Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Brunello di Montalcino – Egy olasz legenda születése

Brunello di Montalcino – Egy olasz legenda születése

Olasz borok Toszkánából – ezúttal Brunellót kóstoltunk a varázslatos Montalcino dombjai között. Kevés bor mondhatja el magáról, hogy egy brit királynő is hozzájárult a világhírnevéhez. A Brunello di Montalcino történetében azonban ez is megtörtént. Egy Toszkánából induló vörösbor, amely évszázados kitartással és egy különleges vacsorával írta be magát a borkedvelők szívébe.

Montalcino - Ahol minden elkezdődött

Olaszországban, a Toszkán dombokon, ahol a borkészítés több ezer évre nyúlik vissza, a Brunello fiatal bornak számít. Montalcino környéke a 19. század közepéig leginkább a fehér borairól volt ismert – egészen addig, amíg a Biondi Santi család egy kalandvágyó őse, Clemente Santi, el nem kezdett Sangiovese Grosso szőlőt telepíteni.

A történet nem rakétasebességgel indult, de alig több mint száz évre volt szükség, hogy a világ ráébredjen: Brunellót akar inni.

Az első lépések a világhír felé

Az áttörés 1869-ben jött el, amikor Clemente Santi két ezüstérmet nyert egy vörösborral – Montalcinóban! Ez önmagában szenzációnak számított, hiszen addig a régió félédes fehérborairól volt ismert.

A forradalom azonban unokájához, Ferruccio Biondi Santihoz kötődik, aki megalkotta a Biondi Santi nevet és azóta legendássá vált BBS11 klónt – a Brunello Biondi Santi 11-et.

Brunello Olaszországból

Mi az a Brunello?

A Brunello a Sangiovese szőlőfajta helyi neve. Olaszországban különböző régiók más-más névvel illetik: például mindössze 50 km-rel odébb, Scansanóban Morellino néven ismert. A Sangiovese Itália legelterjedtebb és egyik legősibb fajtája, etimológusok szerint neve „Jupiter vére” jelentéssel bír.

Királyi pillanat – és a világhír

A Brunello történetének legszebb évjáratának az 1888-ast tartják, de a világhír csak 1969-ben jött el. Ekkor Giuseppe Saragat olasz elnök egy 1955-ös Biondi Santi Brunellót szolgált fel II. Erzsébet királynőnek. A sajtó lehozta a hírt – és Montalcino dombjaira megérkeztek az angol borkritikusok.

Toszkán borok, szőlőültetvények

Szigorú szabályok, kirobbanó siker

A Brunello sikerének másik kulcsa a szigorú szabályozás volt: a DOC rendszer bevezetése és a rendkívül hosszú, minimum négyéves fahordós érlelés. Nem csoda, hogy az 1970-es évektől meredeken emelkedett a szőlőár: a korábbi 10 000 euróról mára 500–700 000 euró/hektár értékre ugrott.

Míg 1960-ban mindössze 11 pincészet működött a térségben, ez a szám 1970-re 25-re nőtt, ma pedig már 200 körül jár. A hárommillió palackos éves termelés ugyan globálisan nem számít soknak, de annál egyedibb.

Montalcino dűlői, a Brunelllo szűlőhelye

A Fanti család – Egy ősi név Montalcinóból

A Veritas Borkereskedés kínálatában szereplő Fanti pincészet egy régi toszkán család nevéhez kötődik. Castelnouvo közelében, alig pár kilométerre Montalcinótól 800-as évektől él ezen a vidéken a család.

Fő profiljuk az olívaolaj, de természetesen mindig is készítettek bort is. 300 hektáros birtokukból 50 hektár szőlő – ezen készül az évi 200 000 palack bor.

A bor, amit nem felejtünk el

A Fanti Brunello bora hűen tükrözi a toszkán terroirt: földes, bőrös illatok, szárított cseresznye, füge és rózsa teszik különlegessé ezt a mediterrán csodát. Kóstold meg te is, érdemes, sőt birtokukra el is lehet menni kóstolás és bortúrákat is szerveznek. (Tenuta Fanti)

Kupa-Kovács