Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Toszkána - Toszkán borok - Mindenki szerelme

Toszkána - Toszkán borok - Mindenki szerelme

Az úgy volt, hogy egyszer csak mindenki beleszeretett Toszkánába, a Hollywoodi sztároktól, az eliten át a magyar bloggerekig:)...Nem csak a borokba, nem csak az ételekbe, nem csak a tájba és az építészetbe, a történelembe, hanem úgy egészen mindenbe. A toszkán létezésbe.

Toszkána, Chianti - Mindenki szerelme, gyönyörű szőlőültetvények

Aki autózott a toszkán dombokon, látta a Firenzei dómot, Siena főterét, San Gimingnano tornyait, aki kóstolt bort Castellina in Chianti középkori falai között, körülnézett a lenyűgöző tájon Montepulciano városházának tornyából, annak nem kell magyarázni miről beszélek. A szívet melengető látvány, a kulturális és gasztronómiai gazdagság tényleg lenyűgöző. Ahogy Szerb Antal írta az Utas és Holdvilágban: Itália egyetlen négyzetkilométerére több történelem jut, amit a legtöbb országra Európában.

Toszkánai városka - Nemcsak Chiantit kóstolunk - Olasz Borvidék-Olasz borokInkább az a furcsa, hogy Toszkána nem volt mindig ennyire népszerű. Igazából a toszkán borok csak a 80-as években kezdték el világhódító útjukat, igaz azóta meg sem állnak. Mára Toszkána lett a világ gasztronómiai célpontjainak egyik legnépszerűbbike. Ezért még szomorúbb, hogy idén májusban, nem ihatunk Chiantit valóságosan a lágy dombokra néző teraszon. Természetesen tehetünk Toszkánába egy virtuális túrát és kóstolhatunk hozzá nagyszerű borokat, amit a Veritas akár 24 óra múlva kiszállít nekünk.

Legszebb olasz vidék, Toszkána - Olasz borok nyomában

Toszkánát régen a Chiantival azonosították és sokan gondolták azt, hogy ez egyszerű bor, ami sok előítéletet szült. Az enyémet is, de ez hatalmas tévedés. Aki ezt megértette velem az egy két Michelin csillagos étterem, a Caino tulajdonosa, Maurizio volt. Meglehetősen hiteles személy, akinek 22 ezer palackos pincéjéről külön érdemes lenne beszélni. Azt mondta nekem: miért hiszed, hogy ismered a Chiantit, sokezer különfélét készítenek. Hányat kóstoltál? És igaza volt. A Chianti olyan bor, amiben mindenki megtalálhatja az örömöt.

Toszkána azonban jóval több, mint a Chianti. Ott vannak például a Caino és a hozzá hasonló éttermek. Montermerano egy 300 lelkes kis középkori városka. Ebben egy még középkoribb házban található a 24 fő befogadására alkalmas Caino, ami szinte csak éttermecske. Maurizio és felesége Valeria viszik és már hosszú ideje a régió egyik vezető gasztronómiai szentélye. Két Michelin csillaggal és 22 ezer palackos borpincével rendelkeznek. Hány évtizedre van szükség, hogy 24 vendég azt elfogyassza? De ilyen a szenvedély, amit Olaszországban mindenhol megtalálsz.

Olasz borokat kóstoltunk, Toszkána, mindenki szerelme - Toszkán borvidék, nemcsak ChiantiA Caino középkori házacskája azonban új építésűnek számít a Verazzano pincészet birtokához képest. Az a VII. század óta van a család tulajdonában és itt született 1485-ben az a Verazzano, aki felfedezte a mai New Yorkot és a keleti part jó részét. El is nevezték róla a State Islandot és New Yorkot összekötő hidat. Chianti Classico boruk volt már a világ legjobb Chiantija is. A Veritas kizárólagosan forgalmazza Magyarországon.

A toszkán vidék nagyon változatos borokat ad, meglepő, hogy szinte teljes egészpében a Sangiovese szőlőfajtából. Montalcino nemzetközileg az egyik legismertebb település Toszkánában, hatalmas testű Brunello boraikkal, de aki valami kevésbé felkapott városkára vágyik, az Montepulcianoba menjen. A relative magas domb tetején tornyosuló apró város Nobile nevű borairól ismert. A Vino Nobile di Montepulciano minerálisabb és elegánsabb formáját adja a Sangiovesenek, ami nem jellemző a többi régióra. Aki Montepulcianoban egy igazán gyönyörű, modern borászatot akar látni, annak meg kell látogatnia a Polizianot, a régió egyik vezető pincészetét. 2016-os Nobile borukat a Wine Spectator top 100 borába választották. Őket is a Veritas forgalmazza kizárólagosan Magyarországon.

Chianti ültetvények - Toszkána - Oasz borok

Toszkánáról ugyan a borok és a történelem jutnak eszünkbe, de gyönyörű tengerpartja is van. Maremma a neve ennek a résznek, ahol természetesen borokat is készítenek, de itt található Monte Argentario félsziget is, ami vadregényes strandjaival egészen különleges élményt nyújt. Agrigento - Olaszország, Toszkána tengerpartján is lehet bort kóstolniMit együnk Toszkánában, ha nincs lehetőségünk eljutni a Cainoba? Ugyan szinte minden településnek van saját tésztája, de mindenképpen próbáljuk ki a Pici-t, mert az a legtoszkánabb, kézzel készített házi tészta, melyet egyenként sodornak meg, így sokkal durvább a felülete, teljesen mást élményt nyújt mint a spagetti. Pici - Maremma-Toszká tészta a javából-Olasz vöröborral tálalva tökéletes

Egyszer még a húst ritkán fogyasztóknak is érdemes kipróbálni a Fiorentina steak-et, amiből a legjobbat a híres Chianina nevű marha húsából lehet készíteni. Erre a húsra előzetesen lelkileg fel kell készülni, mert minden alkalommal nagyobb, mint 1kg, de gyakran a 2 kg-hoz áll közelebb. Szerencsére csonttal együtt. A jó hír, hogy ehhez azonban tökéletesen passzol egy Chianti vagy egy Nobile.

Olasz csúcsgasztronómia - Olasz borok

Kalandra fel! Találkozunk a Webshopon!

Kovács Tibor