Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Sauvignon Blanc – Az elegáns vadóc - Szőlőfajtákról kicsit másképp

Sauvignon Blanc – Az elegáns vadóc - Szőlőfajtákról kicsit másképp

Milyen is a Sauvignon Blanc?Sajnos keveseknek adatott meg, hogy egy szőlőfajtát kóstolás alapján felismerjenek. Van azonban néhány kivétel, olyan markáns és a többitől elütő fajták, amit kis gyakorlással bármelyikünk megismer. Ilyen a Sauvignon Blanc, amit nem csak ezért szeretünk.

A Sauvignon Blanc származása

A Sauvignon Blanc-t leginkább kedves, vidám, fiatalos, bohókás bornak ismerjük és kevesen félünk tőle, annak ellenére, hogy neve a „sauvage” vad szóból származik, amelyet a „vigne” szőlő szó egészít ki. Már a 16. században írásos feljegyzések vannak róla és valószínűleg a Loire-völgyéből származik, ahol ma is legismertebb francia termőhelye található, de Bordeaux is versenyez érte. A szőlő származása nem teljesen tisztázott, de az bizonyos, hogy Zöld veltelininek és a Chenin Blanc-nak is rokona, amik szintén Franciaország középső részéről származnak. A Sauvingnon Blanc meglehetősen könnyed életet élt, Bordeaux környékén terjedt el és az egyik átmulatott éjszakán, valamikor 1750 körül spontán kereszteződött a Cabernet Franccal. Ki nem találnánk mi született a frigyből. A Cabernet Sauvignon. Ennek felfedezéséig nehezen tudtuk volna elképzelni, hogy egy könnyed fehérszőlő lehet egy ennyire testes vörös őse. A történet hasonló a Pinot Noirhoz, amelyről kiderült, hogy csak színváltozata a Pinot Blanc-nak.

Sauvignon Blanc Bor-Szőlőfajta-Elegáns, vadóc

A Loire völgye mellett, Sancerre területén termesztik talán a leghíresebb francia Sauvignon Blanc-t. Itt minerálisak a borok a mészkő talajnak köszönhetően, de füves és egres jegyeket is találunk bennük.

A Sauvignon Blanc bor és szőlőfajta jellemzői

Bordeaux fehér és édes borai is főként ebből a fajtából és Semillion-ból állnak, Tokaj versenytársa a Sauternes is ebből készül. Valószínűleg Bordeaux-ból indult világhódító útjára a fajta, az amerikai klónok innen származnak. Az USA-ba már a 19. század végén megérkezett, de legnagyobb sikerét kétségtelenül Új-Zélandon érte el. Az Új-Zélandi Sauvingnon Blanc külön kategóriát teremtett és már kétszer olyan területen termesztik a fajtát, mint a Loire mentén, ahol összesen 10 ezer hektárnyit találunk belőle. Az Új-Zélandi hűvösebb, szeles, sokszor óceánparti ültetvények, - mint a Veritas által importált Yealands - nagyon különleges aromájú borokat adnak. Nem csak a füves, de a trópusi gyümölcsök is olyan könnyen felismerhetőek, hogy szinte kiugranak a pohárból. Sokszor már a palack felnyitásakor megtelik velük a szoba. Maracuja, mangó olyan szerethető világa ez, amely egy csapásra meghódította a fiatalabb borfogyasztók szívét. Aki ilyen borokat iszik előbb-utóbb nagyon könnyen felismeri mással összetéveszthetetlen jegyeit.

A magyar Sauvignon Blanc

A magyar sauvingnon blanc-ok általában nem ilyen erős aromájúak, de füves és citrusos jegyek találhatók benne és nagyon frissek, üdék. Etyeken, Balatonon és a Mátrában is szép tételeket találunk. Aki járt Sauvignon Blanc kóstolónkon, ott sok érdekes, magyar tételt láthatott.

Összes írásunk Sauvignon Blanc témában itt található!

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: Sauvignon Blanc szőlőfajta Yealands