Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A magnumon túl - A méret a lényeg – Borosüveg kisokos, biblia ismerettel

A magnumon túl - A méret a lényeg –  Borosüveg kisokos, biblia ismerettel

Valószínűleg az utolsó dolog a bibliai alakok lennének, akiket egy borral nem foglalkozó ember összehozna a borosüveg méretekkel, de valami furcsa módon a nagyobb méretű üvegek róluk vannak elnevezve. A borosüveg méretekről megtudhattok sok mindent blogunkból, de aki a biztos tudást keresi, annak semmiképpen nem ezt a témát ajánlanám. Van némi bizonytalanság és zavar körülötte.  

Magnum borok és a más méretek

Úgy tartjuk, hogy a bor szebben érik nagyobb üvegben, egy magnumban például. Ennél nagyobb üvegekkel Magyarországon ritkán találkozunk, maximum egy három literes dupla magnummal. Az üvegek maguk lenyűgözőek és különleges hangulatot teremtenek egy asztalon, egy eseményen.

A nagy üvegek tipikusan nagy eseményekhez illenek, mert annak elfogyasztásához nem elég egy-két ember. Egy nagyobb társaságban azonban elképesztőn jól mutat egy nagyméretű üveg felbontása. Nem is beszélve arról, hogy milyen fantasztikus ajándék egy ilyen üveg bor. Nálunk már kapható egy Bordeaux-i vörös - múlt héten bemutattuk új francia borainkat: "Kis Franca Forradalom a Veritasnál" című blogbejegyzésünkben -  ami jó alkalom a blogunkhoz. Ez egy Jéroboam méretű, ami ebben az esetben 5 literes. Szigorúan ebben az esetben. A problémák ugyanis itt súlyosbodnak, de igazából már korábban a dupla magnumnál elkezdődtek. 

A Magnum, avagy a Bojtos Tyúk

A dupla magnumot ugyanis egyes helyeken nevezik Marie Jaenne-nek. Amiről máshol megtudhatjuk, hogy valójában csak 2,25 liter méretű. Az elnevezést Bordeaux-ban használják, azt viszont már csak találgatják honnan jött. A 18. században volt egy vésnök nő, aki lehet a névadó, de ez korántsem biztos. Hogy bonyolítsuk a dolgot ezt a méretet Portóban Tregnumnak nevezik és a bortól kicsit eltávoldva Skóciában Tappit Hen-nek, vagyis Bojtos Tyúknak. Igaz ezek az üvegek a valóságban csak 2,1 literesek.

Jéroboam

Az igazi problémák a Jéroboam-nál kezdődnek. Jéroboam egy zsidó király volt, aki időszámításunk előtti 10. században élt és a nevének jelentése, „Aki felemeli az embereket”. A biztos információknak ezzel vége, és az emberben az alábbi kérdések merülnek fel azonnal.

Miért neveznek el egy borosüveg méretet egy bibliai királyról? Miért nevezték el a legtöbb nagy méretet bibliai személyekről?

Sajnos nem tudható pontosan és úgy tűnik ez véletlenek sorozatának köszönhető.  A nagyobb üvegeket főként a Champagne régióban és Bordeauxban használták. Itt már a 18. század eléjén is gyakori volt a nagyobb üvegméret. A Jéroboam méret Bordeuaux-ban kapta a nevét, de nem tudható pontosan miért. Már 1725-ben ezt a nevet használták, de az adatok szerint inkább 4 üvegnyi, 3 literes, dupla magnum méretre. Az elnevezés átkerült Champagne-ba és ott aztán ismeretlen névadók szépen továbbvitték a bibliai neveket a nagyobb méretekre. Talán a költészetnek is lehet köze a névadáshoz, mert egy legenda szerint egy Eugene Destuche nevű középkori költő verseiben megtaláljuk ezeknek a királyoknak a nevét. A legenda olyan mértékű, hogy az interneten a fenti költőről egy apró morzsányi információt sem lehet fellelni ezen kívül. Így talán ő maga is legenda.

A Jéroboam a legutálatosabb üveg. Ahány helyen keres róla információt az ember, annyi méretet takarhat. 3 és 5 liter között szinte bármit. Vannak 444 cl-es méretek és 4,5 literesek is. Ezért, ha ilyen üveggel találkozunk, mindig meg kell nézni, hogy a pincészet milyen méretet ír rá. A nálunk kapható Champagne 3 literes, de a Bordeaux-i 5 literes. Mivel a Champagne régióban jóval fontosabbak a nagy üvegek, ezért a hátralévőkben az ő kategorizációjukat használom.

De előtte még egy gyakorlati probléma. Hogyan tegyünk be a hűtőbe egy óriási pezsgős üveget? Az igazság az, hogy nem tudom a pontos választ. Amikor nekem ilyet kellett tennem, mindent kipakoltam egy polcról és keresztben épp elfért a magnum üveg, de eggyel nagyobb mérettel már gondban lettem volna. Azt ajánlom, ha valaki óriási üvegekkel áld meg az ég, vegyen hozzá jeget és jegesvödröt. Persze a vörös bor ivók sokkal jobb helyzetben vannak.

Roboám, Matuzsálem, Salmanazar, Baltazár.....

Szóval, ha valaki olyan szerencsés és kap egy 4,5 literes Champagne-t, akkor az egy Rehoboam (Roboám) méretű üvegben lesz. Ő Salamon király fia volt és szintén időszámítás előtt a 10. században élt. A következő méret a 6 literes, amit Methuselah-nak (Matuzsálem) neveznek, aki a leghosszabban élt embernek ír le a biblia. 996 évesen halt meg és az Özönvíz előtti ősatyák egyike volt. Nevének jelentése a kard férfija.

Salmanazar (Szalmanazár) egy Asszír király volt, aki már a 9. században élt, de nem ezért nevezték el róla a 9 literes üveget.

Balthazar (Baltazár) a három királyok egyike volt, valójában varázsló, akik a kis Jézust felkeresték. 12 literes varázslatos méretű üveg kapta a nevét róla. Ilyen méreteket már csak a mesében láthatunk. Egy nagyobb Champagne ház ilyen méretű itala komoly összegekbe kerül. Egy ilyen Moet ára már 600 ezer forint fölötti.

Ne is beszéljünk az ennél nagyobb üvegekről, de ezekhez már szinte hűtőházra van szükségünk, ha megfelelő hőmérsékleten szeretnénk fogyasztani. Ez pedig a 15 literes Nebuchadnezzar (Nabukodonozor ) Babilon királya a hatodik századból. 15 literes

A következő a 18 literes Melchior a három királyok egy másik tagja.

Az ennél nagyobb üvegek már a legendák világába vesznek. A 20 literes Solomon, (Salamon) Izrael 3. királya, aki Dávid fia volt és a Talmus és a Korán prófétája is és bölcsességéről híres.

Goliath (Góliát) vagy más néven Primat 27 literes és nem ez a legnagyobb üveg, neve ellenére. Ő az az óriás, a Dávid és Góliát történetből, aki a Filiszteusok elleni háborúban Dávid legyőzött.

A csúcs, Melchizedek (Melkisédek), nevének jelentése az igazság királya. Szálem uralkodója volt és Dávid király idején élt. Az igazság az, hogy az ilyen ritkaságok ára elképzelhetetlenül magas, 4 millió forint körül van és nem is könnyű beszerezni. Sőt meginni sem. Ehhez már nem elég egy családi vacsora még a legedzettebbeknek sem.

 

Aki ennél nagyobb bort akar, annak már hordót kell vennie, de talán megelégedhetünk ezzel a mérettel is. Ha nem is oldottuk meg a nagy palackok elnevezésének rejtélyét, egy kicsivel többet tudunk róluk.

 

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: Francia bor