Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Luxus tájbor – Szuper Toszkán - Querciabella Camartina

Luxus tájbor – Szuper Toszkán - Querciabella Camartina

Luxus tájbor – Szuper Toszkán - Querciabella Camartina

Régen, amikor tájborról beszéltünk mindig egy alacsonyabb minőségre gondoltunk. A luxus tájbor ismeretlen kategória volt. A Super Tuscan vagy Szuper Toszkán borok azonban büszkén viselik a tájbor címkét, azaz IGT-t, mert ezzel is különlegességüket jelzik. Tökéletes ajándék Valentin napra férfiaknak vagy persze vörösbort kedvelő hölgyeknek, ezzel biztosan meglepetést okozunk!

A lázadók bora

A toszkán és ezen belül is a Chianti classico borszabályozás meglehetősen szigorú és a régiek közé tartozik. Már 1872-ben meghatározták a használható szőlők fajtáját. Akkor még fehér szőlőt a Malvasiat is lehetett használni, a 70% Sangiovese és Canaiolo mellett. Ma is szigorú előírások vannak, mind a telepíthető fajtákra, mind a különböző borfajták arányára, a megtermelhető mennyiségre és az érlelés hosszára. Kísérletezők azonban mindenhol vannak, lázadók, akik kipróbálnak „idegen” fajtákat, mint a francia Cabernet Sauvignon és a Merlot. A 70-es és a 80-as években néhány borász elkezdte szándékosan megsérteni a szigorú bortörvényeket. Cabernet-t és Merlot-t kevert a Sangiovesehez. A törvény szerint ezt nem lehetett DOC vagy DOCG jelzéssel forgalomba hozni, ezért azt asztali borként került a piacra, annak ellenére, hogy az ára már akkor a felső kategóriába tartozott. 1992-ben aztán a nagylelkű borbizottság tájborra változtatta a jelölést, amire az olaszok az IGT rövidítést használják. A tájborokról nagyon gyorsan népszerűvé vált, habár nem Olaszországban, hanem főként az USA-ban. Itt is ragasztották rá a nagyon hangzatos Super Tuscan elnevezést. Nem véletlen, hogy a mai napig csak angolul használják. A bor hamarosan önálló kategóriává vált és a világon mindenhol keresett lett. A kifejezés eredete nem teljesen világos, de úgy tartják, hogy Robert Parker a neves amerikai szakértő alkotta.

A Szuper toszkán borok nagyon sokáig eltarthatók és nagyon szépen érnek. A Bordeaux-i fajták itt a szárazabb és melegebb régióban más arcukat mutatják. Több melegség és mediterrán játékosság van bennük.

Querciabella Camartina

A Querciabella Camartina Szuper Toszkán a 80-as évek óta készül és rengeteg elismerést gyűjtött be ez alatt. 2004-ben a legjobb olasz bornak választották, ami elég szép teljesítmény e tájbortól. Azóta is folyamatosan a legjobb Szuper Toszkán borok listáján található. Nagyon kis mennyiségben készítik, ezért csak keveseknek adatott meg, hogy kóstolják, de most néhány szerencsés magyar fogyasztó közöttük lehet. A Veritas kapott néhány palackkal ezekből a borokból, amelyeket most Valentin nap előtt elérhetővé tettünk. A Querciabella birtok bio, organic és vegán is és a fenntartható gazdálkodás vezető borászata Olaszországban.

A borról gyakran idézik Jancis Robinson nálunk is jól ismert borszakértő érzelemteli mondatát, amikor egy 17 éves Camartinát kóstolt. „Ez igazán bájos!”

A Camartina minden évjáratában 90 pont fölötti értékeléseket kap. A most kapható tételek a következők:

Querciabella Camartina Toscana IGT 2007

93 points Robert Parker's Wine Advocate / Antonio Galloni

91 points Stephen Tanzer's International Wine Cellar / Ian D’Agata

91 points Wine Enthusiast / Monica Larner

 91 points Wine Spectator / James Suckling

Szeretnénk azon szerencsések között lenni, akik ezt kapják Valentin napra!

Kupa-Kovács