Weboldalunk is használ Cookie-t a minőségi kiszolgálás érdekében! 
Jóváhagyom a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

 

Megértettem

Faragó András, a rettenthetetlen borlovag-interjú

Faragó András, a rettenthetetlen borlovag-interjú

Faragó András a borlovag kedvenc borairól beszélFaragó András a Budapest Operettszínház színművészével, szinkronszínésszel tegnap a Veritas Dohány utcai borboltjában (1074 Dohány u. 58-72. ) jártunk. Vajon egy színésznek van ideje a próbák, fellépések közt egy pohár bor mellett kikapcsolódni? Vagy inkább csak színpadi kelléknek használja azt? András kellemes orgánuma, és a finom pohár borunk mellett úgy peregtek a percek, hogy legszívesebben megállítottuk volna az időt.

 

Mennyire vagy borkedvelő?

„Napi” szinten kóstolok meg különböző tételeket, leginkább fröccs formájában szoktam fogyasztani. Van egy saját elvem is erre: a bort nem higítom, de a vizet nagyon jól fel lehet higítani egy kis borral ϑ

Van esetleg ennek valami története, hogy hogy lettél te bor kedvelő?

A kor előre haladtával az ember átvált nemesebb dolgokra: ez nem azt jelenti hogy sörből nincs zseniális, (én nem fogyaszthatom az inzulinrezisztenciám miat), de azt gondolom hogy bizonyos érettség kell a minőségi borfogyasztáshoz, és ahhoz, valaki igazán értékelje a jó bort.

Mi az amit igazán kultiválsz? Van-e esetleg számodra kifejezetten kedvelt borvidék?

Nagyon összetett ez a dolog, mert én két helyen is borlovag vagyok: Villányban és Kecelen, sőt még pálinka lovag címet is „kiérdemeltem”. Furcsa módon egy olyan kapcsolatrendszer alakult ki, hogy én Egerszalókról kapom a finom száraz vörösbort. Ezzel a pincészettel nagyon jó viszont ápolok, minden új borukból kapok kóstolót, de ez nem jelenti azt, hogy más területekről származó borokot nem szívlelném.

Tehát akkor inkább a vörös száraz borokat kedveled?

Igen és fröcssben is azt fogyasztom, a vörösbornak bármilyen társítását kedvelem, talán a kedvencem a cuvée.

Tudjuk rólad, hogy sosem unatkozol: biztosan van valami jó „boros”  sztorid !?

A lovaggá avatásom igazán vicessé sikeredett, és talán még szalonképes is ϑ Kecskeméten történt az ominózus esett: mint említettem pálinka és bor lovaggá avattak fel ott a színházban és ezt követően volt egy fogadás, ahol különböző borászatok és pálinka főzők sorakoztak fel, és kóstoltattak. Törvényszerű, ha több félét kóstol az ember, és azt nem a szokásos „kóstol-kiköp módszerrel teszi” abba igazán el lehet fáradni: ekkor felvetettem, hogy én most esküdtem fel az imént a kultúrált bor és pálinka fogyasztásra, és ez már lassan amit művelek kultúrkörön kívüli lesz, mikor az egyik lovag társam felvilágosított:  "Figyelj egy dolgot nem mondtunk el: amíg a válladon keresztbe fel van téve a szalag , mint bor- és pálinka lovag az idő alatt a kultúrált alkoholfogyasztás mintáját kell képviselned , azonban ha azt leveszed annyit ihatsz amennyit csak akarsz."

Egyébkent utána voltam a keceli lovagokkal a pálinka múzeumban is egy borkostolón. Kóstolt az ember annyi félét, hogy a kezemen nem tudtam megszámolni: valóban lehet kultúráltan fogyasztani , tehát nem a lerészegedés volt a lényeg, hiszen ha olyan fajta és olyan minőségű bort iszik az ember akkor a vedelésnek semmi értelme, mert ez olyan mint egy jó szeretkezés.

Pátzay Bordó blend van jelenleg az asztalon. Kíváncsi vagyok, hogy tetszik ?

Nagyon gyümölcsös az illata és a piros gyümölcsöket határozottan érezni lehet. A meggy, eper kifejezetten jól kivehető számomra,  emellett pedig érezni lehet egy balatoni markáns illatot is. Ez egy mély bor, tehát nem az a kis könnyed, de az nem baj részemrőll ; én szeretem a testes borokat, amit harapni is lehet. Kis csalós egyébként, mert nagyon itatná magát, de azért ez tudna ütni.

Azt gondolom sok fajta bort ismerek, volt szerencsém próbálgatni a borokat. Mindegyik borfajta, és termővidék más miatt szerethető: a fehér badacsonyi borok nagyon könnyűek, azok olyan igazi kíváló tavaszi-nyári borok. Megmondom őszintén a balatoni borokból a vörös már kevésbé volt ismerős számomra, mert ott nem jellemző ez a szőlő fajta (szerintem) ϑ  Vannak a villányi, egri borbirtokok ahol a vörös sokkal jobban dominál , mint a fehér, de ez a Pátzay bor most meghazudtolta azt az állítást, hogy az észak-balatoni borvidéken nem lehet jó vörösbort csinálni.

Jó, ha tudjátok, elég gyakran megfordulok a konyhában is, és nem csak dísznövénynek: sokat főzök. Nemcssak otthon, hanem nagyon sok helyre zsűrizni is járok, gasztronómiai összejöveteleken, és fesztiválokon bejárotott vendég vagyok. Ezeken a helyeken nagyon sokszor az étel mellé megjelennek a különböző borok is, nem beszélve arról hogy egy csomó olyen étel van amibe szintén bort lehet tenni, attól függően hogy mi-mihez illik. Én annak vagyok a híve, hogy a főzéshez is csak olyan bort használjon az ember amit meg is iszik. Egyébként a rossz minőségű bor képes elrontani az ételt a savaival,  ezért nem azt az ízt fogja kihozni, ami miatt belekerült.  Legyünk őszinték: a főzést nehezen tudnám elképzelni borozgatás nélkül, így ilyenkor mindig találtok a kezembe egy pohár finom bort. Ezt élvezni kell.

Mi az amit a legjobban szeretsz főzni?

Én nagyon szeretem a külföldi ízeket, bárhol járok mindig megkóstolom az ottani jellegzetes ételeket. A legextrémebb az volt, amikor nem is tudtam mit eszek. Kínában volt mondjuk olyan bizarr eset amikor elmentünk egy élelmiszerboltba , ahol az alsó szinten voltak a tengeri dolgok , aminek azért van egy átható illatvilága is. Mindent meglehetett kóstolni :mentünk és fogalmad nem volt arról mit eszel. Azt gondoltam, hamár itt vagyunk, üsse kavics, biztosan ehető lesz. Volt egy nagy tál mákostészta, legalább is mi azt hittük, de ahogy közelebb mentünk megmozdult : azok kis fonalférgek voltak, aminek a szeme volt a "mák". Egyébként Kínában is ki volt téve például a csikóhal, meg a skorpió amit sütöttek. Amit nem ennék meg, azok a nyers bogarak. Sütve már egészen más: ettünk szöcskét és azt úgy el lehetett ropogtatni mint a ropit egy borozáshoz ϑ

Kóstold meg Te is András kedvenc borát!

Tartalomhoz tartozó címkék: farago andras vörösbor