Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

November a Szeleshát Borbirtoknál - November Bor

November a Szeleshát Borbirtoknál - November Bor

Azt már előző róluk szóló írásunkból tudhatjátok, hogy odavagyunk a Szeleshát 2017-es évjáratáért. Annyira, hogy elmentük hozzájuk és újra megkóstoltuk. Az apropó azonban a November nevű boruk és a novemberi életérzés. Ez a tél kapuja, amikor visszavonhatatlanul eltűnik a jó idő esélye, de a borászoknak ilyenkor több idejük van egy kicsit merengeni, elmélyülni. Ezt az életérzést örökítették meg borukban. A látogatást feldobta, hogy a kóstolón részt vett Rosta Krisztina borász szupercuki gasztro-kutyája is.

Szeleshát Pincészet és a gasztro-kutya

A szarvasgomba nem véletlenül olyan értékes és fontos gasztronómiai kiegészítő. A mai napig csak hagyományos módon, Szeleshát Pincészet és a Gasztrokutya főként kutyákkal keresve lehet gyűjteni. Ez nem könnyű feladat, csak a legügyesebb és legjobban kiképzett kutyák képesek rátalálni. Mind közül is a legalkalmasabbnak tartott egy általunk soha nem hallott, megjegyezhetetlen nevű olasz fajta. Ami talán félelmetes szarvasgomba vadász, de hihetetlenül aranyos és bohó. Rosta Krisztina nemcsak fantasztikus borokkal ismertetett meg bennünket, de egy ilyen kutyussal is. Gida Lagotto Romagnolo fajtájú és rendkívül vidáman rohangál a Szeleshát udvarán. Hát persze, mi illene jobban egy borászhoz, mint egy gasztro-kutya, amely a világ legértékesebb ételét képes kiszagolni a föld alatt is. Éppen ezért a kóstoló alatt nem tudtam kiverni a fejemből a gondolatot, hogy ez a szőrgombóc mennyivel egyszerűbben ismerné fel az borokat, ha képesek lennénk megtanítani rá.  

Szeleshát Pincészet - Pedantéria és szenvedély

A régi mondás szerint: Soha nincs második esélyed, hogy első benyomást tegyél. A Szeleshátnál az első benyomás pedig rendkívül pozitív. Patika tisztaság és rend, minden a helyén, minden makulátlan, szeleshát Borok - Rosta Kriszta Borász nincsenek elhagyott csövek, foltok a padlón, itt-ott elhagyott szerszámok. Sokan elfelejtik, hogy a borászat nem csak művészet, de élelmiszeripar is, ahol olyan terméket állítanak elő, amit utána mások elfogyasztanak. Ezért a higiénia rendkívül fontos. Rosta Krisztináról már korábbi írásunkból megtudhattuk, hogy valóban szenvedélyesen szereti a szakmáját, izgatottan várja a szüretet és jó előre ezt tervezgeti, szinte személyes viszonyt ápol a különböző dűlőkkel és az onnan készült borokkal. Most azt is láttuk, hogy a tervezgetésnek van eredménye is. A borkészítés nem csak szenvedéllyel, de pedánsan is zajlik. A technológiai folyamatok, precízen, a tervnek megfelelően történnek, láthatólag nincs káosz, minden a legnagyobb rendben. 

Az épület, vagyis épületek, mert van egy régebbi és egy új, nem csak impozánsak, de nagyon praktikusak is. A 60 hektáros egybefüggő birtok minden szőlőjét képesek befogadni. A szőlőbirtok maga tényleg lenyűgöző. Ilyen nagy egybefüggő terület nem látni Magyarországon és ilyen rendbentartott ültetvények is ritkák. Szekretár János mindig is híres volt arról, hogy milyen maximalista a szőlőjével kapcsolatban és ez meg is látszik rajta.

A terület egy olyan borász számára, mint Krisztina, igazi kincses bánya. Sok különböző fekvésű dűlő, amelynek termését külön szedik és érlelik, ami minden évben lehetőséget ad az alkotói szabadságnak, hogy a különböző karakterű borokból alkossanak.

 

Szeleshát Borok - November Bor

A november sokszor nem túl vidám hónap. Általában ekkor ér végzetesen véget a jobb idő és félelmetesen közeledik a tél. Hamar sötétedik és az ember legszívesebb bekuckózna otthon, begyújtana a kandallóban, ha van neki és valami jó vöröset kortyolgatna csak úgy magában, nem a vacsorához. A borászoknak azonban ez a hónap egyúttal a szüret végét is jelenti. Lement a nagy roham, már minden bor a pincében van, kiforrott és kevesebb munka van vele, mint az átlagos hónapokban. Ilyenkor van idő pihenni, elmélyülni és élvezni az előző évjáratokat. Ebből a két életérzésből született a November nevű bor, amely 75%-ban Cabernet Franc és 25% Merlot bort tartalmaz. Közepesen testes, de selymes, tele melegséggel, olyan, ami étel nélkül is jól esik, annál jobban, minél barátságtalanabb az idő odakint. Ezért, amikor rövidülnek a nappalok és már sötétben érünk haza érdemes kinyitni egy ilyen palackot, ami különlegesen jó ár/érték aránnyal is kedvez a fogyasztónak.

A biztonság kedvéért végigkóstoltuk a Szeleshát Szőlőbirtok 2017-es évjárat többi borát is és újra csak megerősíthetjük, hogy valóban nagy évjárat, nagy borokkal. Kíváncsi lennék Gida kutya véleményére is, de hiába kérdeztem nem nyilatkozott.

Szeleshát Borok - November Bor

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: vörösbor