Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Primitivo bor és Puglia – Olasz borok- Olasz bortúra Budapestről - Bortúrák az otthonodban sorozat

Primitivo bor és Puglia – Olasz borok- Olasz bortúra Budapestről - Bortúrák az otthonodban sorozat

Primitivo borok nyomában!
Egy virtuális olasz bortúrához nem is választhatnánk ideálisabb helyszínt, mint Puglia. Ez a híres olasz csizma sarka.

Ideális, mert ide általában a legolcsóbb a repülőjegy az olaszországi úticélok közül és így most elméletileg rengeteg pénz takarítunk meg. Menjünk is, repüljünk le virtuálisan Bariba, Puglia fővárosába és a reptéren béreljünk ki egy szuper kis Fiatot, hamár Alfa Romeót nem merünk vagy nem akarunk. Az olaszoknál ugyanis olcsó az autóbérlés, de nagyon drága a biztosítás. Mivel azonban virtuálisan utazunk, ezért nem kell aggódnunk, hogy átvernek a biztosítással. Mennyivel jobb ez így:)

 Irány Olaszország! Irány Puglia! Kóstoljunk olasz borokat!

Ostuni - Pugliai Borkóstoló, Olasz bortúra, olasz borok

Pugliába 20 éve még szinte senki nem utazott, néhány elvetemült angolon kívül, ma azonban már rengeteg külföldivel találkozunk, még magyarokkal is éppen az olcsó, gyors, repülőjáratnak köszönhetően. Az egész élet jóval olcsóbb, mint északon, a szállodák, az éttermek és az árhoz mérten minden sokkal jobb minőségű, az olasz életérzés jobban tettenérhető a mindennapokban.

Az ókorban erős görög befolyás alatt álló régióban még ma is sok ilyen emléket találunk. Mi azonban főként inni és enni jöttünk smiley. Puglia Olaszország igazi éléskamrája. Itt van a legnagyobb arányban művelhető terület és nagyon sok termékben vezető helyet foglal el. Hihetetlen mennyiségű és nagyon öreg oliva ültetvények vannak. Van olyan terület, ahol minden fa száz évnél idősebb. Két tenger is nyaldossa partjait. A sziklásabb Adria és a másik oldalon a lapos Jón tenger. Az adriai oldalon a valóban festői, sziklákra épült és a tenger felé néző Polignano a mare vagy Monopoli városkákba érdemes egy-egy kört tennünk a Centro Storico, azaz a történelmi belvárosban. Kicsit délebbre, Ostuni, a La Citta Bianca, a fehér város melynek házacskái tényleg szinte csak fehérek, és Lecce az, amibe feltétlenül ellátogathatunk. A másik oldalon a legérdekesebb egyértelműen Gallipoli.

A Pugliai ételek erős görög befolyás alatt állnak ma is. Sok az apró görög jellegű előétel, amiket feltétlenül ki kell próbálni. A legfontosabb azonban, amiért idejöttünk az a Primitivo nevű szőlőfajta. Ez a régió vezető fajtája és óriási sikertörténet lett belőle az elmúlt évtizedekben. 11 ezer hektáron termesztik, ami magyar viszonylatban rendkívül nagy szám, mert több, mint Villány, Szekszárd, Sopron, Somló együttes területe.

Primitivo - Olasz bor a javából

A Primitivo nevét természetesen nem a primitívségről, hanem korai éréséből kapta. Rendkívül ősi fajta és neve a latin ’elsőként érőből’ kapta. Pugliában már augusztusban szüretelik. Nagyon érésbiztos, és korai érése ellenére nagyon testes bort adó fajta. Rokonságban áll egy másik világhírű szőlővel a Zinfandellel, ami Kaliforniában lett híres. Nem véletlen, hogy az USA az olasz borok közül is, a Pugliai borok egyik legnagyobb vevője. Nyáron Horvátországban szintén találkozhatunk a borfajta rokonaival. A Plavac különböző változatainak formájában.

Miért is népszerű? Nagyon jellegzetes bort ad, aminek pugliai stílusát nagyon könnyű felismerni. Fűszeres,főképp karácsonyi és édeskés fűszerekkel van teli, de csokis, lekváros illatokat is találunk. Nagyon testes formájában édeskésnek hat, olyan, mint egy újvilági bor. Ár/érték arányban általában fantasztikus, mert a pugliai olasz borok nagyon jó áron kaphatók. Az a vörösbor, amit általában a hölgyek is imádnak a testessége ellenére. Vannak azonban finomabb, közepesen testes változatai is.

A Veritas Borkereskedés kizárólagosan a Terrecarsiche 1939 olasz borászatot forgalmazza. Ahogy a nevük is jelzi 1939-ben alapították és Puglia azon a részén találhatóak, ahol a mészkő és karszt jellemzi a borvidéket. Castellana Grotte nevű városkában van ez az olasz borászat, ami nem csak borai, de barlangjai miatt is fontos turista látványosság. Legfőbb fajtájuk a Primitivo, de olyan fajtákat is termesztenek, mint a sokkal ritkább a Nero di Troia, amit Puglia görög múltja őrizett meg. Hozzá kell tennünk, hogy idén a pincészet négy bora lett aranyérmes a Mundus Vini versenyen. Ezek mindegyike kapható a Veritasnál.

Olasz bortúra - Pugliában jártunk

Legismertebb brandjük és legkedveltebb boruk a Fanova, amelyek DOC területekről származnak.

Végül pedig, ha valaki egy igazán különleges és nagyon romantikus étteremre vágyik, akkor Pugliában nem nehéz találni ilyet, ahogy más olasz borvidékeken sem. Kedvencünk Ostuni mellett egy Carovigno nevű kisváros főterén, hatalmas lombú fák és több száz éves kopottas házak egyikében található. Az étterem neve Già Sotto l'Arco. Az első emeleten lévő étterem erkélyén csak két asztal fér el, amit, ha szerencsések vagyunk le tudunk foglalni. Most mi virtuálisan biztosan ott ücsörgünk éppen. Egy szerelmes, Shakespeare drámába képzelhetjük magunkat a vacsora alatt, amelyben a két hősszerelmes végre egymásra talál a nyugalom egy aprócska szigetén.

Kilátás a romantikus teraszról - Carovigno - Olasz borokat iszunk

Mellesleg az étel kreatív és fenomenális.

Kovács Tibor

Olasz gasztronómia - Olasz borok - Michelin csillagos étteremben