Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

A Húsvét és a Bor – Állítsuk össze Húsvéti borainkat

A Húsvét és a Bor – Állítsuk össze Húsvéti borainkat

Húsvéti Ajándékkuponunk a blogbejegyzésben található!
Ma már a legtöbben hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a Húsvétot a böjti időszak előzi meg és ezért volt a Húsvét egy hatalmas, több napig tartó lakoma ideje. A világ annyit változott csupán, hogy legtöbben nem tartjuk a böjtöt, ellenben a húsvéti nagy zabálást továbbra is élvezzük. A borkultúra azonban az ünnepet is élvezetesebbé teszi. Gyerekkoromban ugyanis ezeken a jeles napokon sok árokba borult biciklistával volt tele a város. Őket biztosan nem a borkultúra iránti olthatatlan szenvedélyük vezette oda, amire az is bizonyíték, hogy mi, akik élvezzük a borkultúrát, soha nem borultunk még bicajjal árokba Húsvétkor.

De tegyük félre a tréfát. A Húsvét nagyszerű alkalom a jó borok fogyasztására és ebben szeretnénk tanácsot adni. Húsvéti borok Nyuszik
 

Először is itt vannak a hétfőig, azaz március 25-ig felhasználható Húsvéti Ajándékkupon kódok, amelyek akár külön-külön is felhasználhatóak:

husvet1500 - Amely 30.000- forint vásárlástól használható fel
husvet1000
 - Amely 20.000- forint feletti vásárlástól használható fel

(A kupon borra, pezsgőre és pálinkára érvényes. A többi szeszesitalra és 50%-os akcióinkra nem.)
Az ünnep előtt ugyanis érdemes elgondolkodni, hogy milyen borsort állítsunk össze. Mi illik legjobban a menühöz, amihez szintén adunk ötleteket. De van még egy komoly előnye az ünnepnek. Ilyenkor általában többen isznak bort és így lehetőség nyílik több fajta bor kóstolására. Ha például egy 8 fős társaság gyűlik össze, akkor már akár egy komoly 5-6 borból álló sort is végigkóstolhatunk a nélkül, hogy megártana. Éppen ezért tényleg jól fel kell készülni az eseményre.


A Húsvéttal szerencséje van borkedvelőknek!
Három napig tart a dínom-dánom és ezért szinte mindenféle bor előkerülhet. A hagyományos húsvéti menü lehet nagyon változatos. Vegyük végig a lehetőségeket.

Nagyszombaton a menü lényege a sonka:
Főtt sonkás hidegtál előételnek, de ha valaki bonyolítani akarja, csinálhat akár párolt sonkát bormártásban, főételként nagyon izgalmas.

A sonkán kívül néhányan készítenek töltött tojást előételnek. Hogy a hangulatot feltüzeljük ajánlhatnánk pálinkát is, amihez a Márton és Lányai málna pálinka tökéletes. Aki azonban valami könnyebb, de szintén vérpezsdítő italra vágyik igyon egy kellemes olasz Proseccot, például egy Furlant, ami tökéletes aperitif, de megy a tojásos előételekhez és jól esik a tavaszi napsütésben kortyolgatni.

Aki igazán menő akar lenni az fonott kalácsot süt. A kalács és a sonka komoly mozgásteret ad a borválasztásra. Bármilyen furcsán hangzik a füstölt sonkához tökéletes egy nem túl tutti-fruttis rosé, mint a Pátzay Pinot Noir Rosé vagy egy testesebb barrique fehérbor, mint a Thummerer battonage Chardonnay, esetleg egy testesebb Furmint a Húsvéti vörösborok Serpens Somos. A fehérbor azért ajánlható, mert ezt, szinte sosem esszük magában és a torma, vagy mustár, esetleg hagyma teljesen megöli a vörösborokat. Nem érdemes drága vöröseket fogyasztani, ha a sonkát nem magában esszük. Egy közepesen testes villányi is megteszi, mint a Ipacs-Szabó Villányi Inni jó.

Amikor azonban egy két falatot teljes valójában szeretnél élvezni egy jó parasztsonkából, akkor ahhoz testes vörös dukál. Még inkább így van ez, az étkezés befejezése után, amikor már csak sziesztázunk és beszélgetünk a családdal. Ekkor már érdemes kinyitni egy nagyágyút például a Gróf Buttler Egri Bikavér Superior, Nagy-Egedet, vagy egy Tiffán Luciat, vagy még inkább egy Gere Kopárt.

Húsvét vasárnapján a hagyományok szerint a bárányé a fő szerep, mint a Tárkonyos Bárányleves, Tárkonyos bárány rizzsel vagy egy Zöldséges bárány. Ehhez visszakóstolhatjuk a Furmintot, de azért, hogy biztosra menjünk érdemes erre a napra egy másikat venni, ha pedig már másikat iszunk érdemes kipróbálni mondjuk a Disznókő furmintját. Ezen a napon már a szombati sonkából elkezdik főzni a sonkás tésztát, ami a gyerekeknek is izgalmas étel, nekik semmilyen bort nem ajánlunk.

Hétfőre a klasszikus fogás, amivel a két napi traktát le lehet vezetni egy Burgonya leves, Zöldséges marhanyelv vagy Csirke minden mennyiségben. Ide rosét ajánlunk, például a Vylyan kakast.

Nem ejtettünk még szót az édességekről. Az egyik igazi Húsvéti desszert a sárgatúró, ezt azonban kevesen készítenek. Néhányan kelt bejglit szolgálnak fel, de az egyszerűbb kelt tészták is népszerűek.

A kalandvágyóbbak készíthetnek Húsvéti édeskenyeret. A következő napokban Húsvéti piskótatorta, Rumos szelet, Rumpuding a hagyományos étel. Hétfőre marad a Töltött kalács, a Pozsonyi kifli, vagy a Lotti kifli.

Ezekhez az édességekhez igyunk tokaji édes bort, ne egy túlzottan édeset, egy 5 puttonyos aszút, de akár egy késői szüret is tökéletesen megteszi. Például Grand Tokaj Aszút, de egy Kvaszinger Bűvös.

Ha pedig még mindig „szomjasak” lennénk igyunk egy kis birs pálinkát, hogy „lenyomjuk” az egészet.

Sétáljatok és sportoljatok sokat mellette és akkor talán plusz kilók nélkül túlélitek. Írjátok meg milyen volt!

Foglaljuk össze végül az ajánlott borokat, amelyből egy szép kóstolósor áll össze:

Furlan Treviso Prosecco DOC Spumante 

Serpens Somos 2018

Thummerer Battonage Chardonnay 2022

Disznókő furmint 2022

Vylyan Kakas 2023

Pátzay Prémium Pinot Noir rosé 2023

Tiffán Villányi Lucia 2016

Gróf Buttler Egri Bikavér Superior, Nagy-Eged 2015

Gere Kopár 2020

Kvaszinger Bűvös 2019

Grand Tokaj Aszú 2013

 

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: húsvét kopár Kvaszinger