Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Malbec – Argentína szőlőfajtája

Malbec – Argentína szőlőfajtája

A Malbec forradalom a 90-es évek óta tart és úgy tűnik nem akar véget érni. Az argetinok nemzeti szőlőfajtája, amit ők mentettek meg az enyészettől egyre népszerűbb a világban és Magyarországon is. Nem csoda, a nagy testű, de bársonyos, nem túl tanninos borok kedvelőinek ez a legjobban megfelelő fajta.

A Malbecet ma már mindenki Argentínához köti, ez a nemzeti borok és a világ Malbec ültetvényeinek 75%-a náluk található. Eredetileg, ahogyan sok fajta ez is francia volt, Bordeaux-i, amit jól lehetett házasításokban használni, de Bordeauxban ennek ellenére hálátlan fajtának tartották. Nem bírta jól az ottani klímát és gyakran volt gond a terméssel, sem nem volt elég meleg, sem nem elég száraz az időjárás neki. A filoxéria után ez is egy olyan szőlőfajta volt, ami könnyen eltűnhetett volna, ha nem lettek volna kalandvágyó franciák, akik részben kényszerből a világ különböző pontjaira utaztak és magukkal vitték a tudást és a szőlőfajtákat.

Malbec argentin malbec újra elérhető
 

Az egyik ilyen úti cél Argentína volt, ahol a borkultúra már ekkor is igen magas szintet ért el. Az óvilági problémák elől francia, olasz és spanyol borkészítő családok költöztek oda. Az argentín Malbec-et Michel Aimé Pouget, francia szakértőnek köszönhetjük. 1853-ban ő kezdett el új szőlőfajtákat telepíteni, közöttük a Malbec-et, amelyről kiderült nagyon jól érzi magát ott és különösen kedveli a magaslati ültetvényeket. Argentínában ilyenből pedig ma már nagyon sokat találunk. A Malbec behízelgőbb, selymesebb a nagy francia fajtáknál, mint a Cabernet Sauvignon. Ugyan nagy testű, de tanninjai lágyabbak, ezért azok kedvelik, akik nem szeretik az erősebb tanninnal rendelkező borokat. Az argentin és a francia Malbec azonban különbözik egymástól.

Malbec borok

Franciaországban ma szinte kizárólag Cahors környékén található a fajta. Az argentin gyümölcsösebb, szilva, cseresznye, de találunk benne tejcsokit, violát. A francia inkább bőrös, kesernyés, akár még zöldes és borsos aromákat is tartalmaz és magasabbak a savai.

A Malbec forradalom a 90-es években indult és mára a világ egyik legismertebb és legnépszerűbb nemzetközi fajtájává vált.

Tartalomhoz tartozó címkék: Argentína malbec