Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Zelna Organikus Borászat - Zelna bio borok

Hitelesség, családi összefogás - Bio borok a Balatonról

"Az első erős impulzusokat az apró, családi szőlőterületek adták......A cél egy organikus rendszer megalkotása lett, aminek fontos, de nem egyedüli része a szőlőművelés. A természetközeli szemlélet a mindennapjaink része, területeket is elszigetelt, erdőkhöz közeli dűlőkben választottuk.”

Zelna borok - Balatoni borvidék - Zelna borászat - balatoni borokA Zelna organikus borokat készítő borászatot Lukács Lilla és férje, Barabás Barna 2013-ban alapították. Borászkodásba kezdtek Balatonfüreden, hogy megvalósítsák álmukat. 2014-ben már az új, minden igényt kielégítő pincébe szüreteltek. Barna a borász végzettsége magabiztosságával faggatja a dűlőket, Lilla marketinges szakmai tapasztalata az értékesítésben kamatozik. Balatonfüred és Balatonszőlős környékén található, az összesen 15 ha területük. A füredi dűlőik a Berekszél-dűlő és a Farkó-dűlő, Balatonszőlősön a Penke-dűlőn szüretelik a szőlőt. Már az elejétől az organikus, természetközeli művelésre és borkészítésre törekedtek, 2018-tól állnak át minősített bio művelésre. Bio művelés, azaz a megelőzésre, és kondicionálásra kell fektetni elöszőr is a hangsúlyt, majd rézzel, kénnel, narancsolajjal permeteznek a felszívódó szerek helyett. Ilyen körülmények között nagyon fontos a talaj megfelelő tápanyagellátása, a biodiverzitás megőrzése területeiken.  
Dűlőik jellemzői:
Farkó-kő dűlő: Balatonfüred 10ha. A Tihanyi Apátság szerzetesei művelték egykor, 30-40 éves tőkék és új telepítések is mgtalálhatóak. A klimatikus különleges körülmények mellett, a kovás mészkő terroir adja egyediségét. Szőlőfajták: Olaszrizling, Rozália, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Kékfrankos, Furmint
Penke-dűlő: Balatonszőlős, 4ha. A talaj rendkívül mészköves ezen a területen, az erdő közel helyezkedik el ami védelmet ad a szőlőterületnek, de ugyanakkor veszélyt is rejt magában. Szőlőfajták: Szürkebarát, Zweigelt, Merlot
Berekszél-dűlő: Balatonfüred, 1ha. Rendkívül erős terroir jelleget ad ez a terület a boroknak. Innen szüretelt Olaszrizling illatos és erős karakterrel rendelkezik. Szőlőfajták: Olaszrizling.

Rendezés: