Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

Etyek-Budai Borvidék

Etyek-Budai borvidék, a fővárostól egy ugrásra, borvidék a Duna partvonalán. A környéken már az Árpád-házi királyok idejében szőlőtermesztéssel foglalkoztak. A rácok ide is behozták később a vörösbor készítés technikáját, és azt is termeltek nagyrészt. A XIX. században azonban inkább fehér borral lehetett kereskedni, hiszen arra volt igény, így a fehérbornak amúgy is kedvező vidéken ez lett túlsúlyban.
Etyek-Budai borvidék - Etyeki borok
A filoxéra járvány nagyon súlyos károkat okozott, így a hivatalos borvidék elnevezést csak 1990-ben kapta vissza, azóta töretlenül fejlődik.
Borvidék területe: 1600 hektár
Földrajzi jellemzői: Mészkő, dolomit vagy homokkőzet az alapja a talajnak
Időjárás: Az országos átlaghőmérsékletnél kicsit alacsonyabb a hőfok, a csapadék nagyjából az országos átlagnak felel meg. Szelesebb vidék, a folyamatos széljárás a jellemző.
Jellemző szőlőfajták: Zöldveltelini, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rajnai Rizling,  Királyleányka, Muskotály, Olaszrizling, Rajnai Rizling, Pinot Noir, Zweigelt, Kékfrankos, Cabernet Franc
Borászatok: 

Rendezés: