Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Vylyan Verjus 2024 - Szőlő szörp, ilyen Merlot még nem ittatok, pedig érdemes

 Vylyan Verjus 2024 -  Szőlő szörp, ilyen Merlot még nem ittatok, pedig érdemes

A Vylyan Verjus nem márkanév és nem is bor, hanem egy zöld szőlőből készült ital neve. Olyan, amit még biztos nem ittatok. A zöld szőlőt lepréselik és csak úgy natúr pasztörizálják. Az eredmény egy különleges íz és illatvilágú sokoldalú szőlőlé, amit például szörpnek vagy épp salátákhoz is használhattok. Csak a fantáziátokra van bízva.

No, ilyen Merlot pedig nincs is!

A Vylyan valami újat alkotott, olyat, amiről Magyarországon még kevesen hallottak. Verjust készített egy fantasztikus területről a Mandolás dűlőről Merlotból. A Verjus nem márkanév, hanem egy zöld szőlőből készült ital, aminek a neve, olyan, mint egy Hollywoodi szuperhős. Zöld lé, így hívnák magyarul. Jól hangzik és az íze is jó. Azért magában nem ajánlanánk. A zöldszőlőből préselt természetes lé francia neve a verjus ; (kiejtése: verzsü), a “vert” (zöld) és a “jus” (lé) szavak összetételéből. És tényleg az, aminek hangzik. Fogják a zölden júliusban leszüretelt Merlot és lepréselik, az így nyert levet nem szűrik, nem derítik, csak pasztörizálják, hogy ne romoljon meg és ne kezdjen erjedni.

El tudjuk képzelni, hogy ez mennyire savas lesz egy borhoz képest, de a cél éppen ez. Egy hígítva, koktélokba vagy szörpnek használható szőlőből készült lé, aminek isteni illata és íze van még 1:10 hígításban is szódával.

Rendkívül sokoldalú és azok kedvence lesz, akik szeretik a természetes szörpöket vagy a szeretnek alkoholos vagy virgin koktélokat készíteni vagy főzéshez, salátákhoz használni.


Vylyan Verjus - Milyen is ez a Zöld lé?

100 % Merlotból készült, de ezt valószínűleg nem ismerjük fel a kóstoláskor. A szőlőt zsendülés előtt, zöld állapotában, kézzel szüretelték 2024.07.08-án. A feldolgozást és préselést követően az elkészült szőlőlevet hűtve tárolták, majd szűrés, derítés, és segédanyagok hozzáadása nélkül pasztörizáltuk. Az eredmény egy természetes, rengeteg felhasználási lehetőséggel rendelkező szőlőlé, melynek magas savtartalma, alacsony cukor tartalma és igazán egyedi íze és illata van.

Vylyan Verjus

Nem minden Verjus egyforma. Nagyban függ attól, hogy mikor történik a zöldszüret. Minél korábban, annál erőteljesebbek a savak. Ha később a kissé lágyabb és gyümölcsösebb stílust képviseli. A Vylyan verjus arany középutat kereste. Itala rendkívül frissítő, jó savai vannak, de nagyon, de ez kell a hígíthatósághoz. Mivel az ital semmilyen tartósítószert nem tartalmaz, ezért Felbontás után hűtőben tároljuk!

FELHASZNÁLÁSI LEHETŐSÉGEK:

  • Verjus fröccs
  • Verjus limonádé
  • Salátaöntet
  • Levesek, főételek
  • Szószók, mártások
  • Tea

Kipróbáltuk: Alkoholmentes gyömbérsörbe keverve egyenesen ellenállhatatlan!

Írjatok, ha valami újat találtatok!

ANALITIKA:

-Alkohol: 0,0 % vol.

-Titrálhatósav-tartalom: 32 g/l

-Invertcukor-tartalom: 22 g/l

TÁPÉRTÉK ADATOK (100 ML TERMÉKBEN)

-Energia [kJ/100 ml] 79

-Energia [kcal/100 ml] 18,4

-Fehérje [g/100 ml] 0,1

-Zsír [g/100 ml] 0,1 amelyből telített zsírsavak [g/100 ml] 0

-Szénhidrát [g/100 ml] 2,2, amelyből cukrok [g/100 ml] 2,2

-Só [g/100 ml] 0,1

Kupa-Kovács