Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szüreti beszámoló 2020 - Gere Attila

Szüreti beszámoló 2020 - Gere Attila

Akikkel 25 éve együtt várjuk a szüretet - Ezen a héten Gere Attilát kérdeztük és Figula Mihályt! Ők ugyanis, a 25 éves Veritas Borkereskedés partnerei a legelejétől kezdve, azaz 25 éve!! Számunkra is hihetetlen! Jövő héten Thummerer és Vesztergombi Pincészetet keressük fel, velük is 25 éves partneri kapcsolatunk!

Szüreti sorozatunkban kérdéseket teszünk fel a borászoknak, ezúttal Gere Attilának Villányból, az idei szürettel, idei boraikkal, a pincében több éve lapuló palackokkal kapcsolatban. Hogy megy a szüret idén? Miben különbözik ez az év a többitől? Gere Attilát egy rövid időre megzavartuk a szüret alatt, de csak rövid időre, ugyanis idén sietni kell, a kevés csapadék következtében. Megtudhatod melyik bort tervezi legelöszőr piacra dobni a 2020-as évi termésből, na de azt is, melyik a legrégebbi palack, amely az idei évben válik a piac számára is kóstolhatóvá.

Hogy megy szüret? Mióta tart? Előreláthatóan mikor lesz vége ?

Már augusztus 10-én elkezdtük a szüretet az Irsaival, amit a Csillagvölgy pincészet lassan le is palackoz. Ez után nálunk jött a medoc. Ez nagyon jó év lesz, de a szüret mindenkinek komoly kihívásokat jelent. Nagyon kevés volt a csapadék egész évben, már télen is és nagy a szárazság, ráadásul az idő is gyönyörű. Ilyenkor a szőlőérés összetorlódik és túl sok fajtát kéne egyszerre szüretelni. Ha erre nincs ember vagy pincekapacitás, mert a prések épp mással vannak tele, akkor könnyen túlérnek a szőlők. Ilyenkor a könnyed borok veszélybe kerülnek, mert eltűnhetnek a savak és túl nagy lesz a test. Gyorsan kéne leszedni, de ez komoly kihívás. A Cabernet Franc-nak és Sauvignonak még kell idő, azokat kb. október közepére tervezzük, azzal ér majd véget a szüret.

Miben különbözik ez az év a megelőzőkétől?

A legfontosabb különbség a csapadékszegénység, ami meghatározó lesz az évjárat szempontjából. Rengeteg napsütés volt, ami kedvez a késői fajtáknak. Összességében inkább a könnyed boroknál számítok kihívásokra.

Milyen bort tervez elsőnek 2020-ast a piacra hozni?

Nálunk mindig a rosé az első, amivel elég jól állunk. Ez egy házasítás, ahogy mindig. A Csillagvölgyben pedig az Irsai.  

Melyik lesz a legrégebbi bor amit ebben az évben hoznak forgalomba a pincéből?

Az Attilából most a 2012-es van a piacon és most a 2015-öst hozzuk forgalomba. Ennek nagyon jót tesz a hosszú érlelés, hogy már így kerüljön forgalomba.

Hanyadik évjárata lesz a legrégebbi borának idén szüretkor?

A Cabernet franc válogatásunkat már 1993 óta készítjük, idén a 2017-jön a piacra. Ez is nagyon szép év volt.

Végül elárulná nekünk, hogy mi a kedvenc filmje? 

Nem vagyon egy nagy moziba járó és TV-ben sem nagyon nézek filmeket. Mivel eredetileg erdész voltam és sokat jártam az erdőt mindig nagyon szerettem a Vuk című örökérvényű rajzfilmet, amit a gyerekkel is sokszor láttam.