Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Böjti időszak: Ihatok, -vagy nem ihatok bort, esetleg pálinkát?!

Böjti időszak: Ihatok, -vagy nem ihatok bort, esetleg pálinkát?!

Nagyböjt, hamvazószerda..sajnos vége van a torkos csütörtöknek is....Na de a nagy kérdés, böjtölhetünk-e kedvenc boraink társaságában? Mikor kezdődik a Nagyböjt és mikor van vége? Lássuk....

Bizonyára mindenki számára ismerős ez a szó, ha máshonnan nem is, akkor középiskola történelem óráin biztosan szó esett róla. Magyarországon már nem olyan népszerű ez a „böjti időszak” mint régen, de ez előzi meg a sokak által kedvelt mozgó ünnepet: a Húsvétot. Mozgó ünnepnek hívjuk, mert nincs egy meghatározott dátuma, ami minden évben ismétlődik. A IV. században úgy fogalmazták meg, hogy ez mindig egy másik dátumra essen: "tavaszi napéjegyenlőség utáni első holdtöltét követő első vasárnap" - ez a húsvéti időszak dátuma.

Térjünk vissza a Nagyböjtre, aminek a kezdete idén február 26.-ára esett.

Hamvazószerda.

Miért nevezzük HAMVAZÓ szerdának?

Mert a hamu a keresztény vallásban a bűnbánat jelképe és ezzel el is érkeztünk a böjt lényegéhez és céljához, ami a bűnbánat, az áldozathozatal és végül a megtisztulás.

A böjt 40 napig tart húsvétvasárnapig, ez idén április 11.-ére esik. Még egy érdekesség, hogy az egyház a vasárnapokat nem tekinti böjti napnak, tehát akkor nem vonatkozik semmilyen szabály a hívőkre.

A 40 napból is két nap sokkal meghatározóbb a többinél, ugyanis Hamvazószerdán és Nagypénteken még szigorúbbak a szabályok, mint a többi 38 napon. A két nap csak háromszor lehet étkezni és ebből csak egyszer lehet jól lakni.

NEM MINDENKI BÖJTÖLHET!

Nem böjtölhet, aki 18 életévét még nem töltötte be, illetve aki 60 már elmúlt.

Nem böjtölhet, aki terhes vagy szoptat, diabéteszes, TBC-s, veseelégtelensége van, vérkeringési betegsége, pajzsmirigy túlműködése vagy pszichiátriai problémákkal küzd.

A böjtöt, mint megtisztulási folyamatot sok más vallás is elismeri. Ilyen a görög, perzsa, egyiptomi, indián és még a keleti jógatanítások is.

Az iszlám is tartja a böjti időszakot, de náluk nem csak az étkezést érinti, hanem az alkoholfogyasztást, tisztálkodást és szexuális életet is.

Az a jó hírünk van számotokra, hogy a keresztény vallás egyáltalán nem tiltja, hogy alkoholt fogyasszunk. Ez azt jelenti, hogy böjti időszak alatt is kedvünkre ihatjuk kedvenc borunkat és ami még jobb, hogy a keresztény vallásban a 40 nap alatt bármikor fogyaszthatunk halat, mivel ők hideg és nem melegvérű állatok.

Megtisztulás közben tehát összegezve ihatsz és ehetsz ugyanolyan fantasztikus dolgokat mint eddig, pár apró változtatással.

Látogassatok el a Veritas webshopjára és böjtöljetek kedvenc borotokkal, mert a kikapcsolódás mindenkinek jár!