Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Márton-nap és az Újborok - Nem kell a rómaiakig visszamenni, hogy Márton napján újbort kóstoljunk! De lehetne!

Márton-nap és az Újborok -  Nem kell a rómaiakig visszamenni, hogy Márton napján újbort kóstoljunk! De lehetne!

Nem akarok abba a hibába esni, mint azok politikusok, akik olyan hosszú pohárköszöntőt mondanak, hogy közben megmelegszik a pezsgő. Ugyan visszamehetnénk az ókori Rómáig, amikor Márton napról beszélünk, de ne tegyük.

Márton nap a mezőgazdasági munkák befejezéséhez köthető ünnep. Amikor már kiforrt az újbor, elég kövérek lettek a libák, hogy levágják őket és már nem kellett a mezőre járni dolgozni nagy lakomát csaptak az emberek. Ez a hagyomány egészen az ókorig nyúlik vissza, de azért addig ne menjünk. Ahogy a népi rigmus mondta „Aki Márton napon libát nem eszik, egész éven át éhezik”. Ehhez pedig dukált a jó bor. Ezeket csak a korai fajtákból lehetett biztonsággal elkészíteni, amelyek szüretje augusztus végén szeptember elején volt. Villányban hagyományosan a Portugieser, Szekszárdon a kadarka vagy a zweigelt és a fehérboros vidékeken főként az Irsai Olivér alkalmas erre. A Márton napi ételek, mint a libaleves, párolt káposztával készült libasült után Márton poharával koccintottak és nagyon bölcsen úgy tartották, hogy  minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Talán a modern egészséges étkezési elvek ennek ellentmondanak, de azért érdemes a régiek tanácsát is meghallgatni.

A világ leghíresebb újbora a francia Beaujolais Nouveau, amit az azonos nevű borvidéken készítenek Gamay szőlőfajtából. Minden évben november harmadik csütörtökjén 0 óra 1 perckor kerül piacra egységesen az egész világon. A hagyomány a 19. századig nyúlik vissza és ma már több, mint 30 millió üveggel adnak el belőle a világon.

Nálunk a 90-es évek eleje óta a Márton napi újbor új életre kelt. Jó néhány pincészet készít újbort, talán a legismertebb a Vylyan Bogyólé, ami a Beaujolais név szellemes magyar változata.

Bármit is ígértem az elején mégis kénytelen vagyok visszamenni egy rövid időre az ókorba, hogy tisztázzuk miért is nevezik Mártonnak ezt a napot. Szent Márton 316-ban született Savariaban, ami a mai Szombathely. Fiatalon felvette a kereszténységet szülei tanácsa ellenére. A legenda szerint a libák közé bújt, hogy ne tudják püspöknek megválasztani, de a libák gágogása elárulta hollétét. Innen ered a Márton napi lúd hagyománya. Ezt a napot a téli időjárás előrejelzésére is használták. A mondás szerint "Ha Márton napján a libák korcsolyáznak, akkor karácsonykor bízvást bőrig áznak". Idén ezek szerint hideg lesz a karácsony, de az is lehet, hogy a globális felmelegedés már érvénytelenítette ezt a népi bölcsességet. Az időjárás változás viszont kedvez az újboroknak, mert előrehozza a szüretet, így idén már jó néhány újbort találtok már kínálatunkban. Fogyasszátok egészséggel!

 

 

 

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: Márton nap