindennek megvan a maga jellegzetessége. Veneto tartománytól az olasz csizma sarkáig, Puglia-ig nem is lehet egy nap alatt végigautózni, a borok végigkóstolásához pedig egy élet is kevés lenne. Összeállítottunk nektek egy csomagot, amiben megismerhetitek a legfontosabb fajtákat, ízvilágokat és régiókat. Ezt végig kóstolva már el tudjátok majd képzelni milyen változatos is az olasz borkultúra!
· Az észak olasz Prosecco régióból indulunk, ahol a világ legnépszerűbb boros italát készítik. A Prosecco könnyed, elegáns, virágos-citrusos illatával mindenkit levesz a lábáról.
· Veneto régió másik fontos fajtája a Pinot Grigio, amely könnyű, száraz, jó savú bor, citrus jegyekkel és egy kis mandulával. Szinte önálló fajtává vált a hosszú idő alatt.
· Olaszországban több száz olyan szőlőfajta van, amit kizárólag itt termesztenek a világon. Sokukról egyáltalán nem hallottunk. Érdemes egy-egy ilyet megismerni. Ilyen például a Catarratto, ami egy kizárólag Szicíliában termesztett fehér szőlőfajta. Évezredek óta termesztik, az eredete sem tisztázott. Az ilyen meleg vidékeken a divatos fajták nem élnek meg jól, mert általában túlérnek. Ezért fontosak a dél-olasz régiókban a hagyományos fajták.
· A Toszkánai Chianti nem maradhat ki egyetlen kóstolóból sem. A Verrazzano az egyik legősibb toszkán család és Chianti borai mediterrán erőt sugároznak. Földes bőrös illatokkal és nehéz gyümölcsökkel, ráadásul ez a Riserva és Bio Chianti.
· A toszkán vidék legminerálisabb borai Montepulciano-ban készülnek. A Poliziano rosso bora Sangiovese szőlőből készült és nagyon szép példája ennek.
· Az esték lezárására, egy jó beszélgetés vagy akár szivar mellé nagyon jó választás a testes lekváros Primitivo fajta, ami nagyon népszerű és különleges bort ad. Igazi otthona Puglia, a csizma sarka. Az a bor, amit a testes vörösek között a hölgyek leginkább szeretnek, mert nagyon kerek és behízelgő.
|