Neszmélyi borok - Neszmélyi borvidék
"A neszmélyi bor vitathatatlanul a komáromi ispánság legjobb bora." - írták 1832-ben és azóta sincs ez másképp. Mint szinte az összes magyarországi borvidéken, itt is, már a római korban termesztettek szőlőt, amely hagyományt szerencsére a török hódoltság nehéz időszaka sem tudott megsemmisíteni, így a XVIII. századtól újraéledt a szőlő- és bortermelés Neszmély és környékén.
Eszterházy családnak volt itt mintaszőlészete, Széchenyi István is külön megemlíti a neszmélyi borvidéket és borokat írásában. Sokak szerint a neszmélyi szőlőhegyről a legszebb kilátás nyílik a Dunára. Magas savtartalma miatt is kedvelték a borokat, hiszen így remekül lehetett kereskedni vele külföldre, ugyanis jól bírta a szállítást. A filoxéra járvány itt is átalakította az eredeti fajtaszerkezetet. Alapvetően fehér boros vidék, régen a Budai Fehér, Sárfehér, Juhfark voltak az Ezerjó mellet a fő szőlőfajták, manapság már megtalálható a legtöbb fehér és néhány vörös szőlőfajta, bár többnyire inkább rosé alapanyagnak használják.
Neszmélyi borvidék területe: 1400 hektár
Időjárás: Az országos átlagnál csapadékosabb és hidegebb, szelesebb vidék. A napsütötte órák száma azonban magas, és a hőingadozás alacsony. A szőlőterületek a napsütötte lejtőkön találhatóak.
Földrajzi jellemzői: Alapvetően löszös földterület található, de fellelhető dolomit, homokkő, márgán kialakult barna erdőtalaj is.
Jellemző szőlőfajták: Sauvignon Blanc, Irsai Olivér, Chardonnay, Ezerjó, Müller-Thurgau, Zöldveltelini, Cserszegi Fűszeres, Tramini, Ottonel Muskotály, (Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Kékfrankos)
Borászatunk a Neszmélyi Borvidékről: