Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

Nemzetközi Sauvignon Blanc Nap - Magyar sikerek

Nemzetközi Sauvignon Blanc Nap - Magyar sikerek

A Sauvignon Blanc rakétasebességgel vált a relatíve ismeretlenségből a világ második legnagyobb mennyiségben eladott fehérborává. Ezt pedig annak az új stílusnak köszönhető, amit Új-Zélandtól kaptunk és ami azonnal meghódítja a fogyasztók, főleg a női fogyasztók szívét. Magyarországon sokáig nem sikerült ilyen stílusú borokat készíteni, de mára már vannak nagyon ígéretes próbálkozások, amelyek közül Bujdosó Csomó már második éve nemzetközileg is szép sikereket ér el. 

A Sauvignon Blanc diadalútja

A Sauvignon Blanc eredetileg Loire menti fajta és Sancerre a leghíresebb termőhelye. Ez ugyan nemzetközileg ismert terület, de soha Sauvignon Blanc diadalútja - Ültetvény nem volt igazi hype körülötte. Ismertsége nem ért fel Bordeaux vagy Burgundia szintjére. A legtöbb mai Sauvignon Blanc fogyasztó valószínűleg nem is ismeri. Az itteni borok erősen minerálisak, mérsékelten füvesek, de illatukban semmi kirobbanó nincs, savaik élénkek annak ellenére, hogy a fajta alacsonyabb savakkal érik.

Ezzel szemben a világot 1986-ban egycsapásra meghódító Új-Zélandi Sauvignon Blanc egy illatbomba. Ez az illat az, ami meghozta a sikert a fajtának. Új-Zélandon erőteljes zöld illatok, fű, spárga, egres és ha lehet még ütősebb trópusi gyümölcsök jellemzik, amiben teljesen felismerhető a passió gyümölcs, vagy a mangó illata. Savai, azonban alacsonyabbak, de ez sokaknak inkább előny, mint hátrány. Nagyon különleges egyedi és felismerhető bor, ami talán még közelebb hozza a fogyasztókhoz. Kevés olyan fajta van, amit a kezdők is felismernek, egyértelműen az Új-Zélandi Sauvignon Blanc az egyetlen ilyen. A világ néhány évtizeden keresztül csak nézte sikerüket földbe gyökerezett lábbal. Mindenki a titkukat kutatta, ami természetesen a termőterület adottságából fakad. Nagyon alacsony tápértékű talajok és nagyon magas UV sugárzás, amitől a szőlő héja nagyon vastag lesz. Nálunk a Yealands borai képviselik ezt és vásárlóinknak nem kell bemutatni, hogy ezek milyen különleges borok. A Yealands nagyon nagy előnye, hogy egész Új-Zéland leginkább óceánparti területeivel rendelkezik, így az új-zélandi borokban néha túlzott gyümölcsösséget, ami szinte már üdítőital jellegűvé teszi a borokat az óceán hatása ellensúlyozza. Itt mineralitás és sósság is megjelenik, ami komplexitást és egyediséget eredményez.

 

A magyar Sauvignon Blanc, mint vetélytárs, Bujdosó Csomó 2023

Magyar sauvignon Blanc DíjnyertesMára a világban több helyen készítenek hasonló, népszerű stílusú Sauvignon Blancokat, de Magyarország sokáig adós volt vele. Az elmúlt években azonban ebben változás állt be. Már tavaly írtunk róla, hogy a Bujdosó Pincészet Csomó nevű Sauvignon Blanc bora milyen szép eredményeket ért el nemzetközileg, de ami még ennél is fontosabb, rátalált erre a szerethető stílusra. Kiderült, a Balatonnál is lehet nemzetközi mértékkel mérve kiváló Sauvignon Blancokat készíteni. Boraik nagyon zöldek, sok füves illattal és egressel, de a háttérben finoman megjelennek a gyümölcsös jegyek, néha egy kis bodzával kiegészítve. Hogy ez nem csak egyszeri fellángolás azt bizonyítja a 2023-as évjárat, ami még az előzőnél is karakteresebb és szerethetőbb. Bátran kijelenthetjük, hogy ez ma Magyarország legjobb Sauvignon Blanc-ja.  Bujdosó Sauvignon Blanc
 

Arról nem is beszélve, hogy a világ legrangosabb Sauvignon Blanc versenyén, amit korábban világbajnokságnak neveztek aranyérmet szerzett a bor.


A ma CMB-nek nevezett versenyen egyedüli magyarként kapott ilyen érmet. Van a Csomónak egy nagyon nagy előnye a külföldi versenytársakkal szemben. Az ára még a felét sem éri el az Új-Zélandi vagy más külföldi versenytársakénak. Olyan bor, amit akár naponta élvezhetünk anélkül, hogy komolyabb anyagi áldozatot kéne hozni. Az ára alig haladja meg az 1500 forintot törzsvásárlóinknak és Platina vásárlóinknak ez alatt marad.

 

Érdemes ezzel a borral koccintani a nemzetközi Sauvignon Blanc nap alkalmából és jól behűtve tovább kóstolgatni a nyár folyamán.

 

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: Sauvignon Blanc