Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Serpens Borok és Pezsgők - Serpens Borászat Tokajból

Serpens Borok és Pezsgők - Serpens BorászatA Serpens Borászat Zsurki Sándor vezetésével, Tokaj szívében dolgozik – neve a Bodrog folyó kígyózó vonalára utal, amely a borvidék különlegességének egyik kulcsa. A Bodrog felől érkező reggeli pára nélkülözhetetlen az aszúsodáshoz: a nemes rothadás így tud kialakulni, koncentrálva a természetes cukrokat, aromákat és savakat. A birtok három külön területen műveli ültetvényeit; ezek egy részét még a nagyapa telepítette a háború előtt, így a szőlőkben generációk tudása és emlékezete él tovább. A Serpens stílusa a hagyomány és a modern borászati technológia kiegyensúlyozott találkozása: kíméletes feldolgozás, precíz erjesztés, mértéktartó hordóhasználat – minden a tiszta tokaji karakter szolgálatában.

A portfólió széles spektrumot ölel fel a pezsgőtől az aszúig. A száraz tokaji vonalon a feszes savú, fókuszált borok adják az ívét, ahol a gyümölcs tisztasága és a sós-ásványos érzet kerül előtérbe. A félszáraz és félédes tételek barátságosabb, kerekebb arcot mutatnak, míg a késői szüretek és az aszúk rétegzett mélységgel, krémes textúrával és arányos édességgel dolgoznak – mindig élénk savakkal megtartva az egyensúlyt. A tokaji fajták – Furmint, Hárslevelű, Sárgamuskotály – más-más hangsúlyt kapnak: a Furmint adja a gerincet és a szerkezetet, a Hárslevelű a virágos, krémesebb tónusokat, a Sárgamuskotály pedig az illatintenzitást és a könnyedséget.

A Veritas Borkereskedés, a borkereskedes.hu kínálatában a Serpens borok a tokaji terroir szerethető, mégis igényes olvasatát hozzák közel. A friss, száraz tételek jól illenek sós tengeri fogásokhoz, tempurázott zöldségekhez, grillezett szárnyasokhoz; az illatosabb borok fűszeres ázsiai ihletésű ételekkel működnek remekül. A késői szüret és az aszú elegáns desszertekkel, kéksajtokkal és libamájjal ad emlékezetes párost, ugyanakkor hosszabb palackos érlelésre is érdemes.

A Serpensnél minden részlet ugyanarra a célra dolgozik: megmutatni, hogyan születik a bor a tájban – a Bodrog által hozott pára, a régi tőkék tapasztalata és a tudatos, modern borkészítés találkozásából. Aki Tokaj sokszínűségét letisztult, átgondolt formában keresi, ebben a borcsaládban biztos kézzel talál rá.

Rendezés: