Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Pátzay Borok - High tech költészet – A Villa Pátzay borbirtoknál jártunk

Pátzay Borok - High tech költészet – A Villa Pátzay borbirtoknál jártunk

A borkészítést sokan tartják egyfajta művészetnek, költészetnek, amely ízekkel, illatokkal, hangulatokkal beszél hozzánk. A Villa Pátzay Borbirtoknál azt tűzték ki célul, hogy olyan költeményeket írjanak, amit a nemzetközi közönség is értékel és meghallgat. Ehhez legalább 500 ezer palack tökéletes borra van szükség, amelyet versenyképes költségszinten képesek előállítani. A most megvalósuló high tech fejlesztések ezt a célt szolgálják.

Amikor az ember az olaszországi Maremmaban jár, ami Toszkána déli, a tenger felőli oldala érdemes ellátogatni Antinori márki itteni borászatába a Le Mortellebe. Ez egy zöldmezős beruházás volt, az egyik legújabb tagja az Antinori borok hatalmas családjának. Egy alapvetően nem túl jó adottságú, nem a történelmi borvidékek részét képező területen épült, ami előtt egy hatalmas gyümölcsös kert volt 200 hektár feletti mérettel. Az Antinori család felkért egy neves építészt, aki egy olyan borászatot tervezett oda, ami bekerült a világ három legszebbje közé. Három bort készítenek, amelyek elfogadható, de nem kiemelkedő minőségűek, de magas átlagáron és nyereségesen értékesítik őket. Egy, a magyar borszakmát ismerő látogatónak egyetlen gondolat motoszkál végig a fejében. Miért nem tudunk mi, sokkal jobb adottságú borászatokkal ilyen sikert elérni? Miért nem tudunk a nemzetközi piacra kilépve jó áron eladni, amúgy jó minőségű borokat. A Le Mortelle egy borprojekt, gyönyörű épület, a legmodernebb technológia, ami garantálja, hogy a lehető legkevesebb költséggel, lehet jó bort előállítani és nemzetközileg is mérhető mennyiség, ami minimálisan 500 ezer palacknál kezdődik. Persze ott van még az Antinori név, amit nem tudunk előállítani, de a többi miért nem megy, pedig a know how adott.

Nem akarok igazságtalan lenni a magyar borászatokkal, mert szerencsére vannak nálunk is olyanok, akik megpróbálják követni a receptet. A Villa Pátzay Borbirtok az egyik nagyon szép példa. Egyetlen célt tűztek ki maguk elé, nemzetközileg is verseny és piacképes borokat készíteni és azokat jó áron értékesíteni is. Saját szemünkkel győződhettünk meg róla, hogy a munka szervezetten és jól halad.

A Villa Pátzay épülete rendkívül impozáns, ami egy magyar tervező Kiss Péter nemzetközi mércével mérve is nagyszerű alkotása és tökéletesen illik Badacsony hangulatához, a tájhoz, a pinceépítészet történelmi hagyományához. Az épület tömbjei a badacsonyi bazalt orgonákat szimbolizálják.

Badacsonyról jól tudjuk, hogy tökéletes fehérboros terület, amely az elmúlt néhány száz évben bizonyított. Az utóbbi időben épp a Pátzay borbirtok jóvoltából kiderült, hogy az ország legjobb rozéjait is el lehet itt készíteni, amelyek nem csak a nagy rozé tesztet nyerték meg kétszer is, de nemzetközi aranyakkal is jutalmazták őket. Nem csak a történelmi terület, de a borász is megvan a feladathoz, mert Zsurki Sándor a fiatal generáció egyik nagyon képzett és kreatív képviselője, aki az elmúlt években komoly minőségi ugrást hajtott végre a Pátzay borokban. Nem csak rozéjuk, de prémium Chardonnay-juk a nemzetközi mezőnyben is megállta a helyét, a Nemzetközi Chardonnay versenyen és Berlinben több boruk is aranyat kapott. A minőséggel sincs tehát gond.

A pincészet Zsurki Sándor vezetésével nagyon tudatos munkába kezdett két éve. Folyamatosan a legmodernebb technológiát vásárolták, amelynek egyetlen célja volt. A legkisebb energia ráfordítással, a legkisebb költséggel, a legkisebb veszteséggel készítsenek nemzetközi piacnak megfelelő borokat. Mára Zsurki Sándor keze alatt egy high tech borászat jött létre, olyan eszközök, amelyekkel egy kreatív borász borkölteményeket képes írni. Talán sokan félreértik a high tech kifejezést, amely itt egyáltalán nem azt jelenti, hogy technológia borok jönnek létre. Ez azért kell, hogy a szokásos borkészítési folyamatokat a lehető legköltséghatékonyabb, alacsony energia költséggel és minél kisebb veszteséggel lehessen megvalósítani. A gyakorlatban ez azt jelent, hogy ezek a modern eszközök 30-40%-kal kevesebb áramot használnak a borkészítés folyamán és  kevesebb munkaerő szükséges a munkafolyamatokhoz. Sokkal kevesebb bor és must veszteség keletkezik és könnyebb biztosítani, hogy a borok egészségesesek maradjanak. A technológia csak egy eszköz a költő kezében, ami ahhoz kell, hogy biztonsággal és olcsóbban valósítsa meg azt a bort, amit megálmodik.

A pince ma már alkalmas arra, hogy 500 ezer palack bor készüljön benne, a területeket folyamatosan újratelepítik, borhoteljük lenyűgöző. Badacsony adottságait pedig ismerjük. Véleményem szerint minden adott, hogy Zsurki Sándor high tech segítségével jó áron továbbra is fantasztikus borokat készítsen. A hűtés, a fűtés, a prések, mind olyanok, amik a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak is megfelelnek. A világon mindenhol ez az alapja a nemzetközileg is sikeres boroknak. A borász lehet költő és művész, de tudjuk, hogy hiába készülnek nagyon szép magyar borok, ha azokat nem lehet nemzetközileg versenyképes áron értékesíteni. A Villa Pátzaynál talán sikerül elérni ezt. Én szurkolok nekik nagyon!

A borászat egy új vendégfogadó teret is épített, ami a hordós érlelő szomszédságában található és méltó módon lehet kóstolni vágyó vendégeket fogadni. Ehhez megfelelő vendégparkoló is készül. Egy régi adósságot törlesztenek azzal, hogy a borászat körüli részeket újra telepítik.

A 2021-es borokba is volt lehetőségünk belekóstolni és rendkívül ígéretesek. A rosé a napokban már piacra kerül és legalább olyan jó lesz, mint az előző évjáratok. A következő évjárat a Prémium Chardonnayból fantasztikusan vajas már most is hordóból kóstolva és remélhetjük, hogy túlszárnyalja a 18-as eredményét és esetleg arannyal tér vissza a Chardonnay Du Monde versenyről. Ez a bor hordós erjesztéssel készül, amit szintén érintettek a fejlesztések. Egy Magyarországon ritkán látható hordó fűtő-hűtő rendszer került beépítésre, ami még magasabb minőséget garantál, mert a barrique méretű hordóknál erjedés közben a hőmérséklet túl magasra mehet fel, ami nem jó a bornak. 

Az összkép és a részletek is szépen mutatnak, az út biztosan jó és jó borokhoz és remélhetőleg sikerhez vezet.

Kupa-Kovács