Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szüreti beszámoló 2020 - Vesztergombi Csaba - Vesztergombi Borok

 Szüreti beszámoló  2020 - Vesztergombi Csaba - Vesztergombi Borok

Vesztergombi Birtok szüreti várakozás 2020 - Akikkel 25 éve együtt várjuk a szüretet

Akikkel 25 éve együtt várjuk a szüretet - Ezen a héten Vesztergombi Csabát és Thummerer Tamást kérdeztük. Az ő pincészeteik ugyanis, a 25 éves Veritas Borkereskedés partnerei a legelejétől kezdve, azaz 25 éve!! Számunkra is hihetetlen! Jövő héten a Sauska Tokaj és Villány kerül sorra. Vesztergombi Csabát a szüreti munkák befejezése után este kérdeztük. Optimista a 2020-as évvel kapcsolatban. És a végére megtudhatjuk mivel kínálná meg Vasembert a pincéjében. smiley

Hogy megy szüret a Vesztergombi Borászatnál? Mióta tart? Mikor lesz vége kábé?

Hogy mikor lesz vége azt sose tudjuk, mert az időjárás tartogat meglepetéseket. Két hete kezdtünk a Cserszegivel és a Pinot Noir rosé alapanyagával és a Királyleánykával. amik már ki is erjedtek. Most jött be a Pinot vörös és a kékfrankos rosé és ma merlot szedünk. Nagyon jó az idei szüret, 5 perc eső volt összesen eddig, semmi nem hátráltatta a munkát. A minden évben szokásos kezdeti gépproblémákon túlestünk és minden működik, ami külön öröm.
Mi nem tudjuk biztosan az utolsó fajtát sem, mert ez szokott változni, az biztos, hogy a cabernet, merlot vagy kékfrankos lesz.

Vesztergombi Borászat - SzőlőhegyMiben különbözik ez az év a megelőzőkétől?

Hűvösebb volt a virágzás időszaka és a virágkötődés kicsit rosszabb volt, de végül az átlaghőmérséklet magasabb volt, mint a tavalyi és szépen beértek a szőlők és a savak is jók maradtak. Idén kevesebb a lé az átlaghoz képest és jóval kevesebb, mint 2018-ban, de ez a minőséget növeli. Ami a szárazságnak még jó oldala, hogy növényvédelmi szempontból könnyű év volt. Kevesebb permetezéssel is egészségesek maradtak a szőlők.
A fogyasztó számára kevéssé fontos, hogy beférünk a pincébe, de nekünk nagyon az. Ez idén nem mindenkinek sikerült és mi is tartottunk tőle, de minden jó, ha jó a vége.

Milyen bort tervez elsőnek 2020-ast a piacra hozni?

Elsőként a Pinot noir rosét hozzuk forgalomba, de ami igazi érdekessé, hogy idén készül a Malbec második évjárata 2018 után. A 2019-es termést teljesen megették a szarvasok, ez is bizonyítja számunkra, hogy milyen ízletes is ez a fajta. 

Melyik lesz a legrégebbi bor amit ebben az évben hoznak forgalomba a pincéből?

A 2017 nagyborok most jönnek ki és bővülnek is a korábbi évekhez képest. A Csaba Cuvée mellett lesz egy Vintage cuvée, és egy új csúcsborral is piacra lépünk, aminek a neve még nem publikus. Legyen ez meglepetés.

Hányadik évjárata lesz a legrégebbi borának idén szüretkor?

Legrégebben a kékfrankost készítjük, 91 óta és 92 óta van Cabernet és merlot, ezek idén is készülnek.

Ki a kedvenc filmhőse és milyen borral kínálná?

Szeretek filmeket nézni és nem könnyű egy hőst megnevezni, de legyünk trendik és legyen az egy szuperhős Tony Stark, a Vasember. Neki egy Cabernet válogatás adnék, mert ez nagy komoly bor, egyszerre tud kifinomult és erős lenni.

Kupa-Kovács