Irsai Olivér borok – könnyed, illatos és virágos fehérbor
Az Irsai Olivér egy magyar nemesítésű, korai érésű fehérszőlő fajta, amelyet 1930-ban Kocsis Pál alkotott meg a Csabagyöngye és a Pozsonyi fehér keresztezésével. Ez a fajta az elmúlt években egyre népszerűbbé vált a fogyasztók körében, főleg a könnyed, virágos, parfümös aromái miatt, melyek frissességet és élénk illatokat kölcsönöznek. Származása és termőterületei révén az Irsai Olivér a könnyű nyári borok egyik legkedveltebb képviselője Magyarországon és a tágabb régióban egyaránt.
Az Irsai Olivér legfontosabb jellemzői
-
Korai érésű, augusztus közepén vagy végén szüretelhető
-
Jellegzetes muskotályos, akácos, friss fehér virágos illatok
-
Közepes savasság, üde, könnyed test
-
Fiatalon fogyasztandó, hogy megőrizze lendületét és gyümölcsösségét
-
Ideális ételpárosítás könnyű fogásokkal, salátákkal, tenger gyümölcseivel, de önmagában is kiváló frissítő bor
Jelentős termőterületek és elterjedés
Magyarországon főként az Alföldön, Pannonhalma-Sokoróalján, Balatonboglári, Mátrai és Neszmélyi borvidékeken termesztik. Fontos megjegyezni, hogy az Irsai Olivér mellett több európai országban, például Szlovákiában, Ausztriában, Csehországban is megtalálható, de ültetvényei vannak távolabb, például Japánban, Kínában és Ausztráliában is.
Miért válassz Irsai Olivér bort?
Az Irsai Olivér a könnyedség és illatosság tökéletes ötvözete, amely hamar megnyeri a borbarátok szívét. Kiváló választás azoknak, akik szeretnének egy karakteres, ugyanakkor könnyen fogyasztható, frissítő fehérbort kóstolni akár egy forró nyári napon, baráti összejövetelen vagy elegáns vacsorán.