Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Rosé Világnapja – Minden, amit érdemes a roséról tudni

Rosé Világnapja – Minden, amit érdemes a roséról tudni

A világban a rosé-ra általában hasonlóan néznek, mint nálunk. Egyszerűbb nyári ital, amely nem feltétlenül tartozik a borkészítés művészetének legfőbb területei közé. Az elvárás a tiszta gyümölcsös illat, jó savak, frissesség. Ezért is van az, hogy nálunk az egy éves rosé már öregnek számít. Nincs azonban ez mindenhol így. A világ rosé fővárosa egyértelműen Provence, ahol a rosét nem csak italnak, hanem életformának tartják. Szerte a világban hatalmas rajongó tábora van az itteni roséknak, amelyek ugyan a magyar technológiához hasonlóan készülnek, mégis hosszabb ideig eltarthatónak tartják őket. A régió termelésének fele rosé és még kutatóintézettel is rendelkeznek, a különböző színárnyalatokat pedig saját névvel jelölik.

A rosé készítésnek azonban nem csak egyféle technológiája van, ezek szintén főként Franciaországhoz kőtődnek és érdemesnek tarjuk bemutatni őket.

Rosé készítési módszerek

Saignée

Franciául ez a szó azt jelenti „vérezni”. Ez a készítési mód valójában a vörösbor melléktermékének tekinti a rosét. A vörösbor testesebbé, sötétebbé tétele érdekében a leeresztik a lé elejét, amiből nagyon világos rosé lesz, a maradékot pedig héjon tartva vörösborrá érlelik.

Vin Gris

A jelentése "szürke bor", de valójában természetesen halvány rózsaszínű bort takar. Franciaországban akkor hívnak így egy bort, ha a héjjal való találkozás majdnem nulla. Hozzá kell tenni, hogy sok erős színanyaggal rendelkező bor esetén Magyarországon szintén így készítik a bort. Tipikusan a Cabernet, Merlot vagy Kékfrankos fajtákból. Franciaországban ezeket a borokat vin gris-ként címkézik és kevés színanyaggal rendelkező szőlőkből készítik, mint a Cinsault, a Gamay és a Grenache gris.

Színtelenítés

Vannak régiók, ahol a vörösbort kémiai módszerekkel színtelenítik. Különböző abszorbenseket, például aktív szenet használnak a vörösbor színének csökkentésére. Tipikusan ilyen a Olaszországban Emilia-Romagna, ahol ilyen módszerrel még fehér pezsgőket is készítenek. A módszerben használt szén nem a bányászott kőszén, hanem például fából előállított. Ez a módszer természetesen sok értékes zamat anyagot és savat vesz ki a borból, ezért rosszabb minőségű bor jön létre.

Vörös és fehérbor keverése

A világban sokan gondolják, hogy rosét kizárólag így állítanak elő, de mi magyarok ebben sokkal műveltebbek vagyunk. Franciaországban a legmagasabb minősítéssel rendelkező „Made In France” Rosé, vagy „contrôlée” borok esetében még a módszerek keverését sem engedik meg.
Valójában ezt a módszert szinte kizárólag a rozé pezsgő előállításánál használják. A Rosé Champagne előállításakor a borászok a Pinot Noir vagy a Pinot Meunier-t használnak. A tévhit ellenére, szinte sehol nem használják a világon.

 

Rosé régiók

A világ legismertebb rosé készítő területei között nincs ott Magyarország, habár minősége miatt megérdemelné. Ahogy már említettük a leghíresebb Provence, itt jellemzően a Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvèdre szőlőfajtákból készítenek rosét.

Ide sorolható a kicsit északabbra lévő Rhone völgye régió is, ahol a rosét Tavelnek nevezik és Grenache, Cinsault vagy Syrah szőlőből készítik. Ezt csak száraz rosékra és kizárólag a Rhone völgyében készültekre lehet alkalmazni. Az itteni borokat tovább hagyják a héjjal érintkezni, mint Provence-ben és ezért jellemzően sötétebb a színük.

A Bordeaux-i rosét természetesen Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Carménère, Petit Verdot, Merlot szőlőkből készítik. A szokások szerint a Cabernet Franc rosét korán reggel szüretelik, majd a kipréselt levet továbbra is hidegen, hűtve tárolják.

A spanyol Rioja egy, a többi régiótól eltérő, érlelt rosét készít, három kategóriában.

Joven, azaz a fiatal Rosé estén nem írnak elő érlelési szabályokat.

Crianza, ezt 12 hónapig kell érlelni, az idő felét hordóban.

Reserva, ezt két évig érlelik és legalább hat hónapot töltenek a hordóban.

Ezeken kívül természetesen a világ minden táján készítenek rosét, Olaszországon át az újvilág minden szegletéig és népszerűsége mindenhol növekszik.

Tartalomhoz tartozó címkék: rosé rozé