Montalcino - Ahol minden elkezdődött
Olaszországban, a Toszkán dombokon, ahol a borkészítés több ezer évre nyúlik vissza, a Brunello fiatal bornak számít. Montalcino környéke a 19. század közepéig leginkább a fehér borairól volt ismert – egészen addig, amíg a Biondi Santi család egy kalandvágyó őse, Clemente Santi, el nem kezdett Sangiovese Grosso szőlőt telepíteni.
A történet nem rakétasebességgel indult, de alig több mint száz évre volt szükség, hogy a világ ráébredjen: Brunellót akar inni.
Az első lépések a világhír felé
Az áttörés 1869-ben jött el, amikor Clemente Santi két ezüstérmet nyert egy vörösborral – Montalcinóban! Ez önmagában szenzációnak számított, hiszen addig a régió félédes fehérborairól volt ismert.
A forradalom azonban unokájához, Ferruccio Biondi Santihoz kötődik, aki megalkotta a Biondi Santi nevet és azóta legendássá vált BBS11 klónt – a Brunello Biondi Santi 11-et.
Mi az a Brunello?
A Brunello a Sangiovese szőlőfajta helyi neve. Olaszországban különböző régiók más-más névvel illetik: például mindössze 50 km-rel odébb, Scansanóban Morellino néven ismert. A Sangiovese Itália legelterjedtebb és egyik legősibb fajtája, etimológusok szerint neve „Jupiter vére” jelentéssel bír.
Királyi pillanat – és a világhír
A Brunello történetének legszebb évjáratának az 1888-ast tartják, de a világhír csak 1969-ben jött el. Ekkor Giuseppe Saragat olasz elnök egy 1955-ös Biondi Santi Brunellót szolgált fel II. Erzsébet királynőnek. A sajtó lehozta a hírt – és Montalcino dombjaira megérkeztek az angol borkritikusok.
Szigorú szabályok, kirobbanó siker
A Brunello sikerének másik kulcsa a szigorú szabályozás volt: a DOC rendszer bevezetése és a rendkívül hosszú, minimum négyéves fahordós érlelés. Nem csoda, hogy az 1970-es évektől meredeken emelkedett a szőlőár: a korábbi 10 000 euróról mára 500–700 000 euró/hektár értékre ugrott.
Míg 1960-ban mindössze 11 pincészet működött a térségben, ez a szám 1970-re 25-re nőtt, ma pedig már 200 körül jár. A hárommillió palackos éves termelés ugyan globálisan nem számít soknak, de annál egyedibb.
A Fanti család – Egy ősi név Montalcinóból
A Veritas Borkereskedés kínálatában szereplő Fanti pincészet egy régi toszkán család nevéhez kötődik. Castelnouvo közelében, alig pár kilométerre Montalcinótól 800-as évektől él ezen a vidéken a család.
Fő profiljuk az olívaolaj, de természetesen mindig is készítettek bort is. 300 hektáros birtokukból 50 hektár szőlő – ezen készül az évi 200 000 palack bor.
A bor, amit nem felejtünk el
A Fanti Brunello bora hűen tükrözi a toszkán terroirt: földes, bőrös illatok, szárított cseresznye, füge és rózsa teszik különlegessé ezt a mediterrán csodát. Kóstold meg te is, érdemes, sőt birtokukra el is lehet menni kóstolás és bortúrákat is szerveznek. (Tenuta Fanti)
Kupa-Kovács