Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Terrecarsiche 1939 – A Primitivo ásványos, elegáns stílusa

Terrecarsiche 1939 – A Primitivo ásványos, elegáns stílusa

A Primitivot Manduria tette népszerűvé, de Puglia egy másik része tette igazán nagy borrá. Megmutatta, hogy az édes, lekváros stíluson túl is van Primitivo és egy elegáns, ásványos bort alkotott. Ehhez azonban kellett Murgia Barese DOC területe, mészköves, karsztos világa és Nicola Insalata víziója és a Terrecarsiche 1939 Birtok. Közösen alkották meg Olaszország legmagasabbra értékelt Primitivoit, amelyeket jóval 90 pont felett értékelnek.

A Primitivo területe és az alapítás

A Murgia – a „karsztos vidékei” – elsősorban a Castellana Grotte környékét jelenti. Ez Puglia középső részének déli szakasza, illetve Basilicata északkeleti része között húzódó mészkőplató. Ez egy másik arcát mutatja a Pugliának: síkság helyett közepes dombok, kopár sziklák, apró szakadékok (gravinák), dolinák és barlangok alkotják a felszínt. Terrecarsiche bor szüret

Épp ezen a vidéken gyökerezik az Insalata család, és a birtok elnevezésében található „1939” évtől származik: ez az évszám szerepel ugyanis a család nagyszüleinek okiratán, amiben bejegyezték, hogy „öt munkással” szüreteltek szőlőt – Nicola ezt tartja az első hivatalos bizonyítéknak arról, hogy a család mindig is borral foglalkozott. 

A valódi fordulópont akkor jött el, amikor Nicola apja úgy döntött, hogy palackozással is foglalkoznak. 2014-ben Nicola átvette a vezetést, és ekkor kezdték el az új borászati épületet, telepítéseket, korszerű pincészet kialakítását, hogy megfeleljenek a mai kor kihívásainak .

Primnitivo, szőlőültetvények és a borvidék

A Terrecarsiche 1939 birtokán a szőlőültetvények a Murge térségben találhatóak, főként a Gioia del Colle Terrecarsiche primitivo szoloterület és a Valle d’Itria körzetekben. A borászat a helyi klíma és talaj előnyeit kihasználva, vörös szőlőből főként primitivot állít elő. A fehér fajták mint a verdeca, bianco di Alessano, minutolo, fiano – valamint nemzetközi fajták (chardonnay) termesztése is jellemző.
A Murgia terület igazán különleges klímával rendelkezik ezen a nagyon forró vidéken. Míg a nappali hőmérséklet magas, a domboknak és a tengeri szélnek köszönhetően az éjszakai lehűlés segíti az aromák megőrzését.

Fanova  Primitivo – A helyi hagyomány tisztelete

Honnan jön a Fanova név, ami a legismertebb bora a pincészetnek? Egy 17. Századi helyi hagyományra vezethető vissza.1691-es, Castellana Grotte-ban kitört pestisjárvány. A helyi hagyomány szerint a pestises betegek bőre üvegszerűen áttetszővé vált – innen ered a dialektusban a „vetrana” név. Egy éjjeli látomásban a Szűz Anya felszólította a helyi szerzeteseket, hogy szenteljék meg az olívaolajat, hintsének a betegekre, és az elhasznált ruhák elégetését javasolta. Azóta, minden év január 11-én nagy hatalmas tüzeket gyújtanak a vidéken. Ezeket a néphagyományban „fanova”-ként ismerik. Innen ered a bor neve – mély tiszteletben emlékeznek Santa Maria della Vetrana csodájára, ami Szűz Mária helyi elnevezését takarja. Terrecarsiche primitivo fanova

A Primitivo új stílusa, népszerű a nagyvilágban

Az elmúlt években a borászat robbanásszerű növekedést ért el, évente körülbelül egymillió   palackot állítanak elő, amiből 30% exportra megy .

Az első időkben az volt az egyik legnagyobb kihívás, hogy megkülönböztessék saját Primitivo-ikat a Manduriaboroktól, mára ez egyértelműen sikerült. Egyedi stílust teremtettek, a karsztos Murgia- talajnak köszönhetőn elegáns, ásványos borokat készítenek, amelyek jól kiegyensúlyozzák a Primitivo fajta lekváros édeskét világát.