Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Top 10 Külföldi Bor - Most Wanted – 2021 legkeresettebb külföldi borai

Top 10 Külföldi Bor - Most Wanted – 2021 legkeresettebb külföldi borai

A tavalyi év vásárlók által legkedveltebb borai sorozatban ezúttal a külföldi borokra tekintünk vissza. A Veritas meglehetősen széles külföldi borválasztékkal rendelkezik a világ legfontosabb bortermelő országai szinte kivétel nélkül képviselve vannak. A magyar fogyasztók is keresik már a külföldi borokat, de természetesen még a magyarok a legnépszerűbbek. Sokan gondolják úgy, hogy érdemes összevetni mit ért el a magyar bor a nagy külföldi versenytársaddal szemben és természetesen jó néhány olyan ízvilágot találunk, amit az itthoni termőhelyi adottságok között nem lehet előállítani. Talán nem véletlen, hogy épp az ilyen borok népszerűek a külföldiek közül. Lássuk akkor a Top 10 Külföldi Bor-t 2021-ből.

1.     Yealands Sauvignon Blanc 2020

A legnagyobb közönségkedvenc természetesen az Új-Zélandi Sauvignon Blanc és ez az a borstílus, amelyet itthon, de egész Európában szinte lehetetlen előállítani. Köszönhető ez az óceánparti ültetvényeknek, a nagyon magas UV sugárzásnak, a teljesen eltérő a teljesen eltérő szőlőművelési és lombkezelési technológiának. Nem véletlen, hogy az egész világot meghódították ezek a borok. Az első helyet még értékesebbé teszi, hogy ez a bor már jó idejen nem kapható webshopunkban, ugyanis a szállítási problémák miatt az érkezése már 5 hónapja késik. A jó hír, hogy szinte biztosra vehetjük, hogy január végén itt lesz.

 

2.     Trapiche Oak Cask Range Malbec 2019

Egy nagyon hagyományú 100 évnél is régebbi pincészet egyik alapbora Malbec szőlőfajtából. A fajta neve ma már Argentínával forrott össze és ez tette igazán népszerűvé az ország borait. Az egyik legjobb ár/értékarányú bor, amely jó ára ellenére sok nemzetközi kritikustól kap jobb évjáratokban 90 pont feletti értéket. Magasan fekvő ültetvényeken termesztik a leghíresebb Mendoza régióban és nagy fahordókban érlelik, amit a nevében is jeleznek.

 

3.     M. Chapoutier La Ciboise Luberon Blanc 2019, Luberon AOP

Franciaország egyik legfontosabb termőhelye a Rhone völgye és a vidék északi részének legfontosabb termelője az M. Chapoutier. A borászat a biodinamikus termelés egyik úttörője, a 4. legértékesebb bor brand Franciaországban és a világ legtöbb 100 pontos borával rendelkező pincészete. Már alapborai, mint ez a fehér is a különleges élményt adnak. Olyan szőlőfajtákból készültek, amik itthon kevéssé ismertek, mint a Grenache blanc, Vermentino, Viognier and Roussanne. Virágos, sós jellegük pedig igazán különlegessé teszi őket.

 

4.     Francis Coppola Diamond Collection Chardonnay 2018

Ez a tipikusan újvilági Chardonnay a híres Hollywood-i filmrendező pincészetéből évek óta az egyik legnépszerűbb fehérborunk. Nem véletlen. Ez is olyan élményt ad, amelyet itthon nem igazán lehet megtalálni. A rendkívül olajos, vajas szerkezet nagyon jellemző a Kaliforniai Chardonnay borokra. Nagy testűek és újhordóban érlelik őket, amelyek kialakítják ezt a speciális íz és illatvilágot.

 

5.     Trapiche Single Vineyard Malbec 2014

Még egy argentin Malbecet találunk a listában. Ezúttal a prémium kategóriában. A Malbec forradalom már lassan két évtizede zajlik és a fajta egyre népszerűbb lesz az amerikai kontinensen kívül is. Az eredetileg francia fajta Argentínában talált igazi otthonra, mert Franciaországban a klíma egy hajszálnyit hűvös volt neki. Itt azonban olyan selymesre és nagytestűre érik, ami méltóvá teszi a népszerűségre. A Malbec népszerűségének ez a selymesség az egyik titka. Akármilyen hatalmas is a teste, soha nem bántók tanninjai és fiatalon is jól fogyasztható, de sokáig érlelhető is.

Top 10 Külföldi borok palacfotói - 2021-ben

6.     Valduero 6 ANOS Reserva Premium 2010

A Valduero pincészet egyik csúcsbora, amely nem tartozik az olcsó tételek közé, mégis sokan vásárolják, mert igazi különlegesség. 100% Tempranillo szőlőből készült, ami Spanyolország legfőbb vörös fajtája és itthon nehezen érne be. 830 méter magasságban található ültetvényről származik a szőlő, 40 éves tőkékről. 3 éve tölgyfahordós érlelés és 3 éves palackos érlelés után került piacra. Vagyis 6 évig érlelik, mielőtt a fogyasztóhoz kerül. Szükség is van erre, mert rendkívül nagy bort kapunk a végén, amelyt még akár 15-20 évig is tovább érlelhetünk. A bor számtalan díjjal rendelkezik és 90 pont felettire értékelik a szakértők. A gyümölcsök mellett gyakran érzünk kaprot is illatában.

 

7.     Luigi Bosca Malbec 2018

Hogy a Malbec milyen népszerű a magyar fogyasztók között mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egy harmadik is bekerült a listába. Ezúttal egy átmenet a csúcsborok és az alapborok között. A Luigi Bosca pincészet bora tökéletes választás a Malbec élményért. Nagy testű, de jó árú bor, csokoládés és dohányos jellegével. Már csak egy jó steak hiányzik hozzá.

 

8.     Clarence Dillon Clarendelle Saint- Emilion Rouge 2019

A francia borok kedvelői tavaly annak örülhettek, hogy újabb borokkal bővült kínálatunk. Bordeaux immár sokkal szélesebb választékkal van jelen webshopunkban. Régi adósságot törlesztettünk ezzel, mert a világ egyik legnagyobb hagyományú és legismertebb borvidéke sok érdekességgel szolgál. Saint-Emilion a legnagyobb borrégió Bordeaux-on belül és igazán erőteljes borokat terem, olyanokat, amilyennek legtöbbünk Bordeaux-ot elképzeli. Perszer a borvidék arcai ennél jóval számosabbak, sokfélébbek. Immár van lehetőség szemezgetni közöttük.

 

9.     Castello Di Verrazzano Chianti Classico DOCG 2017

A toszkán borokról először biztosan a Chianti jut eszünkbe. Ez a világ egyik legismertebb és legelismertebb vörösbora. A Verrazzano pincészet szemet gyönyörködtető környezetben terül el, a család már 500 éve birtokolja ezt 200 hektáros völgyet, amiből körülbelül 50 hektár szőlő. Egy 10. várszerű kastélyban található a borászat, aminek legrégebbi része egy 10. századi torony. A borok a Chianti legjobb hagyományait követik. Erőteljes Sangiovese alapokon igazi szenvedélyes mediterrán borok, amikben a rózsalevél illatán kívül a föld és bőr is megtalálható.

 

10.  Terrecarsiche Fanova Primitivo Gioia del Colle 2018

A Primitivo lett az egyik az egyik legkedveltebb olasz szőlőfajta Olaszországon kívül. Puglia az igazi otthona, az olasz csizma sarka. Az amerikai Zinfandellel azonos szőlőfajta és érdekességét különleges fűszeressége adja. Nagy testű, lekváros bor, ami enyhén édes érzetet ad a végén és karácsonyi fűszerekre emlékezet illata, mint a fahéj, kardamon, szegfűszeg, szerecsendió. Ételpárosítása nem olyan egyszerű, de esti poharazgatáshoz az egyik legjobb választás. 

Következő összefoglalónk a buborékos italokról szól majd, a Top 10 Magyar Bor 2021 összefoglalónkat pedig ITT találod!

Kupa-Kovács 

Tartalomhoz tartozó címkék: top10