Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

Sauvignon Blanc vs Chardonnay – Világok harca, csak győztesekkel

Sauvignon Blanc vs Chardonnay – Világok harca, csak győztesekkel

Nemrég volt Sauvignon Blanc nap és a Chardonnay nemzetközi napja. Ez  jó alakalom a világ ma két legfontosabb fehérszőlő fajtájának összehasonlítására.

Két külön világ csatázik a poharunkért, de a fogyasztó ebben a harcban csak nyertes lehet. Főleg, ha összekóstolja a Yealands Sauvignon Blanc-ot és La Chablisienne Chardonnay borait.

Chardonnay, Sauvignon Blanc......de mi az az Airén?

Ha tippelnünk kéne, hogy melyik fehérszőlőt termesztik a világon a legnagyobb területen szinte mindannyian elbuknánk a teszten. Legtöbben a Chardonnay-t mondanák, mert ez a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott fehérbora. Termőterületben azonban két szőlő is megelőzi. Az első a Sultana, ami szörnyű vétek a bor ellen, mert ez egy magnélküli csemege szőlő, amiből nem lehet bort készíteni. Mazsolának azonban tökéletes.  Chardonnay -Suavignon Blanc -Airén

A másik még érdekesebb, mert az borszőlő, jó eséllyel mégsem ismerik még a komoly borfogyasztók sem a nevét. Ez az Airén, amit kizárólag Spanyolországban termesztenek, így még meglepőbb, hogy megelőzi a Chardonnay-t, amit az egész világon. A szőlőt szinte soha nem palackozzák saját neve alatt és azért nem hallottunk róla, mert leginkább brandy-t készítenek belőle. Ami Spanyolországban elég nagy szám. A fajta rendkívül szárazságtűrő, ami egyre fontosabb a vízhiányos országban. 

Így a tippünk, a chardonnay, csak harmadik helyre jön be, de rögtön utána a Sauvignon Blanc következik, de az egy meglehetősen újdonsült történet. A fajta ugyanis csak az utóbbi évtizedekben találta meg az utat a fogyasztók szívéhez és ezt főként az új-zélandiaknak és a nőknek köszönhetjük.

Chardonnay

Az idősebbek még emlékezhetnek, hogy a rendszerváltás után mindenki Chardonnay-t akart inni és minden borász Chardonnay bor infúzióban azt akart termeszteni.
Nem csak magyar jelenség volt ez, az egész világon Kaliforniától Ausztráliáig ez lett a legnépszerűbb fehérbor. Természetesen eredetileg Franciaországból származik, Burgundia szőlőfajtája, amivel Chablis néven is találkozhatunk. Nálunk a La Chablisienne borai képviselik ezt a régiót. A burgundi borok népszerűségének következtében kezdtek vele mindenhol kísérletezni és ki is derült róla, hogy szinte mindenhol remek bort lehet belőle készíteni. A nagyon olajos, füstös vaníliás kaliforniai borokon át a könnyedebb balatoni, olasz vagy dél-amerikaiakig. A fajtával kapcsolatban tényleg az egész világnak van tapasztalata és meg is tudtuk róla, hogy sokkal inkább meghatározza jellegét a borkészítési technológia, mint a fajtajegyek. Sokszor írják róla, hogy igazából nincsenek állandó fajtajegyei, nem tudunk felsorolni illatokat ízeket, amik mindig, mindenhol megtalálunk benne.

Ezért ideális bornak tartják a borászok kalandvágyának kiélésére. Mindenki kedvére alakíthatja és olyan bort készíthet belőle, amilyet szeretne.

Kalifornia kimondottan híres róla, de Ausztráliának is ez a vezető fehér fajtája, a terület közel negyedével. Hozzá kell tenni, hogy a világ legdrágább fehérborait egyértelműen a Chardonnay fajták adják, amelyet más fehérborok meg sem tudnak közelíteni. 

Ez a pezsgők egyik alapanya is Champagne-ban, ezért a világon szinte mindenhol ebből próbálják a pezsgőket készíteni. Náluk is van jó  néhány ilyen próbálkozás, de Dél-Afrikában vagy az olasz Franciacortan is ezt a fajtát használják. Vannak persze üdítő kivételek. Például Tokaj, ahol Furminból készítenek habzó italt vagy a Cava és a prosecco.

A Chardonnay-t nehéz lesz a trónról letaszítani, mert ma is még közel kétszer akkora területen termesztik, mint az utána következő Sauvignon Blanc-t.


Sauvignon Blanc

Egy újabb francia fajta, mi más is lenne? De ez a Loire folyó mellől származik, onnan, ahol azok a gyönyörű kastélyok vannak. Ugyan érdekes borokat ad ott is, erős mineralitással és zöldes jegyekkel, de soha nem lett világhírű. Ráadásul nem is népszerűsítette a Sauvignon Blanc nevét, mert ott csak Sancerre néven kerül forgalomba a termőhelyről elnevezve. A bordeaux-i fehérek is részben Sauvignon Blanc fajtából készülnek, de ott a Semillion is komoly szerepet kap, de természetesen itt sem az szerepel az üvegen, hogy Sauvignon Blanc.

Az igazi világsikert az új-zélandi termesztés hozta meg, szigorúan 1986-tól kezdődően. Ekkor robbant fel a Cloudy Sauvignon Blanc új-zéland Yealands Bay borászat Sauvignon Blanc bombája Londonban, ami szinte egyetlen nap alatt világhírűvé tette az új-zélandi borokat és szép lassan elindította a fajtát a világhírnév felé. Új-Zélandon a fajta egyeduralkodó, az összes szőlő közel háromnegyede ez. Itt trópusi jegyen dominálnak, ettől válik a bor ilyen illatbombává és nyeri meg a fogyasztók szívét, amit egres illat kísér. Némely bor ezeket az illatokat már túlzásba vitte, ezért olyan új trendek jelentek meg, ami például a nálunk kapható Yealands képvisel, amelyek sósabb, jegyeket is tartalmaznak, az óceánparti ültetvények miatt. Hogy ez milyen sikeres, azt jelzi, hogy a Yealands borait már többször választották a világ legjobb Sauvignon-jának. 

A fajtát szép lassan az egész világon felfedezték, az újvilágban szinte minden országban termesztik, talán Chilében a legnagyobb sikerrel. Itt a bor kevésbé trópusi gyümölcsös és erősebben zöldes, füves. Európában az észak-olasz Friuli régióban ad nagyon egyedi borokat. Sokkal zöldebb, mérgesebb, a zöld paradicsom szárára emlékeztető izgalmas illatokkal, jobb savakkal, mint az újvilágban. 
Bujdosó Sauvignon Blanc nemzetközi sikerek

A magyar Sauvignon Blanc-ok a Mátrában és Etyeken mutatták legszebb formáikat, de most a Balatonon is szép borok születtek, annyira,
hogy a Bujdosó Csomó Sauvignon Blanc-ja egyenesen megnyerte a Sauvignon Blanc Nemzetközi bajnokságot,
de erről következő blogunkon részletesen beszámolunk!



Még egy érdekességet meg kell említeni a fajtáról. Bizonyos időszakokban és helyeken erős macskapisi
szagot produkál, amit izzadságszagnak írnak le mások. Ennek az illatnak olyan követőtábora van, hogy Új-Zélandon készítenek egy Cat piss on gooseberry bush nevű bort, vagyis Macskapisi az egresbokron.

 


Reméljük nem csináltunk kedvet hozzá, mert ez nálunk nem kapható.

Chardonnay versus Sauvignon Blanc

Sauvignon Blanc vs. Chardonnay

A Sauvignon Blanc vs. Chardonnay összecsapásnak tehát nincs vesztese, itt mindenki győz, aki egy jó fehér bort tud este a poharába tölteni. A Sauvignon Blanc nemzetközi sikerét egyértelműen a nők és a fiatalok nagyobb borfogyasztási szokásának köszönhetjük. A fajta igazi fiatalos, női és friss bor, amit érdemes elfogyasztani a palackozás utáni néhány évben. A Chardonnay főleg burgundi és a mai napig őrzi francia dominanciáját és sokkal férfiasabb jelenség, ha lehet ilyet mondani egy borról. Amit gyűjthetőnek és érlelhetőnek tartanak és akár néhány évtized múlva is élvezhetőnek. Nem véletlen, ahogy már említettük, hogy ezek a borok nagyon magas árat képesek elérni, az ára akár több millió forint is lehet. Ezzel a kaliforniai nagytestű erősen barrique chardonnay borok veszik fel a versenyt nemzetközileg. Szerencsére nálunk mindkét stílus megtalálható és összevethető.
Rendelj meg még ma, hogy jól betudd hűteni és összehasonlítani a következő borozáson, sokan nem tudják, de már Pick-Pack (Pick-Pack Pont információk) pontra is szállítunk, ahol akkor kapod fel a rendelt boraidat, amikor csak szeretnéd! 

Kupa-Kovács