Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

Yealands Borok: Portfólió Borkóstolót tartottunk

Yealands Borok: Portfólió Borkóstolót tartottunk

A Yealands Sauvignon Blanc az egyik legnépszerűbb borunkká vált, de persze nem csak nekünk az egész világot meghódította. Mivel nemrég volt portfólió kóstolónk és épp most érkezik az újabb Yealands szállítmány összefoglaljuk a kóstoló tapasztalatait és röviden leírjuk az új-zélandi Sauvignon Blanc történetét, azaz egész Új-Zéland történetét borban elmesélve.

Új-Zélandi Borok: Egy kis bortörténelem

Új-Zélandot felfedezni sem volt egyszerű. Olyan messze található az óceán egy rejtett déli részén, hogy még szomszédja Yealands Borok birkákkal Ausztrália is 2500 km-re található. Azért 1642-ben sikerült felfedezni, sőt az őslakosok már ezt megelőzően néhány száz évvel megjelentek itt. A szőlőre azonban még majdnem 200 évet kellett várni, amit először Marsden 1819-ben telepítette, nem túl nagy sikerrel, mert a termést a kecskék fogyasztották el, valószínűleg ízlett is nekik. Az első valódihoz közelítő bort Busby 1832-ben készítette, de a bortermelés nem igazán tudott kiteljesedni, mert az országban a 19. század közepétől rendkívül erősek voltak a női antialkoholista mozgalmak. A mozgalmak állandó petíciókkal bombázták a kormányzatot, amit az 1,15 millió lakosú országban 240 ezren írtak alá, vagyis szinte az összes felnőtt nő. Ezek végül el is érték az Első Világháború elejére, hogy az országban korlátozzák az alkoholfogyasztást. 1967-ig nagyon nehéz volt alkoholt fogyasztani, ami csak hotelekben és este 6-ig volt engedélyezve. Nem csoda, hogy borkultúra szinte egyáltalán nem volt. 1986-ban mindössze 5 ezer hektár szőlőt találhattunk az országban. Ez azonban egycsapásra megváltozott, amikor David Hohnen egy ausztrál borász felfedezte az új-zélandi Sauvignon blancot. A történet innen csodásnak nevezhető fordulatot vett. Szó szerint egyik napról a másikra beleszeretett a világ. Talán ez volt az egyetlen bor a történelemben, amelyre igaz volt, hogy a jó bornak nem kell cégér. Elég volt egyszer megkóstolnia a borkedvelőknek és beleszerettek. A siker azóta is töretlen és ma már nagyobb mennyiségben készítenek bort, mint mi magyarok. A Yealands sikerének története, akár az egész új-zélandi borágazat szimbóluma lehetne. Az új-zélandi borok történetéről részeletesen olvashattok könyvünkben, ami a Helikon kiadásában jelent meg tavaly, Borgőzös évszázadok címmel: https://www.borkereskedes.hu/borgozos-evszazadok-konyv-7041

Yealands Sauvignon Blanc 2023 Megérkezett

A Yealands portfólió – kóstolási jegyzetek

Yealands Sauvignon Blanc 2022

A bor alapanyagát külön szüretelik blokkonként és a kész bort házasítják. Ez a birtok bor, ami az egész területről bármely blokkból származhat.

Trópusi gyümölcsök, zöld illatok és citrus. A szelektált boroktól talán komplexitásában különbözik és lágyabb savaiban, kevesebb mineralitással. De ha csak ezt ismernénk, akkor is imádnánk. Sőt, igazából az egész kóstoló után legtöbbünknek ez a bor tetszett legjobban. A 2023-as évjárat savai jóval élénkebbek, de még mindig meg sem közelítik egy átlagos magyar bor savait.

Yealands Single Vineyard Sauvignon Blanc 2022

Ezt az M, N és O blokkok terméséből készítik.  Ezek fő jellemzője, hogy sokkal minerálisabb, sósabb borokat kapunk. Érdekesség, hogy zöld illatokat most a Yealandsnál a feketeribizli leveleinek illatával azonosítják és nem a fűvel vagy egressel. De nekünk csak a fű és az egres maradt, mert nem tudjuk pontosan milyen a feketeribizli levele.

Yealands Single Block Organic Sauvignon Blanc 2022

Az első bio vagy organikus blokk az I2-es lett. Ez az óceán mellett található a part és a borászat épülete között. Nagyon gyümölcsös bor Guava, passion fruit, grapefruit, zöld fűszerek dominálnak.  

Yealands Single Block S1 Sauvignon Blanc 2021

Ez a legnaposabb területről származik, azt gondolnánk, hogy ez lesz a leggyümölcsösebb, de tévedünk. Pont ellenkezőleg, kevésbé gyümölcsös, mint a hűvösebb területek, sokkal inkább a zöld jegyek és citrus dominálnak.

Yealands Reserve Sauvignon Blanc 2022

Nem később választják ki a jobb borok közül, hanem külön szüretelik ezzel a céllal, vagyis előre eldöntik a blokkokat, de azok nem állandóak.  Ez most a nagy boruk, amit az egyik versenyen a világ legjobb fehérborának választottak. Ez a legkomplexebb jelenleg, amiben szinte minden felfedezhető az itteni jellegezetességekből. Passion fruit, mangó, de ott vannak a zöld jegyek, fű, zöldfűszerek, vagy ahogy ők nevezi ribizli levél

97pts, International Wine & Spirits Competition

Pinot noir 2020 – 93 pontot kapott Londonban

Új-Zéland a Sauvignon Blancon kívül ezzel ér el komoly sikereket, főleg az USA-ban. Négy blokkból szüretelik. Érdekes, hogy csak 2-4 évre ajánljak, pedig még hordóban is érik és a nagy burgundiak sokáig eltarthatók.

Különbözik a burgunditól, fűszeresebb és gyümölcsösebb, meglehetősen balzsamos szerkezettel.

 Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: új-zélandi bor újvilági Yealands