Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Toszkán éttermek, olasz borok, az olasz életérzés történelmi középpontja

Akik nem félnek a Covidtól, azok számára a járvány soha vissza nem térő lehetőséget teremtett arra, hogy olyannak lássák Toszkánát, amilyen 30 éve volt, amikor a tömegturizmus még nem árasztotta el.

Toszkánában 2020-ban egy 3 Michelin csillagos, 4 két csillagos és 36 egy csillagos étterem található, amivel előkelő helyen van a világ gasztronómiai központjai között. Ezen éttermek mindegyike különleges élményt jelent. Vannak közöttük nagyon elegáns és drága helyek, de vannak amelyek a budapesti gourmet éttermi árakhoz szokott vendégeknek is elfogadhatóak.

Enoteca Pinchiorri

A borrajongók számára a világ legfontosabb étterme a Firenzei Enoteca Pinchiorri, az egyetlen 3 Michelin csillagos étterem Toszkánában. Az étterem ma 70 ezer palackos pincével rendelkezik és 2000-nél többféle bor található borkönyvében, amelyek között vannak igazi különlegességek, mint az első Tignanello évjárat bora Antinori márki aláírásával. A borpince értékét 100 millió euróra becslik és nagyon nehéz kijönni 100 ezer forint/fő alatt az étteremben Igazi meghatározó fogása nincs, mert állandóan előre mennek és újdonságokkal állnak elő, hogy „ne ragadjanak bele a sikerbe”, ahogy Annie Féolde séf fogalmaz.

Caino

A másik nagyon érdekes borpincével rendelkező étterem a Caino, amiről már korábbi blogunkban írtunk. Itt 22 ezer palackos pincét találunk egy maximálisan 24 főt kiszolgálni képes két csillagos étteremben. Ha szépen megkérjük körbevisznek minket a pincén, ami önmagában hatalmas élmény, mert egy középkori városka zegzugos földalatti járataiban vannak elhelyezve a borok. Az árak itt már valamivel jobbak, de még mindig a budapesti egy csillagos éttermek fölött vannak. Az érdekesség, hogy a középkori épületben van néhány szoba is, ahol meg tudunk szállni.

Il Pievano

Az elmúlt évtizedben volt olyan pillanatunk Olaszországban, amikor azt mondtuk most már nem megyünk olyan templomba, ami a X. század után épült. Valószínűleg Olaszország az egyetlen olyan hely, ahol még így is sok templomot kell meglátogatni. Az egyik ilyen hotel és egy csillagos étterem, amely egy X. században épült kolostor épületben található Il Pievano. Ennek érdekessége, hogy egy görög származású séfje van, ezért az olasz ételeket kicsit görögösítve találunk itt. Az asztalok a kolostor udvarán vannak elhelyezve, hihetetlenül romantikus és szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak. Ha tudunk szálljunk meg a hozzá tartozó hotelben. A borlap meglehetősen bőséges és mivel a Chianti régió szívében található az étterem, meglehetősen gazdag Chianti választékkal rendelkezik. Van saját szőlőterületük is, amelyről egy közeli pincészet készít számukra és a nevükkel Chiantit. Az étterem árai nagyon jók, több budapesti egy csillagos drágább nála.

La Trattoria Enrico Bartolini

Nem így egy Maremma-i étteremben, a La Trattoria Enrico Bartolini-ben. A Toszkána tengerparthoz közeli része Maremma. Az étterem gyönyörű szőlő ültetvények közepén található, nagyon elegáns és ehhez mérten drága is. Specialitása, hogy grillezett ételeket készítenek, amely első hallásra nem tűnik könnyű műfajnak egy gourmet étteremben. Borlapjuk vaskos és változtatos. Az árak, ahogy írtam meglehetősen magasak. 

Cum Quibus

Végül pedig látogassunk el San Gimignano-ba, amely egy ikonikus városa Toszkánának. Hatalmas tornyaival lenyűgöző látványt nyújt már messziről, ahogy kiemelkedik a lágy toszkán dombvidékből. A környékén fehér bort Vernaccia-t készítenek. A Chianti régió szélén van, ezért nagy választékban található itt Chianti is. A városban sokáig nem volt Michelin csillagos étterem, de két éve végre a Cum Quibus, egy aprócska néhány asztallal rendelkező kedves hely kapott csillagot. Mindenképpen érdemes meglátogatni, a budapesti árakon tudunk itt enni, igazi toszkán ízeket. Biztosan találunk galambot, és szarvasgombás ételeket is. Borlapja nincs a legnagyobbak között, de valójában ezt nem tudjuk teljes biztonsággal megállítani, mert pincéjükben több bor van, mint amit a borlapon szerepeltetnek. Most ugyanis Olaszországban legtöbb helyen nem adnak sem borlapot sem étlapot, azt mindenkinek a saját telefonján kell egy weboldalon megtekintenie.

Ezek persze csak ötletek, a választék végtelen és változatos. Érdemes kalandozni és ha valakinek szüksége van segítségre, keressen bennünket bátran. Partnereikhez a Castello di Verrazzano-hoz, a Fanti-hoz vagy a Polizianohoz szívesen szervezünk látogatásokat.

Kovács Tibor