Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Top 10 Magyar Bor - Most Wanted – 2021 legkeresettebb magyar borai

Top 10 Magyar Bor - Most Wanted – 2021 legkeresettebb magyar borai

Eltelt egy újabb szokatlan és zavaros év, amiben az egyik stabil pont a jó borok voltak. Szerencsére a borfogyasztók nem vesztették el a jókedvüket és kitartottak mellettünk. Ennek örömére idén is elkészítettük a legkeresettebb borok listáját, három kategóriában a magyar, külföldi és pezsgők.

Itt a legkelendőbb magyar borokat mutatjuk be. Tanulságos lista, amelyben több borvidék is szerepel, habár Villány kicsit túl van reprezentálva. Vannak benne kimondottan prémium borok és közönségkedvencek. Azért tanulságos mindenki számára, mert jól mutatja, hogy épp milyen trendek vannak a borfogyasztásban és borajándékozásban, mert ezek közül jó néhány bor ideális ajándék és sokan azért is veszik. Nézzük a listát.

1.     Gere A. Kopár Cuvée 2017

Jól mutatja, hogy milyen kedvelt és sikeres borbrand a Gere Kopár, hiszen tavaly is ez a bor végzett az élen. Ez a nagyszerű Bordeaux-i házasítás már több, mint két évtizede van a piacon és töretlenül népszerű. Nagyon megbízható és nagyon jól eltartható bor, akár 20 éves korában is fogyasztható.

 

2.     Pátzay Prémium Pinot Noir Rosé 2020

A Pátzay Pinot rosét ma már senkinek nem kell bemutatni. Két egymást követő évben lett a legjobb magyar rosé a Nagy rosé teszten, a 2020-as évjárat pedig Berlinben nyert aranyat. A 2021-es méltó utódja lett és már kapható.

 

3.     Tiffán Villányi Grande Selection 2015

Az ország néhány presztízs cuvée-i közül az egyik. A Tiffán pincészet csúcsbora, amely komplex, nagy testű és nagyon sokáig érlelhető Bordeaux-i házasítás. Ugyan nem olcsó, de egy-egy különleges alkalomra mindeneképpen érdemes kipróbálni, ajándéknak is tökéletes.

 

4.     Tiffán Villányi Lucia 2016

Tiffán két borával is a top 10-be került, nem véletlenül. A Lucia is egy Bordeaux-i házasítás, de sokkal gyümölcsösebb, valamelyest könnyebb, könnyebben fogyasztható. Olyan bor, amit a mindennapokban is az asztalra kerülhet, de megállja a helyét egy komolyabb vacsorához is.

 

5.     Disznókő Aszú 6 Puttonyos 'Kapi vineyard' 2015

Egy másik ritkaság is bekerül a top 10-be a Grande Selection mellett. A Disznókő dűlőszelektált különleges Aszú bora. A bor talán általában több elismerést kap külföldön, mint itthon. Ott ugyanis több, Michelin csillagos étterem borlapján megtalálható, közöttük 3 csillagosokén is. Végre a magyar fogyasztók is felfedezték maguknak.

6.     Bujdosó Balatonboglári Torony (Olaszrizling) 2020

Szuper árú közönség kedvenc, egy igazi balatoni bor. Magában hordozza a tó és a nyár hangulatát. Talán épp ezt akarják felidézni fogyasztóik és úgy tűnik nem csalódnak. Egy könnyedebb olaszrizling, ami a mindennapok boraként fogyasztható, de nem bűn időnként egy fröccsöt készíteni belőle.  

 

7.     Thummerer Chardonnay Battonage 2019

Az év egyik nagy nemzetközi sikere ez a Chardonnay, mert a legrangosabb Chardonnay versenyen a Chardonnay du Monde-on aranyat nyert. Sajnos az örömöt beárnyékolja, hogy év végén elhunyt Thummerer Vilmos, Vili papa, a borászat alapítója és a magyar borkultúra újraélesztésének egyik fontos alakja. Valószínűleg egyetértene velem, hogy úgy tisztelgünk leginkább munkásságának, ha megkóstoljuk fantasztikus borait.

 

8.     Szeleshát Tekenővölgyi Kékfrankos Rosé 2019

A Szeleshát szemet gyönyörködtető egybefüggő 60 hektáros birtokán van egy aprócska völgy, ami hűvösebb, mint a többi rész. Itt terem a kékfrankos rosé alapanyaga. Még a legmelegebb években is friss, zamatos borokat ad. Talán feltűnt egyeseknek, hogy ez egy 2019-es bor, ami bizonyítja, hogy még két évesen is milyen jól fogyasztható és milyen friss. Megfelel a finnnyás magyar rosé ízlésnek, amely az egy évesnél idősebb rosékat alulértékeli.

 

9.  Sauska Villányi Cuvée 13 2018

Sauska nélkül nincs top 10. Igaz tavaly két borral szerepeltek, de idén is eggyel bejutottak. Ezúttal nem az egyik prémium borukkal, hanem egy jobb árú, könnyedebb vörössel. Ennek ellenére hamisítatlan villányi, sok melegséggel, gyümölcsökkel és némi fűszerrel. Amolyan elegáns mindennapok bora.

 

10.  Ipacs-Szabó Nászút helyett 2017

Ipacs-Szabótól megtudhatjuk, hogy ez a bor, vagyis az egész borászat valóban a nászútra szánt pénzből született. Mi fogyasztók folyamatosan biztosítjuk róla, hogy megérte. Tisztán Cabernet Francból készült és a 2017-es év testesebb még érettebb, mint a korábbiak. Tipikusan jó áron jó bor, ami minden fogyasztó imád. Már a nagyon jó 2018-as évjárat kapható belőle.

 

+1 Borcsomag - Magyar Borvidékek jellegzetességei 6+6

Erre különösen büszkék vagyunk, hiszen ez saját válogatásunk, igyekeztünk betekintést adni  milyenek a magyar borvidékek és azok jellegzetes fajtái. Van belőle 6-os és 12-es csomag is. Aki a 12-est végigkóstolja jó benyomást szerezhet a magyar jellegzetes fajtákról és borvidéki stílusokról. Egyúttal ideális ajándék is. A visszajelzések alapján úgy tűnik sikerült elérni célunkat, köszönjük, hogy kedveltétek! Idén is folytatjuk:) 

Tartalomhoz tartozó címkék: ajandek top10