Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

A borásznő a világ legjobb fehérbora mögött – Natalie Chritensen, Yealands

A borásznő a világ legjobb fehérbora mögött – Natalie Chritensen, Yealands

A Yealands új-zélandi borászatot bátran lehet a világ egyik legsikeresebbjének nevezni. Kevesebb, mit két évtizedre volt szüksége, hogy ismertté váljon és elkészítse a világ legjobb fehérborait. Sikerei és népszerűsége lenyűgözőek, amire mi magyar fogyasztók is élő példa vagyunk. A sikerekben komoly része volt, főborászuknak, Natalie Christensen-nek, aki szintén nem átlagos személyiség. A hölgy stílusa és életpályája is lenyűgöző, akire már globálisan felfigyelt a világ, 2018-ban már a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai személyének választották, miután néhányszor már készített olyan borokat, amit a világ legjobbjának vagy fajtája legjobbjának választottak.

A Yealands borásza: Zenészből pszichológus, pszichológusból borász-zenész

Natalie Christensen Ótautahiban, Christchurch nevű településen nőtt fel a tengerparti Moncks Bay-ben. Elsődlegesen zenei pályára készült, zongoristaként vagy zeneszerzőként képzelte el életét. Majd később zene terapeutaként szeretett volna dolgozni. A zene azonban bármennyire is szerette, nem nyújtotta számára a stabilitást és a karrier előrelépési lehetőségeket, amit keresett és elkezdett pszichológiát is tanulni.

Ennek befejezése után az ipari szervezeti pszichológia mestere lett és ezen a területen kezdett dolgozni. De ahogy Ő maga fogalmazott: "Nyolc hónapot dolgoztam Emberi Erőforrások területén. És ez tényleg nem nekem való." Egyszerűen unalmasnak találta. Szeretett volna valami különlegeset alkotni. De ha nem a zene, akkor mi?

Úgy tűnik, hogy a Bor Istene éppen a fohászokra figyelt, amikor Natalie testvére, aki akkoriban Blenheim-ben élt, felvetette neki, hogy menjen el dolgozni a St Clair Family Estate-nél rendezett szüreten. Natalie az első pillanattól kezdve imádta a munkát.

Az első  reakciója az volt:

"Ezért még fizetnek is?!"

Saint Clair-nél töltött ideje alatt Natalie beutazta a világot, és részt vett Bordeaux-ban és Oregon-ban szüreteken, majd csatlakozott Wairarapa Matahiwi Estate csapatához, később Spanyolországban a La Cana-hoz. Ezen tapasztalatok révén egyre több tudása kiteljesedett, érettséggel és ízzel gazdagodott.

A Yealands Borászat és a zenével érlelt borok

Aztán 2015-ben csatlakozott a Yealands csapatához, és otthonra talált.

"Nemzetközi szinten a legízgazdagabb, legelegánsabb és ugyanakkor legizgalmasabb borokat készítjük ezen a különleges területen, amit valaha kóstoltam," mondja Natalie.

"Fantasztikus helyen vagyunk az Awatere-völgyben. Amikor reggel felsétálok, a Nap éppen a Cook-szoros fölött kel fel, ez a leglenyűgözőbb látvány, amit el lehet képzelni. " teszi hozzá.

Szenvedélye érzékelhető. A forgalmas szüreti időszak alatt rendszerint napi 12 órát dolgozik, ellenőrizve az erjesztést, megoldva a felmerülő problémákat. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a zene, a pszichológia és az utazás teljesen háttérbe szorult volna.

Natalie 2019 óta a Yealands főborásza, bevezetett újításai közé tartozik az is, amelyeket egy indiai asramban töltött út inspirált. "Amikor ott voltam, a mantra és az éneklés jelentőségét tanultam. Ez arra sarkallt, hogy megtudjam, vajon van-e olyan zenei rezgés, amely fokozhatja a bor ízét," magyarázza. Ezt csak kísérlettel lehetett ellenőrizni.
A Yealands Estate Single Vineyard Pinot Noir 2021-es évjáratával tettek egy próbát. A termés felét egy olyan teremben érlelték, ahol végig mantrákat játszottak, a másik felét pedig kontroll csoportnak használták, nem játszottak nekik zenét. Amikor a borokat összekóstolták, az a bor, amelyet a mantrák teremében érleltek, „gyümölcsösebb, tisztább és szebb volt” - mondja Natalie. Ez az a bor, amit nemrégiben a 2023-as londoni borversenyen a legjobb pinot noir-nak választottak és a Best in show díjjal is jutalmazták. Egy másik versenyen pedig Sauvignon Blanc Reserve bora a világ legjobb fehérbora lett.

Sauvignon Blanc a Yealands Borászától

Fenntarthatóság, mint küldetés - Yealands a zéró kibocsátású borászat

A fenntarthatóság egy másik szenvedélye és az Yealands alapítói elveinek egyike. Natalie alig várja, hogy részt vegyen a pincészet új, 30 éves Biodiverzitási Tervének megvalósításában, amely helyreállítja a lápokat és a víztesteket természetes állapotukban és fokozza a terület biodiverzitását, azzal a céllal, hogy a borászat szén-dioxid-kibocsátása 2050-re negatív legyen. Szilárdan hiszi, hogy a fenntarthatóság és a kereskedelmi siker tökéletesen összeegyeztethető. "A fenntarthatóság nemcsak a borászatnak, hanem minden vállalkozásnak fontos. És a döntéshozatalt valójában könnyebbé teszi. Ha van egy fenntarthatóbb módja a dolgok elvégzésének, akkor azt választjuk."

Kísérlet új szőlőfajtákkal Új-Zélandon

Új-Zéland ugyan a Sauvignon Blancról és a Pinot Noirról ismert, de sok más fajtát is termesztenek kísérletképpen. Natalie is folyton keresi az új érdekességeket. Spanyolország északi részén töltött ideje alatt beleszeretett a helyi albariño szőlőfajtába, nem is késlekedett és belevágott a fajta telepítésébe és már az első borok meg is születtek az ültetvényről. "Amikor egy galiciai albariñót kóstolsz, érezhetsz egy finom sós ízt a szádban, ez az íz itt is megmarad a Seaview szőlőskertünkben." A Yealands Estate Single Vineyard Albariño 2022 már több érmet nyert idén.

Amikor Natalie-vel beszélsz az az érzésed az, hogy a kemény munka ellenére semmi sem izgatja jobban, mint egy újabb nap a szőlőtőkék és hordók között. "Sok érdekes helyre utazhattam és része lehettem egy olyan globális közösségnek, akik egyszerűen imádják az életet. Borásznak lenni egy hihetetlen utazás."

 

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: fehérbor Yealands