Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szüreti beszámoló - Bárdos Pincészet

Szüreti beszámoló - Bárdos Pincészet

Szüret a Bárdos Pincészetnél – Kihívások mindig vannak, de alkalmazkodunk

A Bárdos Pincészet borairól sokat hallottunk az elmúlt időszakban. Három boruk is komoly sikereket ért el, nemzetközi és hazai versenyeken. A pincészetet egy fiatal hölgy, Bárdos Elvira vezeti, aki őszintén bevallja kihívások mindig vannak, de optimista a jövőt illetően, mert mindig képesek alkalmazkodni és a jó borok készítésére koncentrálni.

Bárdos Elvira eredetileg könyvelő, valószínűleg onnan jön józansága és realitás érzéke, aminek jó hasznát vette a pandémia alatti és utáni időkben, hiszen az egyetlen borászatnak sem kedvezett. Úgy tűnik az időt jól használták ki a pincészetnél, mert az addig is kiváló boraik, mintha még a korábbiaknál is több elismerést gyűjtöttek volna. A Vinagora nemzetközi borversenyen 2020-as Irsai Olivérjük nemcsak aranyat kapott, de a legjobb magyar Irsai díjat is elhozta. Ehhez a szőlőt egyébként főként a Ferenc-dűlőben található 2 hektáros ültetvényükről szüretelik és a legfontosabb boruk. Ami még talán ennél is érdekesebb, hogy nagyon kedvelt Sauvignon Blanc-juk a fajta őshazájában Franciaországban, Bordeaux-ban kapott aranyat a 2020-as évjárattal. Egy olyan borvidék versenyén, ahol ez a fő fehér fajta. A Decanter pedig furmintjukat jutalmazta bronz éremmel.

Ezek után még izgalmasabb kérdés, vajon hogyan megy az idei szüret, jönnek-e további díjnyertes borok? Elvira és Kovácsik Krisztián borász bizakodó. Az év első fele ugyan náluk is hűvös volt és a szőlők érése elmaradt a szokásostól, de a mostani meleg ősz igazi áldás. Az Irsai már a pincében van, azt augusztus végén leszüretelték, kb. egy héttel a szokásos idő után, de a lassú érés kimondottan jót tesz a szőlőnek. Sokkal zamatosabb és élénkebb savú borokat lehet készíteni, ami az Irsai esetében még fontosabb, mert ez nagyon hajlamos gyorsan elégetni savait. 

Természetesen idén mindenből kicsit kevesebb lesz a szokásosnál, a pandémia minden borászatnak nehéz volt és mindenki kicsit tart is a jövőtől, ezért „nem árt az óvatosság” mondja Elvira. „A szokásos szőlőmennyiségnek csak a felét dolgozzuk fel, kb. 2300 mázsát. Kevesebbet vásárolunk, a saját 10 hektáros területünk majdnem elegendő számunkra.”

Bárdos Borok - Szüret a Bárdos PincészetnélA Bárdos Pincészet borainak nagy része gasztronómiában kelt el, az elmúlt évet pedig a lezárások miatt épp ezt a szektor sínylette meg. Nem csoda, ha a 2021-es szüretnél ezt figyelembe veszik. A rosé jszüretelésére a hónap második felében készülnek csak.

A nagyon kedvelt és szép fajtajelleges Sauvignon Blanc-hoz a szőlő a Manósi-dűlőben terem, ahol  4,5 hektáros ültetvényük van több fajtával. Borukat kóstolva és elismeréseit ismerve azt mondhatjuk, hogy a Mátra és a Manósi-dűlő igazán jó terület a fajtának. Hazánkban kevés az igazán fajtajelleges Sauvignon Blanc, de ők minden évben ilyen bort készítenek. Gyönyörű illatok és jó savak. Idén is erre számíthatunk. A szőlő nagyon egészséges és szépen érik. Hamarosan dönthetnek a szüretről. Elvira szerint a hónap végéig befejezik a fehéreket és a vörösek októberre maradnak. Kivéve a Zenit, amiből késői szüretelésű bort készítenek, ezért még jó ideig kint hagyják a tőkéken. „A késői szüret egy lutri.” Ahogy Elvira nevezi. Elromolhat az idő, túl sok eső jöhet, megehetik a madarak vagy a vadak. Ennek ellenére időnként megpróbálkoznak vele, mert a fogyasztók kedvelik, de a kockázatokkal tisztában vannak.

A borkedvelők bánatára Furmintot 2021-ben nem készítenek. Ez ugyanis inkább egy kihívás volt, amellyel azt akarták bizonyítani, hozzáteszem nagyon sikeresen, hogy a fajta mit tud náluk a Mátrában. Ezt csak minden második évben készítik, mert ez egy palackban érlelt tétel. A 2018-as évjárat után idén vagy jövő év elején jönnek ki a 2020-as évjárattal. Ezt majd valószínűleg csak a 2022-es váltja fel két év múlva.

Elvira szerint a Mátra szerencsés borvidék, mert habár mi laikusok mást gondolnánk, elkerüli a szélsőséges időjárás. Még a fagyok is. „Amikor Egerben fagykárról hallottunk, nálunk kevésbé volt érezhető ennek káros hatása. – teszi hozzá.  „A szélsőséges meleggel sincs annyi gondunk, mint más borvidékeknek.” Talán a klímaváltozás ennek a vidéknek kedvező lehet. Ahogy mondja -

„Kihívás mindig volt és lesz is. Idén például már nem kéne több eső, de az időjárás adottság, körülmény, nekünk az a dolgunk, hogy ezekhez alkalmazkodjunk.” – Nem is lehetne jobb lezárása a beszélgetésnek.

Sok sikert kívánunk nekik és reménykedünk a jó borokban és a jó eredményekben!

Kupa-Kovács