Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Olaszrizling: Se nem olasz, sem nem rizling, mégis Olaszrizling - Szőlőfajtákról kicsit másképp

Olaszrizlin bor-Balaton

Mint annyi más bornál az olaszrizlingnél sem lehet teljes bizonyossággal tudni honnan ered. Ausztriában Welshrieslingnek, Horvátországban Grasevinának nevezik, még nálunk és Romániában „olaszozzák”. Ennek ellenére még az is lehet, hogy Franciaországból ered, vagy épp a rómaiak hozták ide. A legkevésbé valószínű, hogy az olaszok. Hogy a tovább bonyolódjon a helyzet az olaszrizligről genetikai vizsgálatok bebizonyították, hogy nincs köze a Németországban olyan híressé vált Riesling fajtához. Szóval igazából se nem olasz, se nem rizling, de a miénk és szeretjük.

Legyen bármi is az eredete nagyon jól érzi magát nálunk és egyre szebb borokat ad. Régen kinőtt a szocializmus fröccsbora korszakból. Jól tűri a különböző klímát és meglehetősen biztonságosan termeszthető fajta. Még nagy melegben és szárazság esetén is megmaradnak savai és nagyon hosszú ideig kint hagyható a tőkén. Figuláék elmondták, hogy ők bizonyos a Balatontól távolabbi területeken a Cabernet Sauvignonnal együtt szüretelik. Ezeket a szőlőket használják prémium boraikhoz, amiket érdemes hordóban is érlelni. Természetesen ez a bor is több arcú, nagy termés esetén könnyedebb, egyszerűbb bort ad, de odafigyeléssel igazi nagy bor készíthető belőle. Vulkánikus területen, mint Badacsony szép mineralitás egészíti ki a virágos és keserű mandulás illatot, amt almás citrusos gyümölcsök árnyalnak. Az olaszrizling majdnem hungarikum, mert a régi monarchia területén termesztik.

Jó savainak és az átlagnál vastagabb héja miatt még aszúsodásra is alkalmas. A Fertő tó osztrák oldalán belőle készítik az ottani természetes édesborokat. Az olaszrizlingben egyre többen látnak potenciált és mivel ez a legnagyobb területen termesztett fehérborunk erre van is lehetősége. Kínálatunkban a Balatonon túl sok érdekes és szép bort talál, vagy ha éppen jó az idő és csak egy kis fröccsözésre vágyik, akkor ehhez is talál kellemes jó savú friss borokat.