Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szüreti beszámoló - Serpens Borászat

Szüreti beszámoló - Serpens Borászat

Reményteli évjárat és izgalmas új borok - Szüret a Serpens-nél Tokajban

Az idei év a Serpens-nél sok újdonsággal szolgál. Megjelent Frizzco nevű gyöngyöző boruk, jön klasszikus palackos erjesztéssel készült pezsgőjük és 6 puttonyos aszújuk is. Ezek után még kíváncsibban vártuk Zsurki Sándor borász-tulajdonossal beszélgetésünket a szüretről.

Tokajon soha nem olyan egyszerű a szüret, mint bármely más borvidéken. Itt ugyanis soha nem látják a végét. Hiába tűnik jónak az idő szeptemberben, az aszúhoz a szemeket talán csak novemberben lehet leszedni. „Idén jól állunk, kellene még egy jó meleg szeptember. Nagyon szép savszerkezet, savas évjárat lesz.” – vág bele a közepébe Zsurki Sándor. Persze ez nem jelent sokat a szüret végére nézve. Ahogy mondja láthatók már aszú szemek, de azt még nem lehet tudni, hogy mit hoz az október. A száraz boroknak egy szép száraz szeptember kell, de az aszúnak kell az eső és a nedvesség. Ez az ellentmondás mindig jelen van Tokajban.

De kezdjük az elején. Idén megjelent a gyöngyöző bor és már nagyon várjuk a pezsgőt és az aszút. Igen, idén végre teljes lesz a kínálatom – válaszolja Sándor. A gyöngyözőborral, a pezsgővel és az aszúval mindent megvalósítottam, amiről azt gondolom Tokajon szükséges és jól termelhető.

Tokajnak sokáig egy arca volt, az édesborok, de a fiatal generáció ezen változtatott. Ma már több stílusú száraz borok és buborékos italok vannak a kínálatban. Tokaj sokarcú lett és erre a borvidék és a klíma nagyon is alkalmas. A gyöngyöző borhoz szükséges szőlőt például gyönyörű savakkal és alacsony cukorral lehetett szüretelni. Ennél a bornál nagyon fontos, hogy jók legyenek a savak és alacsony legyen az alkohol, mert így adja a legjobb élményt. A borász alapelve, hogy nem előre eldöntött kotta szerint játszik, nem savra vagy cukorra szüretel. A lényeg az egészséges szőlő. Inkább előbb szüretelek, de csak egészséges szőlőből lesz zamatos bor– osztja meg titkát velünk.

Tokajban a szőlők augusztusra egy hónappal voltak lemaradva, az elmúlt 20 évhez képest. Mára ezt már jórészt behozták. De ezt nem jelent semmi szokatlant. Inkább az elmúlt 20 év volt szokatlan, ahogy megtudjuk Sándortól. Ebben a két évtizedben ugyanis egy hónappal korábbra tolódott az érés. Személyesen tapasztalhatjuk meg a globális felmelegedés hatását Tokajban. Idén azonban eddig minden szépen alakult. „Az augusztus sem volt brutál meleg” – mondja Sándor – Júliusban is ideális volt az idő. A szőlőnek nem tesznek jót a 30 fok fölötti hőmérsékletek. Ekkor leáll a növényi légzés és ez lassítja a fejlődést. Sándor szerint idén eddig minden jól volt, még egy kis szükséges esőt is kaptak augusztusban.

A szeptember eddig nagyon szép. Éjszaka már 8-9 fok van és ez garancia, hogy a savak megmaradnak, és így a cukor sem megy fel olyan gyorsan és sokkal zamatosabb lesz a szőlő.

Hogy mi is jelent a zamatos a szőlő? Jó ízű, nem kényszerített érésű a nagy melegtől, nem  kiszáradt és nem is vizenyős a sok csapadéktól. Ugyan idén nyáron kevés eső volt, de a talajok a korábbi esőtől fel voltak töltődve és ez tökéletes volt a szőlőnek. Sándornak izgalmas év ez, nem csak a jónak ígérkező évjárat miatt, hanem a most piacra kerülő pezsgője és 6 puttonyos aszúja miatt. A pezsgő 2019-es és nagyon hisz abban, hogy a tokaji szőlők fantasztikus pezsgőt adnak. Az aszú 2017-es és kivételesen szép bor. Az idei pezsgőalap szüretjét egyébként már jövő hétre befejezi. Utána sárgamuskotály és hárslevelű, végül a furmint jön, a Dry-hoz. A dűlőszelektált borok még messze vannak. A Somost leghamarabb október közepe-végére várja. De addig még sok víz lefolyik a Bodrogon.

Reményteli szüret és izgalmas borok. Ez várható a következő néhány hétben – fejezi be Sándor a beszélgetést.

Mi is várakozunk és sok sikert kívánunk!

Kupa-Kovács