Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

Útmutató Húsvéti borfogyasztáshoz

Útmutató Húsvéti borfogyasztáshoz

A Húsvéttal szerencséje van a borkedvelőknek...

Mivel a Húsvétot a böjti időszak előzi meg, ez az ünnep mindig az ételről és az italról is szólt. Gyerekkoromban ezen a jeles napon sok árokba borult biciklistával volt tele a város. Abban nem vagyok egészen biztos, hogy a borkultúra iránti olthatatlan szenvedélyük vezette őket oda.

 

Aki látta ezeket az embereket, annak nem kell magyarázni mennyit fejlődött a magyar gasztronómia és borkultúra.

A mai Húsvét egészen máshogy néz ki. Érdemes elgondolkodni, hogy milyen borsort állítsunk össze. Mi illik legjobban a menühöz. Hozzá kell tennem, hogy a Veritas még Húsvét szombatján is kiszállítja a megrendelt árut.

A Húsvéttal szerencséje van borkedvelőknek. Három napig tart a dínom-dánom és ezért szinte mindenféle bor előkerülhet. A hagyományos húsvéti menü lehet nagyon változatos.

Nagyszombaton a menüt a sonka donimálja: főtt sonkás hidegtál előételnek, de a párolt sonka bormártásban, mint főétel nagyon izgalmas. (Ha valaki kíváncsi a receptjére írjon.)

A sonkán kívül néhányan készítenek töltött tojást előételnek. Hogy a hangulatot feltüzeljük ajánlhatnánk pálinkát is, amihez a Márton és Lányai málna pálinka tökéletes. Aki azonban valami könnyebb, de szintén vérpezsdítő italra vágyik igyon egy kellemes olasz Proseccot, a Fantinel pincészettől például a Fantinel Spumanti Prosecco Exra Dry-t. A külsőre gyönyörű és beltartalomra izgalmas ital tökéletesen megy a tojásos előételekhez és jól esik a tavaszi napsütésben kortyolgatni.

A minden mennyiségben rendelkezésre álló fonott kalács és sonka komoly mozgásteret ad. Bármilyen furcsán hangzik a füstölt sonkához tökéletes egy nem túl tutti-fruttis rosé, mint a Vesztergombi Szekszárdi Pinot Noir Rosé vagy egy testesebb barrique fehérbor, mint a Pátzay Prémium Chardonnay, de olyan kultbor is szóba kerül, mint a Yealands Sauvignon Blanc-ok. A fehérbor azért ajánlható, mert ezt, szinte sosem esszük magában és a torma, vagy mustár, esetleg hagyma teljesen megöli a vörösborokat. Nem érdemes drága vöröseket fogyasztani, ha a sonkát nem magában esszük. Egy közepesen testes villányi is megteszi, mint a Ipacs-Szabó Villányi Inni jó.

Amikor azonban egy két falatot teljes valójában szeretnél élvezni egy jó parasztsonkából, akkor ahhoz testes vörös dukál. Még inkább így van ez, az étkezés befejezése után, amikor már csak sziesztázunk és beszélgetünk a családdal. Ekkor már érdemes kinyitni egy nagyágyút például a Gróf Buttler Egri Bikavér Superior, Nagy-Egedet, vagy egy Tiffán Luciat, vagy még inkább egy Gere Kopárt.

Húsvét vasárnapján a hagyományok szerint a bárányé a fő szerep, mint a Tárkonyos Bárányleves, Tárkonyos bárány rizzsel vagy egy Zöldséges bárány. Ezen a napon már a szombati sonkából elkezdik főzni a sonkás tésztát, ami a gyerekeknek is izgalmas étel.

Hétfőre a klasszikus fogás, amivel a két napi traktát le lehet vezetni egy Burgonya leves, Zöldséges marhanyelv vagy Csirke minden mennyiségben.

Nem ejtettünk még szót az édességekről.

Az egyik igazi Húsvéti desszert a sárgatúró, ezt azonban kevesen készítenek. Néhányan kelt bejglit szolgálnak fel, de az egyszerűbb kelt tészták is népszerűek.

A kalandvágyóbbak készíthetnek Húsvéti édeskenyeret, vagy fonott kalácsot, ami a sonkához tökéletes. A következő napokban Húsvéti piskótatorta, Rumos szelet, Rumpuding a hagyományos étel. Hétfőre marad a Töltött kalács, a Pozsonyi kifli, vagy a Lotti kifli.

Bármelyik étel receptjét szívesen elküldjük, ha írtok nekünk.

Ezekhez az édességekhez igyunk tokaji édes bort, ne egy túlzottan édeset, egyszerűbb aszút, vagy késői szüretet. Például Grand Tokaj Aszút, de egy Serpens sweet is nagyban hozzájárul a jó hangulathoz.

Ha pedig még mindig „szomjasak” lennénk igyunk egy kis birs pálinkát, hogy „lenyomjuk” az egészet.

Sétáljatok és sportoljatok sokat mellette és akkor talán plusz kilók nélkül túlélitek. Írjátok meg milyen volt!

Kupa-Kovács