Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Nőnap és borok - Nők a bor világában

Nőnap és borok - Nők a bor világában

Jól ismert, hogy az elmúlt évtizedekben a nők váltak a fő döntéshozóvá a borválasztásnál és vannak országok, ahol ők is a komolyabb borfogyasztók. Talán sokan azt gondolják, hogy a szakmában ennek ellenére háttérbe vannak szorítva. Ez igaz lehet a tulajdonosi oldalon, de a szakértői és borász szakmában egyre komolyabb szerepet kapnak. Az általunk forgalmazott borok elkészítésében is sok nő kap fontos szerepet. Ezzel a kis összefoglalóval kívánunk minden hölgynek kellemes nőnapot, további sok sikert a nőknek a borszakmában és jó borozást.

Borszakértők és tulajdonosok

Nagy utat tettek meg a nők a 19. század végétől, amikor ők voltak az antialkoholista mozgalmak élharcosai, máig, amikor ők váltak a borvásárlások fő döntéshozóivá. De nem csak a fogyasztói, hanem szakérői oldalon is, ma már jó néhány befolyásos nemzetközi szakember is nő. Talán a legismertebb, akit a magyar borkedvelők is ismerhetnek, Jancis Robinson, aki Magyarországon is megfordult néhányszor és tartott előadásokat. A hölgy az egyik legismertebb borszakértője korunknak és a nők borszakmában elfoglalt fontos helyzetének egyik szimbóluma. Monumentális könyve az Oxford Companion to wine az egyik legfontosabb munka a világ borairól.

Sokan gondolják azt, hogy a nők kóstolási képességei jobbak, mint a férfiaké, amit természetesen teljesen általánosan kijelenteni nem lehet, de ez a hit is hozzájárulhat ahhoz, hogy a nők szívesen vesznek részt boros képzéseken. Magyarországon például a legnevesebb képzéseket már hosszú ideje Mészáros Gabriella vezeti, de Debreczeni Mónika a Vylyan vezető tulajdonosa is magas szintű WSET végzettséggel rendelkezik. Ő egyébként talán a legrégebben a szakmában dolgozó, női tulajdonos az országban. Véleménye ugyan az, hogy a mindennapi küzdelemben teljesen mindegy, hogy az ember férfi vagy nő pont úgy kell dolgozni, de a kollégákhoz való érzelmi viszonyban ő is úgy gondolja, hogy van szerepe a nőiségnek. Sok borász kolléganőjével van hosszú érzelmes barátsága és létezik szolidaritás, egymással törődés is közöttük, ami talán megkülönbözteti őket a férfi szakmabeliektől.

A második generációs nők

Vannak olyan női szakemberek, akik második esetleg harmadik generációsként születtek bele a borágazatba. A legismertebb talán Gere Andrea, aki már teljes egészében részt vesz a Gere borászat munkájában. Nem véletlenül változtatták meg a címkéken a feliratot Gere Attiláról, Gere A.-ra. Az A itt Attilát és Andreát is jelenti.

Bárdos Elvira egy sajnálatos haláleset miatt csöppent bele a borászkodásba, de kemény kitartással áll helyt benne.

A Dubicz borászatot immár két nő képviseli, Dunai Bernadett és lánya Dunai Ágnes. Őseiket még még Dubicznak hívták, erről változtatták meg nevüket Dunaira. Az ő vezetésükkel a borászat a gyöngyösi régió vezetőjévé nőtte ki magát.

Az egyik legérdekesebb történet a Thummerer borászaté. Ezt már többször neveztük a legcsaládibb pincészetnek, mert az egész család benne dolgozik már az unokákig menően. Thummerer Vilmos és felesége Katalin mindig is közösen építették a borászatot. Lányuk már régen részt vesz benne, főleg a borturisztikai ügyeket intézi. De lány unokájuk Pulay Polett már az egyik vezetője lett a cégnek és nagyszerűen helyt áll a feladatban még kisgyermeke mellett is.

A Sauska borászatot ugyan édesapja kezdte el, de mára Sauska Andrea is tulajdonosa, aki aktívan vesz részt annak menedzselésében. Náluk Villányban ráadásul a borász is egy hölgy.

Nőnap és borok

Női borászok

Vannak olyan borászatok, amelyeket ugyan nem nőkhöz kötünk, de női borászaik vannak. Ahogy említettük ilyen a Sauska Villányi borászata. Futó Júlia az egyik legtehetségesebb magyar borász, aki már jó ideje felelős a Sauska borok magas minőségéért. Aki kóstolja borait, tudhatja, hogy nagyon megbízható munkát végez.  

A másik hölgy, aki az általunk forgalmazott borok készítésért felel, a Szeleshát borásza, Rosta Krisztina. Róla már többször írtunk. Precizitását, lelkesedését és aranyos kutyáját már ismerhetik olvasóink. Munkájának köszönhetően nagyon magas színvonalú borok születnek a gyönyörű Szeleshát birtokról.

Külföldi borászataink

Van két borászat is kínálatunkban, amelyekben nők fontos szerepet töltenek be. Az egyik az olasz Fanti, a Brunello régióból. Ezt ma a család legidősebb lánya vezeti, Elisa Fanti. A család több száz éve él ezen a vidéken és több száz éve készítenek bort és olíva olajat. Elisa viszi tovább ezt a régi hagyományt és sok nemzetközi elismerést gyűjtött be munkájáért.

Talán a legsikeresebb női borászt hagytuk a végére. A hölgyet a Drink Business magazin a világ borszakmája legbefolyásosabb nőjének választotta 2018-ban. Ő a Yealands Új-Zélandi borászat főborásza, Natalie Christensen. A hölgy meglehetősen különleges kacskaringós életutat futott be, mert klasszikus zenét tanult és nagybőgős lett. Innen nyergelt át a borász szakmára és futott be meggyőző karriert. A nagybőgőzést azért nem hagyta abban és a Yealands birtokon zenekarával időnként koncerteznek.

Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

Kupa-Kovács