Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Legjobb Grill Borok - Milyen bort igyunk grillezéshez?

Legjobb Grill Borok - Milyen bort igyunk grillezéshez?

A nyári esték sokaknál a grillezésről szólnak. Nincs is jobb annál, mint a kellemesebb esti időben kiülni a teraszra és közösen készíteni el az ételt és hozzá jó borokat inni. De milyen bort igyunk a grillezett ételekhez? A rövid válaszunk: olyat, amit szeretünk. A hosszabb ennél kicsit bonyolultabb. 

Milyen bort igyunk a grillezéshez?

Először is le kell szögezni, hogy az ételekhez a borok párosítása egyszerre bonyolult és egyszerű. Ha igazán jól akarjuk csinálni, le kell főzni előre az ételeket és mindegyikhez több bort is megkóstolni, amik közül megtalálni az ízben illatban leginkább harmonizálót. Vannak persze ökölszabályok és jól bejáratott párosítások. Legjobb grill borok - Mit igyunk a grillezéshez Ilyen a Tokaji és a libamáj és/vagy a kéksajt. Nem kell azonban félnünk a nem szokványos választástól. Vannak persze veszélyes kombinációk, a testes vörösek nem illenek a könnyű halakhoz, de azért kérhetjük a kedvenc borunkat, legfeljebb megesszük a finom halat és csak utána isszuk meg a vörösbort.

A grillezés azonban nem ilyen szakma. Ott lassan, komótosan, hosszan, folyamatosan enni és inni kell. Ahogy sülnek ki a falatok, úgy kerülnek az asztalra, de a borozás az nem igazodik ennek menetéhez. Ezért érdemes jól megválasztani a borokat.

Egy kis segítség a választáshoz

Alapszabályként el lehet mondani, hogy ha szigorúan csak a bort nézzük, a grillezéshez a füstösség miatt egy hajszálnyival testesebb borok dukálnak. Minerális, jó savú fehérek, esetleg hordós érleléssel és barrique vörösek. Ez azonban teljes ellentétben van a nyári esték könnyed hangulatával, amikor laza „líjt-os” borokat szeretnénk inni. Ezért érdemes egy borsort készíteni. (Ja, és érdemes végigolvasni a blogot, mert végén egy ajándékkupont találsz.)

Az indítás lehet akár egy jó hideg fröccs, egy kellemes rajnai rizlingből esetleg egy mátrai vagy alföldi olaszrizlingből.

Természetesen, ha ennél tartalmasabb italra vágyunk, akkor egy prosecco-t nyissunk ki, amihez egy Furlan Brut ajánlunk, amit a hölgyek igazán kedvelnek.

Aki zöldséget grillezik vagy csirkét, annak nagyon ajánlható egy rosé, amiből szerencsére nagy a választék, mindenki kedvére valót találhat. A nagy kedvenc nálunk a Pátzay Pinot Noir rosé, de a Tiffán rosé is tökéletes választás lehet.

Itt szóba jönnek a balatoni vagy főként a tokaji fehérek. Tokaj minerális és jó savakkal rendelkezik. A Serpens Somos az egyik legjobb választás, de a tartalmasabb balatoni borok is hasonló beltartalommal bírnak.

A tarja a nagy magyar kedvenc. Sokan erős fokhagymás és fűszeres pácban készítik. Ehhez egyértelműen Bikavér illik. Ezek kivétel nélkül mind hordóban értek, a szabályoknak megfelelően. Ezek közül személyes kedvencünk a Buttler Nagy-Eged, de a Thummerer Superior vagy Grand Superior és Vesztergombi bikavér is nagyon jó választás.

A marha az már mindenképpen valamilyen csúcs házasítást vagy Cabernet Sauvignont kíván. Itt indíthatunk a Vesztergombi Turullal vagy Tiffán Luciával és eljuthatunk a Csaba Cuvée-ig, a Thummerer Vili papáig vagy Tiffán Carrisimae-ig.

Mindig legyen otthon Tokaji édes borunk, mert valóban megkoronázza az estét, ha egy pohárkával iszunk az édességhez. Minden tokaji olyan élmény, amit a világ egyetlen más bora sem ad meg nekünk. Szóba jöhet szinte minden, de Kvaszingert vagy a Pajzost is nagyon ajánljuk.

Túl a szakmai tanácsokon pedig nyissuk ki kedvenc borunkat, igyunk belőle egy kortyot és dőljünk hátra a székben az egész napos kemény strandolás után.

 

Egészségedre!

Kupa-Kovács

Tartalomhoz tartozó címkék: grill borok