Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

Villányi borok - Villányi Borvidék

Egyértelműen a magyar borászat újjászületésének kiemelkedő szereplője a villányi borvidék. A legdélibb borvidékünk, már a római korban is szőlőt műveltek a területen. Majd a rácok a törökök elől menekülve meghonosították a Kadarkát és a vörösborkészítés praktikáit, a héjon erjesztéses technikát. A később idetelepített svábok a Portugieser fajtát honosították meg, kiépítették a pincéket, pincesorokat melyek tipikusan a falvak mellett helyezkednek el. A filoxérajárvány itt is pusztított, de a rekonstrukció után a francia fajtákkal megújult a borvidék, Villány környékén vörös borokat, Siklós környékén fehér borokat készítettek. A szocialista gazdálkodástól megszabadulva a kistermelők fantasztikus összefogással és szeretettel építették ki a ma virágzó és népszerű villányi borvidéket, ahol rengeteg borászati és kulturális esemény között is válogathatunk.
Villányi borok - Villányi borvidék

Villányi borvidék területe: 2550 hektár
Időjárás: Szubmeditárrán jellegű, a legtöbb napsütés, legmelegebb borvidék, hosszú száraz nyarak jellemzik, enyhe téllel. Több oldalról is védett lejtők, ahol a  beáramló mediterrán meleg is kedvező klímát biztosít.
Földrajzi jellemzői: Lösz talajjal rendelkezik, mely barna erdőtalajjal és vörös agyaggal keveredik, mely a Villányi-hegység mészkővére épül. 
Jellemző szőlőfajták: Cabernet Franc (az eredetvédett Villányi Franc), Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Portugieser,  Kadarka, Pinot Noir, Zweigelt, Olaszrizling, Hárslevelű, Tramini, Ottonel muskotály
Borászatok:

Rendezés: