Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kadarka - Nap: Kadarka bor, az elfeledett nemzeti kincs - Szőlőfajtákról kicsit másképp

Kadarka - Nap: Kadarka bor, az elfeledett nemzeti kincs - Szőlőfajtákról kicsit másképp

Immár másodszor tartották meg a kadarka napját. Fontos, hogy ezt a magyar kincset minél többen ismerjék meg és fogyasszák. 

A kadarka valaha, szinte kizárólagosan volt 'A Magyar Vörösszőlő' fajta. A Filoxéria vész előtt a 19. század végén egyes számítások szerint az összes szőlőterület 60%-án kadarkát termesztettek. A 2000-es évekre azonban szinte teljesen eltűnt, termesztési területe a divatok és szőlőművelési nehézségek miatt 1000 hektár körülire csökkent. Becsüljük meg azokat a termelőket, akik életben tartják nekünk a Pannon Pinot-t, ahogy találóan néha nevezik.

A kadarka nemzeti kincsünk, egy olyan hungarikum, ami meghatározta a magyar bor történelmét. A törökök elől menekülő rácok hozták hazánkba. Náluk előtte szinte kizárólag fehérbort készítettek, de szerencsénkre a rácok szerettek volna vörösbort is inni. Áldott legyen a nevük! A kadarka sikere töretlen volt, ami így utólag nehezen érhető, mert még modern vegyszerekkel és termelési módszerekkel is nagyon nehéz szőlőfajta. habár azt az ország déli részeiben Ugyan a 19. században uralkodó fajta volt hazánkban, de erről nem mindenki tudott. Olyan sok elnevezés létezett ugyanis, hogy sokan azt gondolták rengeteg fajtával van dolgunk. Egy 19. század végi tanulmány világít rá erre és így foglalja össze a névváltozatokat:  "az ország déli részeiben Ogrulitza vagy Skadarkának (Syrmiumban); - a keleti részeiben (Biharban) Jenei feketének , - az ország belsejében Ludtalpúnak (Eger vidékén) - budaifeketének (a Balaton mentében) nevezik; sőt a buda-vidéki németajkú kapás is használ még holmi jellemzőbb kifejezéseket kadarkájának elnevezésében, Mandlkadarkának nevezvén el e becses faj tökéletesebb s jellemzőbb kifejlődésű példányait, s kicsinylőleg Weiblkadarka nevet adván azoknak, melyek a talaj s egyéb kíílbefolyások kevésbé kedvező hatalma alatt a közös kadarkafaj silányabb kifejlődésű alakzatát képviselik."

Kadarka-bor-Kadarka-szőlőfajta-magyar-pinot

A kadarkát bárhogy is hívják, minden név alatt nagyon érzékeny az időjárásra. A termés könnyen megsemmisülhet szinte teljesen, egy esősebb őszkezdet esetén. Ennek ellenére a kadarka dominánssá vált a magyar vörös szőlők között. Az 1800-as évek végén az összes szőlőterület 60%-án kadarkát termesztettek, pedig ekkor még a Nagy-Magyarországon a maihoz mérten sokkal nagyobb terülten termesztettek szőlőt. Meglepő, de még 1960-ban is 47 ezer hektár ültetvényünk volt, ami a mai történelmi léptékben nézve nagyon kicsi szőlőterülethez képest óriási terület. A 90-es évekre 1000 hektár alá esett a telepített terület. A kadarka eltűnését egyrészt a bordivatok változásának köszönhetjük. A 90-es évek elején mindenki Cabernet-t szeretett volna inni és mivel a kadarkánál szinte minden fajtát kevesebb gonddal lehet termeszteni, a gazdák örömmel vágták ki a régi ültetvényeket és telepítettek világfajtát helyette.

A kadarka története miatt a legmagyarabb vörösbor és igazi hungarikum. Nem is nagyon termesztik ezt a fajtát a világban, ahol pedig ilyen névvel hoznak bort forgalomba, mint Bulgáriában egy egészen más jellegű bort értenek alatta.

Kadarka-bor-szőlőterület-Kadarka-fajta

A kadarkát sokan szerették volna a Pannon Pinot-nak tekinteni, aminek van is alapja. A pinot-hoz hasonló körülményeket szeret, hasonlóan érzékeny és ez is inkább könnyebb, fineszes bort ad, nem pedig robosztus nagyot. Sajnos azonban, míg a pinot a világ minden részén elterjedt és a világ 9. legnagyobb területen termesztett szőlője, nagyobb területet foglal el, mint a mai teljes magyar szőlőterület. A kadarka pedig csak lassan képes visszakapaszkodni a szinte teljes feledésből.Hála néhány elkötelezett gazdának nagyon szép kadarkákat találunk kínálatunkban. A Kadarkának van egy verhetetlen tulajdonsága a magyarok számára. A magyar konyha paprikás fűszeres ételeihez ez a bor illik legjobban. Bármikor pörköltet vagy paprikást főzünk a legjobb választás egy fűszeres kadarka, ami a legelterjedtebb klónja volt. A kadarka bora egyszerre finoman fűszeres és kellemesen gyümölcsös, olyan bor, ami tökéletes alkalmazkodik az étkezéshez és nagyon szereti a könnyed poharazgatást. Úgy tartják, hogy nem érlelhető sokáig, de ezzel ellentétes tapasztalataink is vannak. A 2003-as nagyon meleg év bora, például még ma is tökéletes, sőt egy nagyon érett és a csúcsán lévő bort mutatott legutóbbi kóstolónkon. 

Becsüljük meg azokat, akik a nehézségek és divatok ellenére megőrzik nekünk ezt a történelmi nemzeti kincsünket.

Kupa-Kovács