Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

Miért a Malbec a legtökéletesebb bor grillezéshez? – Az Asado vallás

Miért a Malbec a legtökéletesebb bor grillezéshez? – Az Asado vallás

Argentína katolikus ország, de legalább két vallást még gyakorolnak. Az egyik a foci, a másik a grillezés, amit ők Asadornak neveznek. Ez nem csak afféle felteszem a faszén fölé a húst téma náluk. Mi sajnos itthon nehezen tudjuk utánuk csinálni, mert annál bonyolultabb és alapvetően elüt az amerikai és francia hússütési módtól.

Malbec és a grill: Világbajnok húsevők

Argentína foci világbajnok lett a legutóbbi VB-n, azonban egy másik területen minden évben megnyeri a világbajnokságot. Ők fogyasztják a legtöbb marhahúst egy főre vetítve. Ez több, mint 47 kg/fő. Ami azt jelenti, hogy hetente minden egy-egy argentin a csecsemőkön kívül kb. 1 kg marhát kell egyen. Talán nem véletlen, hogy az argentin steak a világ egyik legjobbja. Az eredetileg csak szabadtartásban lévő, a Pampákon önnevelődött marhák húsa nem csak ízletes, de az argentinok egy kicsit máshogy is vágják, mint mi itt Európában. A titok persze maga a szabadtartás. A Pampa egy hatalmas nagy füves puszta, amelyet, ha szűkebben értelmezik 8 magyarországnyi terület, de van egy nagyobb értelmezés is, ami 13-14 magyarországnyi. Elég sok marha elfér rajta és voltak idők, a 19. század közepén, amikor tényleg iszonyatosan el voltak szaporodva. Természetesen van argentin gulyás is, aki vigyáz a marhákra. Ők a gauchók, de ők nem gulyáslevest esznek, hanem marhát grilleznek. És természetesen ők sem akarnak sokat foglalkozni a főzéssel, ezért a steak elkészítése alapjaiban különbözik. Két fő módszerrel készítik. Az egyik, hogy raknak egy tüzet, egy fém keretre kifeszítenek egy félbevágott marhát és hagyják sülni, aztán egyszer csak megfordítják, meglehetősen furcsán néz ki számunkra, ahogy a képen is látható. A másik hasonlít a miénkre, mert vasrácson faszénen sül a hús, de míg nálunk a séfek magas hőfokon egy kérget sütnek rá, majd rövid ideig sütik, hogy belül azért piros maradjon, az argentinok sokáig lassú tűzön inkább füstölik és nagyon vigyáznak, hogy a lángok soha ne érjék a húst. A gauchóknak így keveset kell foglalkozni a hússal. A lassú süléshez mindkét esetben a kulcs a fa, amit sajnos itthon nehéz beszerezni. Ők egy őshonos nagyon kemény és lassan égő fával a quebracho-val grilleznek. Ez a magyarul fejszetörőnek fordított fa rendkívül kemény és lassan ég. Természetesen vannak grill mesterek, akik a világ legjobb grill éttermeiben tökéletes argentin steakot készítenek.

Miért Malbec?

A grillezett marhahús természetesen kívánja a vörösbort, de miért a Malbec-et ajánljuk hozzá? Még a nehéz húsok sem viselik jól a túlzott tanninokat, amelyek a bordeaux-i fajtáknál, mint a Cabernet Sauvignon, Franc és a Merlot gyakran jelennek meg a mai melegebb klímán. A Pinot noir túlzottan könnyű, a syrah pedig túlzottan fűszeres. A Malbec ezekkel szemben nagy testű, de mégis selymes bort ad Argentínában, alacsony tanninokkal. Tényleg olyan, mintha erre találták volna ki. A világban nem termesztenek túl sok helyen Malbecet, az eredeti franciával is már csak néhány ültetvényen találkozunk, de ott nem ennyire selymes és tanninjai magasabbak. Nem véletlenül lett Argentína bora a Malbec, mert itt tényleg egészen fantasztikus bort ad. A könnyebb Malbecre jellemzőek a virágos illatjegyek, de a testesebbekben ezt nem találjuk, ott a szilva, kakaó, dohány dominálnak. Nálunk jó néhány Malbecet találtok, amelyek mind inkább a második csoportba tartoznak, még a világbajnok ár/érték arányú két borunk is a Trapiche Oak Cask Range Malbec 2022 és a Trapiche Broquel Malbec 2021. Akik valami egyedibbre vágynak, azoknak ott van a Trapiche Medalla Malbec 2021 vagy a Traphice single vineyard borai, amelyek mind egészen különleges élményt nyújtanak. Grillezéshez és magában is. Mindkét módon nagyon erősen ajánljuk.

 

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: Argentína malbec vörösbor