Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kadarka - Nap: Kadarka bor, az elfeledett nemzeti kincs - Szőlőfajtákról kicsit másképp

Kadarka - Nap: Kadarka bor, az elfeledett nemzeti kincs - Szőlőfajtákról kicsit másképp

Idén november 20-án lesz a történelem első kadarka napja, amelyet kilenc borász és Németh Ágnes indítottak közösen és a jövőben minden évben ezen a napon tartják meg. Sok szőlőfajtának van nemzetközi napja és végre a kadarka is ezek közé tartozik. A jövőben ezen a napon akciókkal rendezvényekkel ünnepeljük a fajtát, hogy az eljusson a fogyasztókhoz és reményeink szerint egyre népszerűbb legyen. 

A kadarka valaha, szinte kizárólagosan volt 'A Magyar Vörösszőlő' fajta. A Filoxéria vész előtt a 19. század végén egyes számítások szerint az összes szőlőterület 60%-án kadarkát termesztettek. A 2000-es évekre azonban szinte teljesen eltűnt, termesztési területe a divatok és szőlőművelési nehézségek miatt 1000 hektár körülire csökkent. Becsüljük meg azokat a termelőket, akik életben tartják nekünk a Pannon Pinot-t, ahogy találóan néha nevezik.

A kadarka nemzeti kincsünk, egy olyan hungarikum, ami meghatározta a magyar bor történelmét. A törökök elől menekülő rácok hozták hazánkba. Náluk előtte szinte kizárólag fehérbort készítettek, de szerencsénkre a rácok szerettek volna vörösbort is inni. Áldott legyen a nevük! A kadarka sikere töretlen volt, ami így utólag nehezen érhető, mert még modern vegyszerekkel és termelési módszerekkel is nagyon nehéz szőlőfajta.

Kadarka-bor-Kadarka-szőlőfajta-magyar-pinot

Nagyon érzékeny az időjárásra. A termés könnyen megsemmisülhet szinte teljesen, egy esősebb őszkezdet esetén. Ennek ellenére a kadarka dominánssá vált a magyar vörösszőlők között. Az 1800-as évek végén az összes szőlőterület 60%-án kadarkát termesztettek, pedig ekkor még a Nagy-Magyarországon a maihoz mérten sokkal nagyobb terülten termesztettek szőlőt. Meglepő, de még 1960-ban is 47 ezer hektár ültetvényünk volt, ami a mai történelmi léptékben nézve nagyon kicsi szőlőterülethez képest óriási terület. A 90-es évekre 1000 hektár alá esett a telepített terület. A kadarka eltünését egyrészt a bordivatok változásának köszönhetjük. A 90-es évek elején mindenki Cabernet-t szeretett volna inni és mivel a kadarkánál szinte minden fajtát kevesebb gonddal lehet termeszteni, a gazdák örömmel vágták ki a régi ültetvényeket és telepítettek világfajtát helyette.

A kadarka története miatt a legmagyarabb vörösbor és igazi hungarikum. Nem is nagyon termesztik ezt a fajtát a világban, ahol pedig ilyen névvel hoznak bort forgalomba, mint Bulgáriában egy egészen más jellegű bort értenek alatta.

Kadarka-bor-szőlőterület-Kadarka-fajta

A kadarkát sokan szerették volna a Pannon Pinot-nak tekinteni, aminek van is alapja. A pinot-hoz hasonló körülményeket szeret, hasonlóan érzékeny és ez is inkább könnyebb, fineszes bort ad, nem pedig robosztus nagyot. Sajnos azonban, míg a pinot a világ minden részén elterjedt és a világ 9. legnagyobb területen termesztett szőlője, nagyobb területet foglal el, mint a mai teljes magyar szőlőterület. A kadarka pedig csak lassan képes visszakapaszkodni a szinte teljes feledésből.Hála néhány elkötelezett gazdának nagyon szép kadarkákat találunk kínálatunkban. A Kadarkának van egy verhetetlen tulajdonsága a magyarok számára. A magyar konyha paprikás fűszeres ételeihez ez a bor illik legjobban. Bármikor pörköltet vagy paprikást főzünk a legjobb választás egy fűszeres kadarka, ami a legelterjedtebb klónja volt. A kadarka bora egyszerre finoman fűszeres és kellemesen gyümölcsös, olyan bor, ami tökéletes alkalmazkodik az étkezéshez és nagyon szereti a könnyed poharazgatást. Úgy tartják, hogy nem érlelhető sokáig, de ezzel ellentétes tapasztalataink is vannak. A 2003-as nagyon meleg év bora, például még ma is tökéletes, sőt egy nagyon érett és a csúcsán lévő bort mutatott legutóbbi kóstolónkon. 

Becsüljük meg azokat, akik a nehézségek és divatok ellenére megőrzik nekünk ezt a történelmi nemzeti kincsünket.

Kupa-Kovács