Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Fantinel borok és proseccok Friuliból

Fantinel borok és proseccok Friuliból

Aki meg szeretné ismerni az észak-olasz Friuli régió borait, azoknak tökéletes választás a Fantinel pincészet. A prosecco-tól, a friuliano-n át a refosco-ig minden fontos szőlőfajtát megkóstolhatunk kínálatukban. A céget a harmadik generáció irányítja és a világ több, mint 80 országában ismerik borait. Most személyesen is megismerhettük őket.

Amikor a pincészetbe értünk és kiszálltunk az autóból, kicsit tanácstalanul ácsorogtunk az épületek között. Vajon melyikbe kell mennünk. Ugyan vártak minket, de azt nem gondoltuk, hogy három méretes épület fogad bennünket. Végül az irodák felé vettük az irányt, de abban a pillanatban kinyílt az ajtó és egy idősebb lazán elegáns öltönyös úr lépett ki rajta. Széles mosollyal közeledett felénk, láthatólag sejtette kik vagyunk. A magyarok kérdezte – és bemutatkozott ..  Marco Fantinel. Őszintén meglepődtünk. Igaz tudatlanságunkat bizonyítjuk ezzel, de nem gondoltuk, hogy itt valakinek Fantinel lesz a családneve. A Fantinel egy családi pincészet, de nem ez volt az egyetlen meglepetés, ami ért bennünket. Kiderült az úriember a Fantinel család második generációjához tartozik és édesapja alapította a céget, amit jelenleg a harmadik generáció, vagyis az ő gyermekeik irányítanak.  

A cég az elmúlt 70 évben meglehetősen nagyra nőtt és a Friuli régió meghatározó pincészetévé vált. Ők a legnagyobb borászat itt és ők viszik el legtöbb helyre a régió hírnevét, mert ők a legnagyobb exportőrök. Több, mint 80 országba szállítanak. Érdekes volt látni a raktárban a raklapokon a Peru, Panama, Kína és hasonló feliratokat. Évszázados helyi kötődésüket jól mutatja, hogy a pincék belső tereit egy helyi festőművész dekorálta ki, helyi motívumokkal és életképekkel. Mintha egy több száz éves templomban járnánk, amit a bornak szenteltek. A legérdekesebb talán a festett barrique hordók látványa.

A központi pincészet 3 millió palackot állít elő, aminek több, mint fele prosecco. De ahogy ez Olaszországban szokás vannak kisebb egyedi független borászataik, amik egy adott kisebb régióra szakosodtak. Collio a legfontosabb. Ez egy nagyon aprócska borrégió a szlovén határ mellett, ahol a közmegegyezés szerint a legjobb fehérek készülnek. Mindenkinek ajánljuk a meglátogatását. Sauvignon Blanc és Friuliano fajtákban alkotják talán a legjobbat. A Friuli Sauvingnon, ahogy itt hívják röviden a Sauvignon Blancot és az üvegekre is csak ezt írják, legfőbb jellemzője a vegetális illatvilág. Zöldséges jegyeket találunk benne, legfőképpen a spárga illatát. Nagyon egyedi, nagyon jellegzetes és szerethető.

A Friuliano sokkal zűrösebb kérdés. Ez az a szőlőfajta, amit Tocai-nak hívtak lánykori nevén. Ami meglehetősen hasonlított a magyar Tokaj névre és ezért mi magyarok pert indítottunk és meg is nyertük. Ez sajnos soha be nem gyógyuló sebet ejtett a helyi szőlőtermelőkön, akik ha ez szóba kerül mindig kicsit sértett arcot vágnak. A fajta egyébként eredeti olasz és kicsit kesernyés mandulás világa van. A Fantinel mindkettőből rendelkezik nagyon szép borokkal.

A prosecco-i közül a One and Only-t kóstolhattuk meg, ami egyszeri erjesztéssel készült. Ez az új őrület. Rájöttek, hogy a hagyományos kettős erjesztéses módszernél, amikor először kierjesztik a bort és utána egy újabb nyomás alatt történő erjedés hozza létre a buborékokat, sokkal gyümölcsösebb és kerekebb prosecco-t ad. Így a jóval szárazabb brut vagy extra brut italok is megőrzik a virágos gyümölcsös prosecco jegyeket. Ezt egyébként másik partnerünknél a Furlannal is megtapasztalhattuk.

A legfontosabb vörös fajtája a régiónak a refosco, amely szintén egy eredeti olasz fajta. Fűszeres, cseresznyés, kicsit füstös közepesen testes bort ad.

A Fantinel tényleg családias pincészet. A második generáció tagjai, akik az egész életüket a cég építésének szentelték ma is mindennap bejönnek és ha más dolguk épp nincs békésen kártyáznak. A céget aktívan irányító harmadik generáció tagjai éppen legfontosabb exportpiacukon az Egyesült Államokban tartózkodtak. Ennek a piacnak a terméke a Sun Godess sorozat, amiről már többször írtunk. 

A borászat Spilimbergo városkájához közel található, ahova mindenképpen érdemes ellátogatni, mert egyike annak a rengeteg olasz kisvárosnak, amelyet kevesen ismernek, ,de bármelyik útikönyvben benne lehetnének, ha nem lennének más ismert városok. Az már bizonyos, hogy nem ez volt az egyetlen látogatásunk a Fantinelnél, mert mint megtudtuk rendelkeznek két sonka üzemmel a közeli San Daniele városkában, amely messze földön híres egyedi sonka készítésről. A sonka pedig olyan étel, amihez nyersen szinte mindenféle bort lehet inni, akár prosecco-t is. Sonkát sajnos nem tudnak nálunk vásárolni, ehhez el kell Friuliba menni.

Addig is, amíg nem tudnak odalátogatni, érdemes megkóstolni boraikat, amelyek közül néhányat, most akciósan lehet megvásárolni nálunk.

 

Kupa-Kovács