A Primitivo területe és az alapítás
A Murgia – a „karsztos vidékei” – elsősorban a Castellana Grotte környékét jelenti. Ez Puglia középső részének déli szakasza, illetve Basilicata északkeleti része között húzódó mészkőplató. Ez egy másik arcát mutatja a Pugliának: síkság helyett közepes dombok, kopár sziklák, apró szakadékok (gravinák), dolinák és barlangok alkotják a felszínt.
Épp ezen a vidéken gyökerezik az Insalata család, és a birtok elnevezésében található „1939” évtől származik: ez az évszám szerepel ugyanis a család nagyszüleinek okiratán, amiben bejegyezték, hogy „öt munkással” szüreteltek szőlőt – Nicola ezt tartja az első hivatalos bizonyítéknak arról, hogy a család mindig is borral foglalkozott.
A valódi fordulópont akkor jött el, amikor Nicola apja úgy döntött, hogy palackozással is foglalkoznak. 2014-ben Nicola átvette a vezetést, és ekkor kezdték el az új borászati épületet, telepítéseket, korszerű pincészet kialakítását, hogy megfeleljenek a mai kor kihívásainak .
Primnitivo, szőlőültetvények és a borvidék
A Terrecarsiche 1939 birtokán a szőlőültetvények a Murge térségben találhatóak, főként a Gioia del Colle
és a Valle d’Itria körzetekben. A borászat a helyi klíma és talaj előnyeit kihasználva, vörös szőlőből főként primitivot állít elő. A fehér fajták mint a verdeca, bianco di Alessano, minutolo, fiano – valamint nemzetközi fajták (chardonnay) termesztése is jellemző.
A Murgia terület igazán különleges klímával rendelkezik ezen a nagyon forró vidéken. Míg a nappali hőmérséklet magas, a domboknak és a tengeri szélnek köszönhetően az éjszakai lehűlés segíti az aromák megőrzését.
Fanova Primitivo – A helyi hagyomány tisztelete
Honnan jön a Fanova név, ami a legismertebb bora a pincészetnek? Egy 17. Századi helyi hagyományra vezethető vissza.1691-es, Castellana Grotte-ban kitört pestisjárvány. A helyi hagyomány szerint a pestises betegek bőre üvegszerűen áttetszővé vált – innen ered a dialektusban a „vetrana” név. Egy éjjeli látomásban a Szűz Anya felszólította a helyi szerzeteseket, hogy szenteljék meg az olívaolajat, hintsének a betegekre, és az elhasznált ruhák elégetését javasolta. Azóta, minden év január 11-én nagy hatalmas tüzeket gyújtanak a vidéken. Ezeket a néphagyományban „fanova”-ként ismerik. Innen ered a bor neve – mély tiszteletben emlékeznek Santa Maria della Vetrana csodájára, ami Szűz Mária helyi elnevezését takarja.
A Primitivo új stílusa, népszerű a nagyvilágban
Az elmúlt években a borászat robbanásszerű növekedést ért el, évente körülbelül egymillió palackot állítanak elő, amiből 30% exportra megy .
Az első időkben az volt az egyik legnagyobb kihívás, hogy megkülönböztessék saját Primitivo-ikat a Manduriaboroktól, mára ez egyértelműen sikerült. Egyedi stílust teremtettek, a karsztos Murgia- talajnak köszönhetőn elegáns, ásványos borokat készítenek, amelyek jól kiegyensúlyozzák a Primitivo fajta lekváros édeskét világát.