Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Menü

Borcsomag: Ismerd meg a fontosabb magyar borvidékeket és kóstold meg boraikat

Borválogatásunk neve, akár Borturizmus az otthonodban is lehetne mostanában

Magyarország kis mérete ellenére meglehetősen sok borvidékkel rendelkezik. Ez így is van rendjén, mert minden tájegységnek megvan a maga jellegzetessége, klímája, talaja, szőlőfajtája. Készítettünk egy olyan borcsomagot, amit végig kóstolva képet kapsz arról, milyenek a főbb magyar borvidékek és azok jellegzetes fajtái. A borcsomagjaink elérhetőek 6+6-os formában,  vagy a teljes magyar paletta 12 palack formájában is kapható!

12 borvidék - 12 stílus - Borcsomagunk tartalma:

 

Etyek - Haraszthy HVP Sauvignon Blanc 2017

Igazi fehérboros borvidék, közel Budapesthez, így normális időkben a legegyszerűbb bortúra célpont. Nagyon friss jó savú borok készülnek itt, talán a legígéretesebb terület egy illatos ropogós Sauvignon Blanc elkészítésére. A Haraszty pincészet egyik vezető pincészete a régiónak.

 

Badacsony - Pátzay Prémium tégladomb szürkebarát 2017

Badacsony egy nagy vulkáni dombon lévő borvidék, annak jellegzetességeivel. Minerális, gyakran testes fehérek születnek itt, de az utóbbi időben szép rosék. A Pátzay pincészet nemzetközi sikerekre tör, kompromisszumok nélküli technológiával és szőlőterületekkel. A szürkebarát vagy Pinot Gris a régió jellegzetes fajtája már régen. Nektarin, citrusok, de még mandula is megtalálható illatában. A Tégladomb nemzetközi versenyeken jól szerepel.

 

Tokaj – Disznókő furmint

Tokaj nemzetközileg legismertebb. A furmint egy különleges magyar fajta, ami Tokajra jellemző leginkább. Komplex, gyakran nagy testű, jó savú bor, ami jól bírja az érlelést, sokáig eltartható. A Disznókő az borvidék meghatározó pincészete, furmintjuk friss szilvás, mangós jegyekkel rendelkező különleges bor.

 

Szekszárd - Bodri Kadarka 2018

A kadarka történelmileg Szekszárdhoz köthető. Valaha ez volt a magyar vörösszőlő. Volt olyan kor, amikor az ültetvények 60%át is ez tette ki. Mára kuriózummá vált. Kevés van belőle, amit meg kell becsülni Nehezen termeszthető, kellemes fűszeres, könnyed bort ad.

 

Eger - Gróf Buttler Egri Szarkás Bikavér 2015

A Bikavér az egyik legismertebb magyar bor, amelyet csak Egerben és Szekszárdon készíthetnek ilyen néven. Egerben már 130-150 éve készítik és ma olyan vörös szőlőből készült házasításnak kell lenni, amely nem egy fajtát, hanem a borvidéket reprezentál. A Gróf Buttler sokak számára kult borászat. Rendkívül egyedi mediterránként jellemezhető borokat készítenek. 

Villány - Csányi Kővilla 2015 Cabernet Franc

Villány az a régiónk, amely szeretné nevét a Cabernet Franccal világhírűvé tenni. A történet 2000-ben kezdődött, amikor a Decanter magazinban Michael Broadbent nemzetközi szakértő egy villányi látogatás után, leírta a mondatot „A Cabernet Franc Villányban találta meg természetes otthonát.” A Csányi Kővilla Villány legnagyobb ültetvényeivel rendelkezik és rendkívül jó ár/érték arányt képvisel. A bor 2020-ban a Decanter wine awardon ezüstérmet kapott. Nagy testű igazi villányi Franc.

 

Mátra, Kiss Attila Mátrai Olivér-Irsai Olivér 2019

A Mátrai borvidék tökéletes hely a ropogós fehéborok készítésére. Legnagyobb hegyünk hűvösebb klímája felértékelődik a felmelegedés idején. Az Irsai olivér második otthonára lelt itt. Nagyon parfümös, erős virág és friss gyümölcs illatokkal. Kiss Attila a fiatal nemzedék borásza, nagyon képzett, kísérletező alkat szép eredményekkel a háta mögött.

 

Somló, Csordás-Fodor Juhfark Selekcio 2017

Somló Magyarország misztikus hegye. A legenda szerint a Habourgok úgy tartották, aki somlóit iszik a nászéjszaka előtt a fiút nemz. Aprócska borvidék, csupán egy gyönyörű vulkánikus kúp, egy különleges csak itt található szőlőfajtával. A Juhfark testes, ásványos, jó savú férfias bort ad.

 

Dél-Balaton, Bujdosó Ibituba 2016 (Cabernet Sauvignon)

A Dél-Balaton ugyan az olaszrizlingről volt híres, de az utóbbi évtizedben vörösborai is nagy sikereket aratnak, talán a felmelegedésnek köszönhetően. A Bújdosó pincészet csúcsvöröse már mediterránnak nevezhető, nagy testű tömör bor, nagyon szépen mutatja mire képes a Cabernet Sauvignon Magyarországon.

 

Kunság Lantos még rosé

A Kunság legnagyobb borvidékünk és könnyed gyümölcsös borokat ad. Lantosék rozéja tényleg olyan, mint a neve. Még akar belőle az ember. Könnyű jó ivású bor, amelyből könnyen lecsúszik a második pohár.

 

Sopron - Jandl Kékfrankos Missió 2017

Sopronnak a nyugati határnál egyértelműen a kékfrankos legfontosabb bora. A Fertő tó környékén kellemes klímában igazi fűszeres, levendulás, borsos kékfrankosokat termelnek. Főleg kistermelők, olyanok, mint a Jandl pincészet, amely csak néhány hektáron gazdálkodik és igazi különlegességeket készít.

 

Grand Tokaj 5 puttonyos aszú 2013

Az aszú a legismertebb magyar bor, aminek valóban nincs párja a világban. Természetes édes bor, ami teljes egészében a tokaji klímának, talajnak és a főként a Furmint fajtának köszönhetően lesz ilyen egyedülálló. A Grand Tokaj egyik 2013-as azúja a Decanter wine award versenyen aranyérmet kapott, ami azt jelenti, hogy világ legjobb édes borai között tartják számon.