Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Szeleshát - Új kultborászat a Veritasnál a szekszárdi borvidékről

Amikor először tettünk külföldi bortúrákat a legmeglepőbb látványt azok a birtokok nyújtották, amelyek egy tagban lévő 60-80 hektáros területek közepén épültek. Sokszor még kerítéssel is körbevették őket, a közepén a szépen megépített feldolgozó, pince és kóstoló épületek. Nálunk ilyet nagyon ritkán láttunk. A pincészetek apró, néhány hektáros szőlőterületeket birtokoltak elszórva a borvidék nagyobb területén. Sokszor a feldolgozó környékén nem is volt szőlő. Ez egy sajnálatos történelmi adottság.

Ma már azonban van kivétel. Ilyen a Szeleshát birtok Szekszárdról, amelyet egybefüggő, 60 hektáros szőlőterület ölel körbe, olyan, mint egy klasszikus történelmi nagy borászat, pedig eredetileg szőlészetnek indult. Valószínűleg ez tette lehetővé ennek a gyönyörű birtoknak a kialakítását. Szekretár János és felesége a Szeleshátnak nevezett Szekszárdhoz tartozó területen kezdett bele szőlőtermesztésbe. Nulláról indultak, ők telepítették, művelték hihetetlen precizitással szőlőterületeiket. Amik szépen nőttek és mára elérték a 60 hektárt. Mivel Szekretár János szőlész volt, ezért eleinte csak szőlőtermesztésben gondolkodott a család. Csak 2009-re jutottak el arra a pontra, hogy érdemes lenne palackos bort is készíteni. Az édesanya testvérével Lászlóval kezdték el a borászkodást, aminek vezetését a fiatalabb Szekretár János viszi. Ő még ma is csak 33 éves.

A birtokot példás alapossággal, energikusan építették fel és nagyon gyorsan felfigyelt rájuk a borkedvelő közönség. Nagyon jó áron adtak nagyon jó borokat és ez mindig figyelemreméltó.

2013-ban építették az új feldolgozót, amit később kibővítettek, mára 2000 négyzetméteres. Fő fajtáik a Merlot, Kékfrankos és Cabernet Franc, 18-18 és 8 hektárral, de van Cabernet Sauvingnon-juk és Syrah-juk is.

A Szeleshát terület erősen meghatározza boraik stílusát. Ez egy nagyon jó vízháztartású ültetvény, a borok nem lesznek szikárak, túlzottan tanninosak és a savak még nagyon meleg nyarakon is szépek maradnak. Ez pedig megfelel a mai ízlésvilágnak.

Habár nem küldenek sok bort versenyekre néhány szép eredményt már elértek. A Háromfiú Cuvée - 2017 Vinagorán és az Eger-Szekszárd Bikavér párbajon lett első.

Idéntől a Veritas kizárólagosan forgalmazza boraikat. A váltástól az éttermi forgalom felfutását és az internetes értékesítés növekedését várják, reméljük vásárlóinknak is elnyeri tetszését új borászatunk és boraik!  smiley

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: szekszard Szeleshát vörösbor