Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Thummerer Borok – Az új generáció sikerei

Thummerer Borok  – Az új generáció sikerei

Thummerer Vilmos a magyar borkultúra megújításának nagy öregje. Ahhoz a nagyon szűk generációhoz tartozott, akik a 80-as évek végén, a 90-es évek elején elég bátrak és elkötelezettek voltak ahhoz, hogy belevágjanak a minőségi borkészítésbe. Vili papa ugyan már nincs velünk, de gyerekei és unokái tovább viszik a hagyományt. A kemény odaadó munkát, a minőség és újítás iránti elkötelezettséget.

Vili Papa

A 90-es években nem voltak úgy elkényeztetve a borkedvelők, mint ma. Nagyon kevesen mertek belevágni a borászati szakma megújításába, a maszek világba a 80-as évek végén. A nagyüzemi termelés helyett a minőségi borkészítésbe. A kevesek egyike Thummerer Vilmos volt Egerből, aki már 1984 óta termelt bort. Ő a rendszerváltás utáni borvilág egyik legendája, elsők között kapta meg az év bortermelője díjat 1995-ben. Tőle tanultuk meg azt, hogy milyen is a minőségi bor. Tulajdonképpen előtte nem is tudtuk elképzelni, hogy Egerből ilyen nagy vöröseket lehet készíteni. Amikor kijött az 1995-ös Vili Papa cuvée nem hittünk az érzékszerveinknek. Olyan bor volt, amit addig soha senki nem készített Egerben és talán az országban sem. Ha lehet a 97-es ezt még túlszárnyalta. Ezek a borok még 20 év után is nagyszerűek voltak, ezt személyes tapasztalatból tudjuk, mert kóstoltuk őket. Aki meglátogatta őket, a 90-es években tudhatta, hogy Vilmos és felesége Katalin mindig a jövőért dolgozik, kitartóan, áldozatokkal építkezik. Az ilyen áldozatnak csak akkor van értelme, ha van, aki tovább vigye a hagyományt. Talán nem véletlen, hogy 1994 és 1996-ban is elnyerték „A LEGEREDMÉNYESEBB CSALÁDI PINCÉSZET” díjat. Mert ők valóban a legcsaládibb pincészete az országnak. Ugyan Thummerer Vilmos tavaly eltávozott közülünk, de tudhatta, hogy jó kezekben hagyja, amiért egész életében dolgozott. Családja, gyerekei és unokái tovább viszik, amit elkezdett. Nem is akárhogyan.

 

Az új generáció sikerei

A borászatban dolgozik ma a család minden tagja és nem csak a gyerekek, hanem az unokák is. Az egyik vezető is unoka, Pulay Polett, a másik Thummerer Tamás, aki a második generáció tagja. A legfiatalabbak nem ülnek a megszerzett babérokon, tudják, hogy a családi hagyomány a fejlődésről szól. A borok minősége nem csökkenhet. Az eredményeik magukért beszélnek. A Vinagora nemzetközi borversenyen májusban két nagyaranyat és számtalan aranyat nyertek. A Cabernet Franc Superior Válogatás 2018 - Legjobb magyar franc különdíjat kapta és a Vili Papa Egri Cuvée Superior 2018 is Nagyaranyban részesült.

Aranyat kaptak következő boraik:

Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Mezey-Öreg dűlő 2018

Thummerer Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged dűlő 2018

Thummerer Egri Cabernet Franc-Merlot 2018

Thummerer Egri Cabernet Sauvignon Superior Válogatás 2018

Thummerer Egri Syrah Superior Válogatás 2018

Thummerer Tekenőháti Merlot Grand Superior 2018

Külföldön is elismerik eredményeiket. A világ egyik legnevesebb borversenye a Decanter World Wine Awards idei eseményén aranyat is nyert a Thummerer Vili Papa Cuvée 2018. Mi lehetne szebb tisztelgés a nagypapa emléke előtt. A borszakértők így jellemzik a bort: Fókuszált bor precíz, intenzíven virágos karakterekkel, dohány és tölgy jegyekkel. Íze zamatos, tele gyümölcsökkel, visszafogott tanninokkal és végtelen hosszúsággal. Kellemes textúrája van a szájban, ami érettséget, ugyanakkor frissességet mutat.

A Thummerer Tekenőháti Merlot Grand Superior 2018 ezüstéremben részesült. A borbírálók szavai szerint:
"Nagyon érett és tele van melegséggel. Aszalt szilvával és fekete cseresznyével, vastag, illatos befejezéssel. "

A Thummerer Egri Bikavér Grand Superior 2018 itt bronzot kapott. "Fekete cseresznye, ribizli és füstös jegyekkel."

Egy másik londoni versenyen a 2022. International Wine Challenge-en pedig az egyik dűlőszelektált Bikavérjük, a Grand Superior Mezey-Öreg Dűlő 2018 kapott ezüstéremet. "Gyógynövényes illat. Élénk cseresznye, csésze lágy gyógynövényes éllel, húsos vörös szilvával és ibolyával."

A külföldi megmérettetés rendkívül fontos a magyar boroknak, mert ezzel visszük jóhírüket a világban. A Thummerer család már több, mint három évtizede öregbíti a magyar bor nemzetközi hírnevét. Elég, ha csak a tavalyi évre emlékszünk, a Chardonnay világbajnokságon kaptak aranyat Battonage borukkal.

Köszönjük Vili papa és további sikereket az új generációnak!

Kupa-Kovács