Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

Bortúrák az otthonodban - Spanyolország - Bor, történelem és elegancia

Bortúrák az otthonodban - Spanyolország - Bor, történelem és elegancia

Ismered a spanyol borokat? Rioja - Ribera del Duero - Utazz a Veritassal

A spanyol bor történetének bemutatása, egy nagyon hosszú írás lenne. Ez ugyanis legalább 4000 éves sztori. Dőljenek hátra és élvezzék a következő másfél oldalt, amibe ezt a négyezer évet besűrítjük! :) Ez alatt eljutunk az ókortól Cristiano Ronaldo-ig. De, hogy jön egy portugál focista a spanyol borhoz?

Gondoltátok volna, hogy Bordeaux több száz éven át importált spanyolt bort? Sokkal hosszabb ideig, mint amióta Bordeaux-i bort exportálnak. A Római birodalom legnagyobb bortermelője ugyanis a mai Spanyolország terülte volt. Innen látták el a Galíciai és Britanniai területeken állomásozó légiókat borral, de Itália területére is exportáltak jócskán. Spanyol borok - Ribera del Duero - Spanyol Pincészet

Spanyolország királyság, amely büszke történelmére, arra, hogy a világ vezető hatalma volt a felfedezések korában. Ha Madridban a Prado képtárban vagy a királyi palotában járunk lenyűgöz bennünket a nagyság és elegancia, ami sugárzik belőlük. A spanyolok sokat adtak a bor és gasztronómia szerelmeseinek, amint legutóbbi blogunkban olvashattátok Argentínában is ők telepítettek először szőlőt. A történelmi hagyományok, a nagyság és az elegancia áthatja borkultúrájukat és ez boraikban is megjelenik, néha olyan extravangaciával, mintha egy Almodóvar filmbe kerültünk volna.

Valduero Borászat - Spanyol borászat - Ribera del duero

Spanyolország a világ legnagyobb szőlőterületekkel rendelkező országa 1,2 millió hektár telepített területtel, ami a magyarénak kb. hússzorosa. Ennek ellenére csak a második, harmadik legtöbb bort készítik a világon, mert alacsony termésátlagaik vannak, egyrészt a minőség, másrészt ültetvényeik magas átlagéletkora miatt. Spanyolországban csak 12 borvidék van, így egy borvidékre is több terület jut, mint a mai magyar szőlőterület. Ma a két legfontosabbal Ribera del Duero-val és Rioja-val foglalkozunk.

Duero folyó partaj - Ribera del Duero borvidék Spanyolországban

A Duero folyó völgye nagyon értékes terület, ez egy másik országban, Portugáliában is fontos borvidék. A folyó magyar mércével mérve magas hegyek között kanyarog végig, mielőtt az Atlanti óceánba ömlene. A völgyét körülölelő magas területeken nagyon jó spanyol borok készülnek. Legjobb területeik magasan, tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. A Veritas által képviselt Valduero borászat legjobb szőlői 900 méteren teremnek. A Duero völgye testes, tanninos borokat ad, amelyek nagy érési potenciállal rendelkeznek, ezért a legjobb tételek csak hosszas, 6-12 éves érlelést követően kerülnek piacra. A VALDUERO GRAN RESERVA 12 AÑOS például 4 évet töltött hordóban, ami Magyarországon merőben szokatlan. Az, hogy a spanyolok szeretik sokáig hordóban érlelni boraikat részben abból fakad, hogy Tempranillo nevű szőlőfajtájuk, amit bátran nevezhetünk a legfontosabb spanyol vörös szőlőfajtának, nagyon meghálálja az érlelést. Az alapvetően visszafogott illatú és aromájú fajta a hordóban kel életre és nagyon szép érett jegyeket mutat. Ezért még Crianza boraikat is hordóban érlelik, Rioja-ban például minimum egy évet. Sőt, még a roséik is legalább 6 hónapot töltenek hordóban, ami a magyarok számára nagyon furcsa.

A riserva-t 3 évig kell érlelni és ebből minimum egy évet hordóban. A Grand Riservat pedig minimum 5 évig és ebből 2 évet hordóban.

Azt, hogy a spanyol borászatok mennyivel nagyobb lehetőségekkel bírnak és mondhatni mennyivel nagystílűbben gondolkodhatnak, mint mi itt, semmi sem mutatja jobban, mint a Valduero borászat alábbi fotója.

Christiano Ronaldo focista a Valduero Borászat borávbal

Az akkor a Real Madridban játszó, karrierje csúcsán lévő Ronaldo készített képet borukkal, de számos más híresség is rendszeresen ellátogat hozzájuk. Mit is mondhatnánk erre? Megadják a módját, ez valóban egy olyan ország, ahol a boroknak nagy presztízsük van és a bor, a mindennapi élet szerves része.

Rioja - Spanyol borok - Spanyol Borászat

Rioja, ami az ország észak-nyugati részén található a világ egyik leghíresebb borvidéke. Kevesebb, mit egy órára van ide az óceán és a baszk gasztrofőváros, San Sebastian. Ha Rioja-ban járunk, ide mindenképpen el kell mennünk. Az amúgy esős és hűvös város, San Sebastian kb. egy négyzetkilométeres történelmi belvárosában nincs más épület csak bár, étterem, kocsma és egy templom. Még egy fagyizót sem találunk, mert itt minden a borról és az ételekről szól. Az x-ek városában (a baszkok rengeteg szavában szerepel az x) helyek százai kínálnak egyszerű, de fantasztikus ételeket. A baszk tapasz a pinxtos igazi élmény, de megtaláljuk itt a magas spanyol gasztronómia képviselőit is. Ez az apró város 16 Michelin csillaggal rendelkezik, amelybe három 3 csillagos étterem is tartozik. Azt ajánlom, hogy az egy csillagos, de megfizethető árú Kokotxa étterembe látogassunk el, mert ez bent van a történelmi „kocsma” belvárosban és gyönyörű, de hagyományos és újszerű ízeket is találunk elegáns csomagolásban.

Spanyol gourmet ételek-Spanyol borokkal -Fine dining

Egy jó vacsora után térjünk vissza a Rioja borvidékre, aminek nagyszerűségén és eleganciáján bizonyosan meglepődünk. A magyarok többet járnak Olaszországba és az ottani borászatoktól gyakran leesik az állunk. Bármilyen furcsa, de Rioja-ban ez talán még sokkolóbb. A borászatok versengenek a különleges formákért, a legjobb építészeket kérik fel és a legkreatívabb megoldásokat alkalmazzák, hogy lenyűgözzék fogyasztóikat. Olyan szemet gyönyörködtető épületeket láthatunk, amit el sem tudunk képzelni.

A Rioja-i borok rendkívül elegánsak, nem hatalmas testükkel és robosztusságukkal nyűgöznek le, hanem finom érett eleganciájukkal. Általában nem túl tanninosak, hanem selymesek és behízelgők. Sokáig eltarthatók és nagyon szépen érnek. Mint láthattuk, még a crianza is legalább egy évet van hordóban és habár a szőlőfajta itt is Tempranillo más a stílus, mint a Ribera Del Duero vidéken. A Veritas erről a borvidékről a Conde Valdemar borászatot képviseli. A családi borászatot 1889-ben alapították és 275 hektár területtel rendelkeznek. Riserva boruk szinte minden nagy nemzetközi értékelésen 90 pont fölötti eredményt ér el.

Spanyolország ugyan messze van, de a borok szerencsére Magyarországon is megkóstolhatók, vásároljátok meg a webshopban.

Kupa-Kovács