Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

A legcsaládibb pincészet – Thummerer Eger

A legcsaládibb pincészet – Thummerer Eger

Ha valaki elég régen járja a magyar borászatokat és volt a 90-es években Thummerer Vilmosnál Noszvajon Eger mellett, biztos lehetett benne, hogy egy hosszú és sikeres jövő előtt álló pincészetet látogat.

Olyan szorgalom, odaadás, áldozatvállalás és egyben családi összetartást tapasztalt, amit nagyon ritkán látni. Az eredmény meg is lett. A Veritas Borkereskedés és Webshop 25 éve az egri Thummerer Pincészet partnere és ez alatt az idő alatt folyamatosan nőttek, erősödtek és a borokat fantasztikusan magas minőségen voltak képesek tartani. Immár a harmadik generáció is részt vesz a pincészet vezetésében. Az egyik unokával a 26 éves Pulay Polettel beszélgettünk. 

Thummerer család - Eger - A legcsaládibb Pincészet interjú

 

Tudjuk, hogy Vili papának két lánya is dolgozik, részt vesz a munkában. Ön kinek a lánya? 

Ildikó a középső gyermek az Anyukám, ő az évek alatt egy különleges feladatot vállalt a borturizmus területén. Lovaglást szervez és a lovardát vezeti. Tudtommal az egész országban egyedülállóan, szőlőterületeinket lóháton mutatja be vendégeinknek. De a bortól távolabbi terápiás lovaglásokat is szervez. Nem távolodott el nagyon a borászattól, mert itt van tőlünk 30 méterre. 

Hogyan vesz részt a másik két testvér a borászatban? 

Éva a legnagyobb gyerek a borturizmust, a kóstoltatást és a Magtár Fogadót viszi, férjével együtt, ahol 16-an férnek el. Már ki is nyitott és újra látogatható. Tamás 37 éves, aki kertészmérnök, ő és szintén kertészmérnök felesége, a szőlőterületekért felelősek. De Nagymamám és Nagyapám is aktívan részt vesz még mindig a munkában. Én a marketingért és a háttérmunkáért felelek. A többiek pedig még túl kicsik, de reméljük ők is velünk dolgoznak majd. 

Eger - Noszvaj - Thummerer Pincészet - A gyönyörű Pince

Még jól emlékszem a kezdetekre a 90-es évekre, amikor a Thummerer pincészet már ismert volt, de keményen kellett küzdeni a sikerért 

Nagyszüleim nagyon dolgos emberek, akik mindig a jövőre és a következő generációkra gondoltak. Nagyapám már 77 éves, de úgy dolgozik, hogy sok fiatal megirigyelné. Lassan építkeztek, minden forintot visszaforgattak a gazdaságba és egy ilyen szép, de nehéz szakmában mára sikeresek lettek. 110 hektáron gazdálkodunk, Eger és reméljük az ország egyik vezető pincészete vagyunk, belföldi és külföldi díjakat nyerünk a borainkkal és nagyon sok olyan vendégünk, fogyasztónk van, akik visszatérnek hozzánk. Ezt mind a nagyszülőknek köszönhetjük. A legnagyobb sikerük azonban szerintem, hogy majdnem minden gyerek és unoka szereti ezt a szakmát és együtt akarunk dolgozni. 

Kívülről is látszik, hogy ez egy összetartó család. Úgy tudom csak saját szőlőt dolgoznak fel? 

Nem vásárolunk fel szőlőt és nem is adunk el. Mindent feldolgozunk és palackozunk. Tavaly kisebb volt a termés a jégkár miatt, de ez most még jól is jöhet, mert a vírus helyzetben visszaeső fogyasztás komoly fejtörést okoz nekünk, hova tesszük az új szüret borát. Nagyon magas az éttermi értékesítésünk, amit főként a Veritas visz el tőlünk és ez most teljesen kiesett.

Eger borvidék - Egri borok - Vidra dűlő - Thummerer Pincészet

Melyik területeikre a legbüszkébbek? 

A Nagy-Eged hegyi ültetvényünk, ami 3,5 hektár, az egyik ékkövünk. Ez egy különleges ültetvény, -Grand Superior terület- amit a Bikavér Grand Superior készítésére terveztünk meg. Azokat a szőlőfajtákat telepítettük oda, amiből ez készül. Ezek a szőlők közel egyszerre érnek és ezért egyben szüreteljük és egyben erjesztjük. Ezek a Kékfrankos, Cabernet franc, Syrah, Merlot, Kadarka. Nem hallottam róla, hogy mások ilyen technológiai megoldással élnének. Ez a borunk nagyon szép eredményekkel büszkélkedhet.  

Tekenőhát – Pinot noir és Merlot borunk már nagyon régen van a piacon és ez a dűlő is a büszkeségeink közé tartozik. A Vili Papa Cuvée, ami nagyapámról kapta a nevét egy birtokbor, ami nem dűlőszelektált, de csakis a legjobb évjáratokban és a legmagasabb minőségű szőlőből készül. Nagyapám még a Csókás dűlőre is nagyon büszke.

Mit remél a jövőtől? 

Nagyon bízom benne, hogy a nagyszüleink, családunk és az ország is jól átvészeli ezt az időszakot és, hogy ez a mostani válság is elmúlik, mint a többi és néhány év múlva, mint „érdekességre” tekinthetünk vissza.  Hosszabb távon bízom benne, hogy a család együtt tud dolgozni ezen a nagyon szép közös feladaton és még sok generáció múlva is lesz Vili papa Cuvée és Thummerer Borászat.