Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Vermut - Vermuth

Szeszes italok-Vermut

A vermut a boralapú italok világának egyik legnemesebb és legsokoldalúbb választása – az ízek, illatok és fűszerek harmóniájának művészete. A Veritas Borkereskedés, a borkereskedes.hu vermut-kínálata gondosan válogatott tételeket kínál, amelyekben a tradíció és a modern kézművesség találkozik. A száraz, édes, fehér és vörös vermutok mind egyedi karakterrel, gazdag aromavilággal és tökéletes egyensúllyal mutatják meg, hogyan képes a bor új dimenziókat nyitni, amikor gyógynövényekkel és fűszerekkel egyesül.

A vermut története a 18. századi Olaszországból, Torinóból indult, ahol a borászok gyógynövényekkel ízesített borokat készítettek, hogy fokozzák azok aromáit és eltarthatóságát. A klasszikus itáliai stílus mellett mára megjelentek a spanyol, francia és osztrák kézműves irányzatok is, amelyek új színekkel gazdagítják ezt a világot. A modern vermut ma már nemcsak aperitifként, hanem koktélalapként és gasztronómiai kísérőként is meghatározó, elegáns és kreatív formában.

A Veritas Borkereskedés kínálatában olyan vermutok találhatók, amelyek a minőségre, a karakterre és az egyensúlyra helyezik a hangsúlyt. Klasszikus olasz száraz vermut, édes vörös típus vagy különleges limitált tételek, mindegyik egyedi élményt kínál – egy csepp elegancia a mindennapokban és különleges alkalmakon egyaránt. A borkereskedes.hu vermut-kínálatában megtalálod azokat a tételeket, amelyek illenek a kifinomult ízléshez, legyen az egy frissítő aperitif a nyári estéken vagy egy ikonikus koktél összetevője.

A Veritas Borkereskedés célja, hogy a bor és a gyógynövények közös világát a legmagasabb minőségben mutassa be. Engedd, hogy elvarázsoljon a vermut sokszínűsége, és Ismerd meg az elegancia, a tradíció és az ízélmény tökéletes harmóniáját a borkereskedes.hu vermut-kínálatán keresztül.

Rendezés:

Mi is az a vermut?

A vermut modern definíciója szerint egy ízesített bor, amely a bor + aromás növények + alkohol kombinációjából jön létre. A készítés során fehérbort kevernek össze gyógynövényekkel, fűszerekkel és aromákkal (például üröm, szegfűszeg, koriander, citrushéj, gyökerek), illetve adott esetben karamell vagy egyéb édesítő komponensek is szerepet kapnak. Az aromák alkoholos kivonat formájában kerülnek hozzá, majd ezeket az esszenciákat a borhoz adják, így egy illatos, mérsékelten erősített, komplex karakterű ital születik. A vermutnak fontos része az artemisia (ürömfű), amely keserű jegyet ad, és egyben névadóként is szolgál (a „vermut” etimológiájában is benne van).

A szabályozások alapján az európai vermut legalább 75% bort kell tartalmazzon, az alkoholfoka általában 14,5–22 % közé esik. Egyes országokban eltérő szabályok érvényesek, de a lényeg, hogy a vermut mindig boralapú, aromásított és ízesített ital.


Vermut stílusai és fő típusai

A vermutok stílusvilága nagyban függ a cukortartalomtól, fűszerprofiljától és aromás összetételétől. A leggyakoribb típusok:

  • Extra Dry / Dry
    Ez a szárazabb általános vermutforma, jellemzően alacsony cukortartalommal. Friss, citrusos, gyógynövényes-benyomású karakter jellemzi, kiváló koktélalkotóként, például Dry Martinihoz.

  • Bianco / Blanc / Blanco
    Félszáraz vagy közepesen édes stílus. Keleten virágos-citrusos tónusokkal, vaníliás vagy mézes aromákkal. Igyál önmagában jéggel és zöldcitrom vagy citruskarika társaságában.

  • Édes / Rosso
    Mélyebb karakter, gazdagabb test, intenzívebb fűszeresség, karamelles jegyek. Klasszikus koktélok – Negroni, Manhattan, Americano – savát-borátját erősíti ki.

  • Ambrato / Ámbrás / Arany stílusok
    Néhány vermut esetén a bor oxidációja vagy hordós érlelés ad melegebb tónust, sárgás-arany árnyalatot és komplexebb aromákat.

Ezeket a stílusokat nem szigorú kategóriákba zárhatjuk, mert a márkák saját keverései és titkos receptjei sokszor átívelnek stílushatárokon.


Felhasználás és fogyasztási módok

A vermut sokrétű ital: önmagában, jéggel, koktélban, illetve akár konyhai komponensként is megállja a helyét.

Aperitifként / önmagában:
Hűtsd 6–8 °C-ra, szervírozd jéggel és egy szelet narancshéjjal vagy zöldcitrommal. Nem szabad túl sokáig melegednie, mert illatai gyorsan eltávoznak.

Koktélalkotóként:
A vermut talán legismertebb szerepe a koktélok világában rejlik. Néhány alapklasszikus:

  • Dry Martini: gin + extra dry vermut

  • Negroni: gin + édes vermut + Campari

  • Americano: édes vermut + keserűlikőr + szóda

  • Vermut & szóda / vermut tonik: bianco vagy rosso + szóda + citrus

Kulináris alkalmazás:
Egyes séfek vermutot használnak redukciókhoz, rizottókhoz vagy szószokhoz, ahol az aromás karakter gazdag ízt adhat halhoz, csirkéhez vagy vegetáriánus ételekhez is.


Ételpárosítás

A vermut rendkívül rugalmas párosításban:

  • Extra dry jól illik sós mandulához, szárított halhoz, keménysajtokhoz.

  • Bianco harmonizál fehér húsokkal, tenger gyümölcsei falatokkal, könnyű tapas kalapokkal.

  • Édes / rosso karakteresebb fogásokhoz, gombás levesekhez, érlelt sajtokhoz vagy akár étcsokoládéhoz kontrasztot ad.

  • Ambrato / érlelt stílusok jól párosulhat hüvelyesekkel, pörköltekkel, karamelles desszertekkel.