Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Villa Gyetvai Borbirtok – Természetközeli értékteremtés és a Balaton életérzés

Villa Gyetvai Borbirtok – Természetközeli értékteremtés és a Balaton életérzés

Sokféle történetet hallunk, miért kezd valaki borászkodásba, de a Gyetvai borbirtoké a legszebbek közé tartozik. Egy építész története, akit elbűvöl a szőlőskertek látványa a Balatonnal a háttérben, a 'Balaton életérzés' és nem bírja tétlenül nézni, ha pusztulnak az értékek.

Gazból szőlő

Gyetvai Zsolt ugyan Egerben született és a nagyapja borász volt, de sokáig nem gondolta, hogy köze lesz valaha is a borhoz. Budapesten élt és építészként dolgozott, de a Balatonba volt szerelemes, olyannyira, hogy végül is az lett az otthona. Balatonfüredre költözött, mert a tó látványa és a hangulat mindig vonzotta. Amikor az ember beszélget vele azt érzi, olyan építész, akit nem a falak érdeklik, bármire tekint, feladatot lát, szebbé, jobbá tenni a környezetét, nem építeni, hanem értéket teremteni akar.

Így kezdődött a borászat is számára. Úgy 20 éve a szomszédjában volt egy elhanyagolt szőlő, amit megvett, mert azt gondolta jobb sorsra érdemes. Aztán elkezdtek sorra szembe jönni vele az újabb és újabb feladatok. A környékén sok olyan terület volt, amin már 30 éve nem termeltek, pedig volt érték bennük.  "Imádom rendbe rakni a dolgokat" – mondja -

"Szépen megújítom ezeket a területeket és a legnagyobb öröm tölt el, amikor az látom, hogy a gazból szőlőskert születik".

Ahogy „Az egészséges erotika” című örök érvényű filmből tudhatjuk, ahol tűzoltó van, ott előbb-utóbb tűz is lesz! Szóval, ahol szőlő van, bornak is lennie kellett. A kezdeti borkészítés azonban nem volt igazi vállalkozás, csupán rokonoknak, barátoknak, ismerősöknek adták el a termést folyóborként. Aztán kb. 6 éve már annyi szőlőt mentett meg az enyészettől, hogy nem változtatni kellett. – Rájöttem, ezt már nem győzöm egyedül. Így segítséget kellett fogadnom.

"Így született a Gyetvai Borbirtok" – mondja. Ami 2014-ben elkezdett palackozott borokat készíteni.

Villa Gyetvai Book - Borászat a Balatonnál

Balaton életérzés

Ma 11 hektár szőlőt művelnek, Palóznaktól Lovasig. Kétharmad fehér, egyharmad kékszőlő. Tihanyban vannak a kékek, kékfrankos és cabernet franc. A fehérek közül a rajnai rizling, olaszrizling, tramini cserszegi, furmint a legfontosabbak. Zászlóshajó természetesen az olaszrizling, ami a Balaton legfontosabb bora"– mondja Gyetvai Zsolt. -

Személyes kedvencem a rajnai és a furmint, de a fogyasztóké Sauvingnon blanc - teszi hozzá.

A Pince és értékesítés Balatonfüreden van, de ha minden jól megy Palóznakon építenek új  borászatot. Gyetvai Zsolt ugyan építész maradt, de elvégzett egy borászai iskolát is. Ugyan profi csapattal dolgozik, de néha beleszól a bor készítésébe.

Ezek után azt gondolhatnánk, hogy a borászat a hobbija, de nem. Ahogy fogalmaz – A vissza a természethez az igazi hobbim. Nincs szebb érzés, mint amikor kiülök a tihanyi szőlőm végébe nézem az erdőszélét és várom, hogy megmozduljanak a vadak.

Borfilozófiája is a Balaton iránti szeretetéből fakad.  A balatoni életérzést szeretné a boraiban viszontlátni, ezért is szól bele a borkészítésbe. Vallja, hogy a balatoni életérzésnek a borok is részei, sőt ezeken keresztül valósulnak meg igazán. Olyan borokat készítenek, ami illik a balatoni estékhez, a hangulathoz, a panorámához, a viharhoz. Az a lényeg, hogy aki issza jól érezze magát mellette. Felüdüléssel,  nyugalommal, kellemes érzéssel töltse el. Tihanyban vörösbort is készítenek, amit az egyik legjobb szórakozásnak nevez Gyetvai Zsolt. Sok a dolog vele, fejtegetjük, kísérletezgetünk és izgatottan várjuk a végeredményt.

Nem akarunk dél-magyar bort készíteni, hanem könnyen érthető üde vöröseket - foglalja össze a lényeget.

Az értékteremtés még nem áll le, mert még sok balatoni szőlő várja, hogy a megszépüljön. Most épp négy hektárt telepítenek újjá a többre érdemes balatoni domboldalakon.

Érdemes megkóstolni borait, mert azokban benne van a Balaton szeretete, az az áramlat, ami körbeveszi, ami alól ő már évtizedek óta nem tud kikerülni. Sodródik vele, építi szépíti környezetét és próbál olyan borokat készíteni, ami ezt az életérzést megmutatja.

Szerintünk sikerült!

Kupa-Kovács

Aki meg szeretné őket látogatni egy kóstolóra, itt jelentkezzen:

https://www.villagyetvai.hu/hu/pince

Tartalomhoz tartozó címkék: Balatoni borvidék Villa Gyetvai