Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Díjazták a magyar pálinkákat: kajszi lett az idei év legjobbja

A Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája kapta az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet, amelyet idén először adtak át a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményén. A 2019. év programra 24 pálinkaház nevezett, ebből pedig 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé.

2014-ben még 723 ezer hektoliterfok volt a kereskedelmi főzdék által előállított pálinkamennyiség, ez 2017-re meghaladta az 1 millió hektoliterfokot, ami több mint 5,5 millió palack fél literes 50%-os terméknek felel meg - írja közleményében az Agrárminisztérium. Az elmúlt 15 évben a pálinka előállításának technológiai háttere, ismertsége és fogyasztói megbecsültsége is sokat javult.

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó eseményen elmondta, hogy a Nemzeti Pálinkakiválóság Program ötlete 2014-ben indult. A program célja a pálinka megismertetése a bel- és külföldi fogyasztókkal. A célközönségben fontos tudatosítani a pálinka gasztronómiai jelentőségét, népszerűsíteni élvezetének igényesebb formáit. Szeretnénk a tételek analitikai és érzékszervi minősítésével egy olyan gyűjteményt létrehozni, ahol az egyes pálinkák alkalmasak marketing célú bemutatásra. Emellett erősíteni kívánjuk a pálinka-előállítók helyzetét úgy, hogy közvetve szolgáljuk a gyümölcstermelők érdekeit is - tette hozzá.

A Pálinkakiválóság Program egy teljesen önálló megmérettetés, vagyis az Országos Pálinka Versenytől függetlenül került megrendezésre. Szintén újdonság, hogy idén először a kötelező alkategóriákban TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül egy elnyerte az Agrárminisztérium Pálinkája 2019 címet. Az elismerést elsőként a Márton és Lányai Pálinkafőzde magyar kajszibarack pálinkája kapta. A 2019. évi programra 24 pálinkaház 157 tétele nevezett, ebből 22 pálinkaház 93 tétele került a Pálinkakiválóságok és a TOP Pálinkakiválóságok közé.

 

Rendezés:
Nézet: