Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Patrícius Borház Tokaj - Szüret 2022 - Tudományos pontossággal

Patrícius Borház Tokaj - Szüret 2022 - Tudományos pontossággal

Szüreti Beszámoló 2022 sorozatunkban a Patricius Borház van soron. Ritkán találkozunk a borászatoknál olyan vezetővel, aki doktori fokozattal rendelkezik a szőlész-borász szakmában. Dr Molnár Péternek, a Patricius borház birtokigazgatójának Phd fokozata van, ezért akár tudományos alapossággal is beszélhetett volna a 2022 évjáratról, de akkor talán nem értjük meg. Így jót beszélgettünk a Patricius borokról, melyek jó évjáratnak ígérkeznek.

Tokaji Borok-Tokaji Borvidék

Dr Molnár Péter az elmúlt közel 30 évet Tokajon töltötte, tokaji borok között, még ha Eger környékéről származik is. 93-ban gyakornokként került ide és úgy látszik tetszett neki, amit tapasztalt, mert azóta itt van. 29 szüret tapasztalata van mögötte, de még ilyen száraz évet nem látott. Nem is láthatott ilyet 1900 óta senki, mert ez volt  a Tokaji Borvidék elmúlt 120 évének legszárazabb éve. A Patricius Borháznál azonban jól átvészelték ezt a kemény időszakot. Közel 80 hektár szőlőjük van 5 település határában, 7 dűlőben. Nagyon gazdag talajon, ami az első osztályú dűlőkre általában jellemző. A Tokaji borvidéket 40 vulkán alakította ilyen változatossá és tette az egyik legvulkánikusabb régióvá. A hét dűlőjük közül a legrégebbit, a bodrogkisfaludi Várhegy-dűlőt, már az 1300-as években említik a feljegyzések. A pincészet tulajdonosa a Kékessy család is a borvidékhez kötődik történelmileg. Őseik az 1700-as évek óta élnek itt.

A száraz borok szüretét a héten befejezik és az aszály ellenére nagyon szép a termés, amihez hozzájárul birtokaik különlegessége és termelési módszereik. Magyarországon szokatlanul magas a tőkeszám, 6000 hektáronként. Hallottunk történeteket 30 évvel korábbról, amikor a szőlészek nem is tudták elképzelni, hogy ilyen lehetséges, pedig ez Franciaországban teljesen általános. Ott még akár 12 ezerig is elmennek, de van Olaszországban egyetlen egy olyan hektár, ahol 93 ezer a tőkeszám. Az persze már jobban hasonlít a bozótra, mint szőlőre.

Patricius borok:

A 6000 tőkés ültetvényeken tőkénként csak egy kilós terheléssel dolgoznak, ami koncentrált, egészséges szőlőt ad minden évben és az aszályos években még több előnye van. Ilyenkor a szőlőnek sokkal kevesebb energiát kell a talajból nyernie, hogy egészséges fürtöket hozzon létre. Azok az ültetvények sínylik meg jobban az aszályt, ahol sokat termelnek a tőkéken, mert ahhoz sok víz kell a növénynek. Ráadásul régi ültetvényeik vannak és korábbi írásokból tudjuk, hogy ezek jobban bírták az évjáratot. Persze a mennyiség így is kevesebb valamivel, de ezért kárpótol a minőség idén. Szőlőfajták megoszlásánál természetesen a furmintot részesítik előnyben, ebből 60% van. A  20 százaléka hárslevelű, 8 százalék sárgamuskotály és a maradék zéta és kövérszőlő. Hogy birtokaik milyen szemet gyönyörködtetőek,

 

arról 2013-ban szerzett díjuk, Magyarország legszebb szőlőbirtoka árulkodik. 2016-ban pedig az év pincészete lettek.

„Ugyan a száraz borok nagyon harmonikusnak ígérkeznek, szép kifejezők az ízek, kerekek a savak és könnyen fejlődő évjáratot várunk, de az aszúról még korai lenne nyilatkozni.” – mondja Dr Molnár Péter – „Az első szemek már megjelentek, de annak szüretét csak november vége felé fejezzük be és mivel az édes borok viszik a termelés többségét, 60-70%-át, ezért majd csak akkor őrülhetünk. De reménytelinek tűnik az évjárat.”

Szükség is van rá, mert a korábbi évjáratok magasra tették a mércét.

Több, mint 70 nemzetközi arany és platina érmet nyertek boraikkal az elmúlt években.

Idén Bordeaux-ban is aranyat kaptak a 2017-es 5 puttonyos tokaji aszújukra, de amire még ennél is büszkébbek, hogy a Decanter World Wine Award-on tavaly 98 pontot kapott a 2017-es hatputtonyos tokaji aszú. Ez pedig ott platinát ért.

Jó hangulatban fejezzük be a beszélgetést, mert immár a harmadik borász bíztat bennünket egy jó évjárattal, annak ellenére, hogy milyen sok aggodalomra adott okot az aszály idén. Ha még nem olvastátok itt van két szüreti beszámolónk:  Pátzay Borbirtok - Szüret, és a Bujdosó Pincészet - Szüret.

Heti Akciónkban pedig egy Patricius Bort is találtok! Egészségetekre!

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: aranyérem Patricius borház tokaj